Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Слабкий український президент

П'ятниця, 16 лютого 2001, 23:32
З першого погляду шанси на зміщення президента Кучми, його олігархічного оточення і силовиків здаються неймовірно очевидними. Скандал з приводу причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе і загадкове прослуховування приватних бесід здорово пошкодив українському лідеру. Записи, якщо вони аутентичні, показують його таким, що брудно лається, корумпованим, і навіть можливо, співучасником вбивства. Спростування влади поки виглядають плутаними і непереконливими.

Тисячі людей приєдналися до демонстрацій "Україна без Кучми" в останні дні. Сотні розташувалися в наметах на головній вулиці Києва. ЗМІ стали трохи менш боязкими в своїх репортажах про акції протесту і останні повороти скандалу, такі, як політ за кордон лікаря, який першим ідентифікував тіло Гонгадзе, і який зараз говорить, що боїться за власне життя.

Минулий тиждень приніс перші втрати в президентському найближчому оточенні. Він звільнив голову СБУ, української всюдисущої, похмурої і незліченної служби безпеки, а також голову своєї охорони. Генерального прокурора, іншого пособника, залученого до справи Гонгадзе, вигнали на декілька тижнів. Бізнесові клани, близькі до Кучми, напевно, втрачають свій ентузіазм з приводу нього.

Президент також зіткнувся з незвичайним критицизмом з боку західних політиків, які зазвичай підтримували його як бастіон проти Російської гегемонії на території колишнього Радянського Союзу. І Державний департамент, і Європейський Союз піддали критиці невмілі дії в розслідуванні зникнення Гонгадзе. Команда з міжнародної політики ЄС, на чолі з Хав'єром Соланой з ради міністрів і Крісом Паттеном з Європейської комісії, відвідали Київ цього тижнч зі змішаним завданням: критика Кучми і його дружків, але продовження підтримки українських реформ і інтеграції з іншою Європою.

Але Кучма відбивається. Його головною метою досі була жінка, яка, як стверджують, фінансувала протести, - Юлія Тимошенко, яка також була енергетичним олігархом і яка, поки вона не була звільнена минулого місяцч, відповідала в уряді за енергетику. Її реформи наступили на ноги багатьом владним бізнесменам, близьким до президента. Арештована 13 лютого за обвинуваченням у хабарництві, вона провела день Валентина у в'язниці, так само як і її чоловік-бізнесмен (окремо), арештований минулого року.

Також 13 лютого Кучма змусив прем'єра-реформатора Віктора Ющенка і спікера парламенту підписати жорстку спільну заяву, яка оголошує організаторів протестів егоїстами, які будь-якою ціною рвуться до влади. Їх звинуватили у використанні тактики "націонал-соціалізму" для провокування влади на репресії і поставивши "саме існування України, її територіальну цілісність і суспільний мир під загрозу".

Це погано виглядає для протестуючих, які хотіли б бачити Ющенко президентом, а зараз звинувачують його в зраді. Влада наказала прибрати наметове містечко. СБУ загрожує протестуючим, репресії можуть посилитися. На цьому фоні уряд повідомляє про майбутнє підвищення зарплат для бюджетників аж до 70%.
Кучма і його союзники можуть вважати, що вони були дуже поблажливі. Крім того, протести всі ще не захопили уяву нації. Здається, що до народних революцій, які прокотилися Центральною Європою десять років тому, ще далеко. Конституція дає право парламенту змістити президента, але це дуже не просто на практиці. Протести з боку Заходу заглушаються бажанням підтримати український уряд на чолі з Ющенком і запобігти дрейфу України в руки Росії.

Останнє може, проте, статися. Один з головних кроків Кучми на минулому тижні - доброзичлива бесіда з російським колегою Володимиром Путіним. Пара підписала угоди з кооперації в таких сферах, як возз'єднання електричних систем і нове виробництво в космічному ракетобудування. Російські компанії все більше і частіше купують українську промисловість, найчастіше за дуже дешево. Опозиційні політики стверджують, що існують секретні політичні ціни для таких операцій. Україна може, наприклад, приєднатися до союзу з Росією і Білорусією. Кучма, щоправда, часто і гаряче це заперечував.

Путін не говорив публічно про проблеми Кучми. Але впливовий кремлівський сайт розмістив коментар в підтримку Кучми, називаючи учасників протесту прихильниками фашистів, опортуністами і реформаторами, які вводять в помилку. Також сайт окреслює останні події "трагедією", розіграною за планом Заходу проти Росії. Тим часом, слабий Кучма, якщо він зможе вгамувати свої нерви, схоже, опинився в підвішеному стані, принаймні поки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування