Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бжезинський вірить в Україну. Демократичну

Понеділок, 19 лютого 2001, 23:09
Політична криза не розчарувала остаточно Бжезинського в Україні. Він все ще залишає за нею квоту у європейській спільноті. Однак "демократія в Україні є молодою, а частина нової еліти - корумпованою, тому не виключено виникнення авторитаризму в колишній радянській республіці", - вважає американський політолог.

Європейський Союз не повинен позбавляти Україну перспективи членства в цій спільноті, заявив Бжезинський в інтерв'ю газеті "Вельт". У бесіді з німецьким журналістом, яке було повністю присвячене Україні, радник екс-президента США Джимі Картера зазначив, що вона "має шанс для консолідації", встановлюючи тісніші зв’язки з Європою та США, а також підтримуючи добросусідські ділові відносини з Росією. Водночас він визнав, що підтримувати рівновагу між двома центрами "складно", передає УНІАН.

Як завжди, політолог вбачає чимало ознак того, що Кремль хоче обмежити незалежність України. За його словами, одним із засобів цього є придбання частини промислових та енергетичних підприємств в Україні. В енергетичному секторі Росія здійснює тиск на Київ, погрожуючи прокласти газопровід в обхід України. Бжезинський також відзначив, що робляться спроби тісніше прив’язати українську армію до російської, зокрема, у військовому порту Севастополь, що може зашкодити співпраці України з НАТО.

Політолог зауважив, що через опір кланів в Україні дуже повільно посувається будівництво нафтопроводу "Одеса-Броди-Гданськ", який міг би бути вигідним не лише для України, а й для Європи, країн-експортерів нафти. Бжезинський переконаний, що США тепер чіткіше, ніж за часів президентства Джорджа Буша-старшого, покаже "зацікавленість у незалежній Україні". За його словами, у Вашингтоні сподіваються, що й Берлін, виходячи з політичних та гуманних міркувань, усвідомить свій інтерес до майбутнього цієї країни.

Загалом же Україна є частиною європейської цивілізації: "Київська Русь була частиною цієї цивілізації подібно до Візантії чи Риму. Питання полягає в тому, чи політичний та економічний розвиток дозволить їй органічно укоренитися в Європі".

Про те, що ще думає Бжезинський про Україну, читайте тут:

Рівень демократії та економічного розвитку в Україні вищий, ніж в Росії, вважає Бжезінський

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: