"Цензура шляхом вбивства"

П'ятниця, 16 лютого 2001, 12:03
Напередодні, виступаючи в Відні на засіданні ОБСЄ, посол США в цій організації Девід Джонсон закликав владу України провести повне розслідування зникнення Гонгадзе. Серед іншого він запропонував "для сприяння" в цій справі "допомогу технічних експертів США". Посол Джонсон відзначив прагнення працювати з "партнером" Україною для "створення сильних і прозорих інститутів і методів підтримки демократії і верховенства закону".

Крім цього, в своєму виступі Джонсон висловив здивування своєї адміністрації з приводу різкого тону звернення до народу Кучми, Ющенка і Плюща.

"Українське керівництво підтвердило своє прагнення застосовувати конституційні, законні зособи для вирішення політичних питань, готовність до діалогу з опозицією і до подальших кроків із забезпечення і завершення більш ретельного і прозорого розслідування справи Гонгадзе. Однак, ми були здивовані тоном звернення до народу від 13 лютого", - передає слова Джонсона Інтерфакс-Україна.

З окремим зверненням знову виступив представник зі свободи засобів масової інформації ОБСЄ Фраймут Дуве. На прес-конференції в Відні 14 лютого він заявив, що щорічно в зоні дії ОБСЄ відбувається близько десятка випадків "цензури шляхом вбивства". Перший наведений Дуве приклад – Гонгадзе.

"У 2000 році в регіоні ОБСЄ були убиті 11 журналістів (згідно з інформацією, зібраною організацією "Репортери без кордонів"). У їх число входить Георгій Гонгадзе, який зник у Києві 16 вересня. Його ймовірна смерть привела до політичних потрясінь в Україні. Доповідь з цієї справи була представлена в Постійну раду Організації з безпеки та співробітництва в Європі 8 лютого 2001 року і доступна для публіки".

"З'явилися повідомлення про те, що на українські засоби масової інформації чиниться зростаючий тиск через вивітлення ними справи Гонгадзе", заявив представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ, слова якого передає Інформаційне агентство США.

"Застосовуються організаційні форми цензури. Наприклад, Радіо Континент активно висвітлює ці події, і в цей час щодо нього проводиться нова процедура повторної видачі ліцензії. Телевізійний канал 1+1 на минулому тижні виступив у Києві із заявою, підкресливши, що "нинішня політична криза в нашій країні призвела до посилення тиску на вільне слово". Місцеві оглядачі хвалять канал 1+1 за об'єктивне висвітлення справи Гонгадзе. Крім того, засоби масової інформації повідомляють, що Валерій Івасюк, український лікар, який допомагав комісії українського парламенту в розслідуванні справи Гонгадзе, утік з країни і домагається політичного притулку в Великобританії після того, як отримав загрози вбивства".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування