Прем'єру наказано "вкалувати", а опозиції займатися Чорнобилем

П'ятниця, 16 лютого 2001, 13:16
Кучма в черговий раз не планує звільняти Ющенка. "Я ніколи не заїкався про це і не маю намір ставити це питання, - пообіцяв Кучма і пояснив. - Він ще молодий. Нехай вкалує".

Кучма віддав себе справі захисту Ющенка

Кучма запевнив у п'ятницю, що з першого ж дня з моменту призначення уряду Ющенка "він робив все, щоб у Верховній Раді була затверджена програма дій уряду, щоб рік до уряду ніхто не чіплявся". Після цього Кучма навіть покритикував усю чиновницьку братію на чолі з собою: "Ми такі, що тільки призначили – або звітуй, а завтра вже багато бажаючих відправити у відставку".

"Економіка в минулому році розвивалася нормально, ситуація була нормальною, у людей з'явилася надія на завтрашній день. Але це не подобається тим, про кого люди почали забувати, але я думаю, що ніколи і не пригадають". Тут Кучма сам згадав про антикучмістів, що заселили всю центральну вулицю столиці.

Хоч в одному Кучма згодний з опозицією

Кучма знову готовий підписатися під кожним своїм словом в нещодавньому зверненні до народу, яке навіть американцям показалося занадто жорстким. "Я згодний з кожним словом, яке написане в звертанні і під яким я поставив підпис".

Кучма, як і раніше, відмовляється бачити в учасниках акції "Україна без Кучми" опозицію. "У опозиції до кого вони – країни, влади, президента, Кучми?, - губиться в здогадках гарант.

"З тим, що ці люди знаходяться в опозиції до Кучми, я можу погодитися. Я знаю там деяких людей, які лютою ненавистю ненавидять Кучму, тому що їм не вдалося прийти до влади", - цитує "гаранта" Інтерфакс-Україна. При цьому він переконаний, що цим людям "не вдасться ніколи прийти до влади".

Тому Кучма запропонував учасникам антикучмівскої акції "створити слідчу комісію і відповісти на питання, чому в Україні гинуть шахтарі, або створити комісію, яка допомогла б завершити реалізацію програми із закриття Чорнобиля". Це замість того, щоб розгойдувати човен – в якому сидить, вочевидь, один Кучма.

Але проблеми Донбасу і атомної енергетики не цікавлять антикучмистів, "оскільки на цьому нічого не заробиш, ніяких дивідендів". "Їм подавай смажене, щоб розбурхати людей. Вони хоч би подивилися на наслідки катастрофи на Дунаї або поїхали б до Одеської або Волинської області, які постраждали від стихійного лиха".

"На це часу у наших так званих опозиціонерів немає".

<"i>Про "абарзєвшую" пресу

Кучма виразив своє невдоволення роботою окремих засобів масової інформації. Якщо ЗМІ хоче віднести себе до однієї з гілок влади, говорить він, то вони "повинні ставити перед собою відповідну задачу". "Не допомагати деструктивним силам розгойдувати ситуацію, а навпаки", -продовжував навішувати ярлики гарант. Тобто Кучма забув, що преса – загальновизнана, але неофіційна четверта гілка влади.

Про Дубину і чисте повітря

"Ми з Віктором Андреєвичем домовилися про головне, після відставки Тимошенко ми зустрілися разом з новим віце-прем'єром і я дуже радий, що у них є взаєморозуміння, я дуже радий, що ця людина дійсно взялася за роботу в інтересах України. Я упевнений, що ті реформи, про які постійно базікали, в тому числі, і в енергетичному секторі України, обов'язково будуть. Але ми домовилися – дати йому попрацювати хоч тиждень-другий, нехай трохи розбереться, щоб ми не йому нав'язували, з ким йому працювати, а потім він в один день напише заяву і скаже – це люди Тимошенко, я не хочу з ними працювати, я піду краще на свою Кріворіжсталь, там атмосфера чистіша з точки зору людських відносин".

І, запевнив "гарант", як тільки будуть пропозиції з кадрових змін, вони обов'язково будуть реалізовані.

Про диван (але не про той, де був диктофон)

Кучма рішучий в своєму бажанні не підписувати закон про вибори за партійними списками. "Сьогодні половина партій у нас диванні – на одному дивані можуть розміститися голова і його заступник, він же головний редактор. Такі партії на себе відповідальність взяти не в змозі. Я розумію, хто бореться за цей закон – комуністична партія, і я на їх місці робив би також".

"А ось, наприклад, "Громада". Де Павло Іванович голоси набрав – в Дніпропетровській області. За рахунок чого, це вже його таємниця. У інших регіонах – нуль. Нам такі партійки в парламенті не потрібні. І ніякої структуризації і коаліції не можливо, сьогодні в більшості 15 партій. Якщо дати їм можливість сформувати коаліційний уряд – ви думаєте вони там домовляться? Домовляться тільки, якщо номерки з шапки будуть тягнути. Але що потім буде – уряд або дурдом?"

Перш ніж ухвалювати такий закон, вважає Кучма, потрібно схвалити закон про політичні партії. Кажучи про прийнятий в нинішній редакції закон, він закликав в свідки шефа своєї адміністрації, який нарахував 16 порушень Конституції.

"Якщо говорити про рух до Європи, то давайте створювати партії за європейським зразком", - сказав президент. Ось коли в Україні буде замість 110 партій 10, тоді він "із задоволенням" підпише закон про пропорційну систему виборів. На цьому і розійшлися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...