Івасюк підтверджує свої наміри

П'ятниця, 16 лютого 2001, 17:39
Валерія Івасюка, який був експертом в слідчій комісії з справи Гонгадзе, в останні тижні несподівано викликали на допит в СБУ, де йому намагалися інкримінувати справу про розкрадання державних коштів під час його роботи на посту голови національного комітету по боротьбі з СНІДом, повідомляє НТВ з Лондону.

У інтерв'ю телеканалу він пояснив свій крок "постійними загрозами і тиском з боку силових структур". "Офіційного контакту з британською владою про надання політичного притулку до моменту інтерв'ю ще не було. Чи прийматиму я таке рішення - залежить від цілого ряду обставин. Це не виключено. Більш того я схильний до такого рішення", - говорить Івасюк.

Експерт був одним з перших, хто заявив, що знайдене тіло у Таращі належить Гонгадзе, що з високою мірою імовірності підтвердила російська експертиза. Але власті у Києві досі відмовляються погодитися з цим результатом, тому що не можуть відповісти на питання - яка причина смерті журналіста.

"З якою завзятістю влада робить все, щоб процес ідентифікації цього тіла перевести в стан нескінченності. Дивіться - 99,6% імовірності, однак генеральний прокурор говорить, що цього не досить".

Справа Гонгадзе і можлива причетність до цього президента вже вийшла за межі України. Парламентська комісія зажадала проведення незалежної експертизи за кордоном. Остаточні результати такої експертизи у Німеччині будуть відомі через пару тижнів.

"Організація експертизи у Німеччині змусила українську владу провести на якісному апараті з якісними фахівцями експертизу в Москві і примусила оголосити такий високий результат, який для всього світу є, по суті, результатом ідентифікації".

Івасюк приїхав до Лондону один. В Україні залишилася дружина, син і дочка. У п'ятницю Івасюк пройшов інтерв'ю в міністерстві внутрішніх справ Великобританії, де він виклав причини свого вчинку.

"10 років назад незалежний експерт голосував за право України на самовизначення, він розраховував жити у вільному і демократичному суспільстві, але тепер, як вважає Івасюк, його надії не виправдалися. Країна опустилася в пучину бандитизму, корупції і повного беззаконня", говориться в репортажі НТВ з Лондону.

Уже після того, як Івасюк поспілкувався з кореспондентом НТВ, він пішов на перше інтерв'ю до МЗС Великобританії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News