ФНП піде шляхом імпічменту

Вівторок, 20 лютого 2001, 13:10
З початком сесійного тижня пристрасті переїхали з майданів до парламенту. Форум нацпорятунку закликав парламент заповнити прогалини в законодавстві для початку процедури імпічменту, від спікера вимагають вибачень, "Яблуко" хоче бути посередником, а "Батьківщина" ховає більшість. І все це напередодні "Дня Потебенька".

Від імені ФНП із трибуни парламенту до Кучми, Верховної Раді і всього українського народу звернувся Костянтин Ситник. На думку опозиції, щоб суспільство могло виправити "помилки, зроблені не через його волю", у законах повинна бути прописана процедура імпічменту. І хоча вона передбачена Конституцією, сьогодні необхідно "заповнити юридичні прогалини".

Форум пропонує народним депутатам негайно внести до порядку денного і прийняти закони про президента, про спеціального прокурора і спеціальних слідчих, про процедуру імпічменту, повідомляє з парламенту Інтерфакс-Україна.

Ну а поки владу не посунули, від неї вимагають публічних вибачень за звернення, де опозицію облачають у фашистські форми. Покаятися запропоновано всім трьом - Кучмі, Ющенку і Плющу - "за моральний збиток, нанесений чесним людям" у зверненні до народу.

Якщо таких вибачень не буде, то фракція соціалістів, що виступила з такою вимогою до "трійці", буде розцінювати це як "брудний випад проти народу України". Не персоніфікуючи, фракція заявила, що вбачає "у режимі всі ознаки фашистської диктатури".

Окремоъ обструкції удостоївся Плющ, від якого зажадали пояснень. "Верховна Рада не наділяла його правом ставити підпис під зверненням, що компрометує вищий орган законодавчої влади, а до кола повноважень голови парламенту не входить прийняття одноосібного рішення в таких важливих випадках, як дана справа", - відзначають соціалісти.

Також у вівторок на початку сесійного тижня смерть більшості проголосив лідер "Батьківщини" Турчинов. Від імені фракції він повідомив, що готовий почати переговори про формування "нової реальної більшості, що здатна захистити демократичні реформи і зробити усе для подолання соціально-економічної і політичної кризи".

Зараз більшість, вважає Турчинов, демонструє повну нездатність консолідованого голосування не тільки з головних, але і з другорядних питань. На репліку Плюща про те, чи можна розглядати його заяву як заяву фракції про вихід із більшості, Турчинов заявив: "Ми не можемо вийти з більшості, тому що її не існує".

Ще одним посередником визвалося бути "Яблуко" - унаслідок "касетного скандалу" четвертий місяць страждають рядові громадяни країни, держава швидко втрачає свій авторитет на міжнародній арені, суспільство розкололося на "два непримиренних табори", що вкрай небезпечно для України, вважає партія. З огляду на те, те "Яблуко" не брало участь ані в прокучмівській асамблеї 32 партій, ані у ФНС, то воно як ніхто може претендувати на роль посередника.

Ну а в переддень "Дня Потебенька" уже дві фракції - Руху Удовенка і "Реформи-конгрес" - внесли на обговорення парламенту проект постанови про висловлення недовіри генеральному прокурору.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

17:40
У березні Мінфін залучив до держбюджету 9 мільярдів доларів зовнішнього фінансування
17:30
Росіяни вивозять крадене українське збіжжя до Туреччини, Лівії та Ізраїлю – розслідування
17:29
НАБУ та САП завершили розслідування про заволодіння земель на Київщині: збитки - 1,8 мільярда
17:07
У ХІХ ст. лікар обгорнув книгу шкірою померлої пацієнтки. Нині Гарвард прибрав цю палітурку
17:06
ЗМІ: Польські асоціації підтвердили дивну поведінку польського чиновника на переговорах з Києвом
17:00
"Норнікель" втрачає клієнтів в ЄС: вони відмовляються від продукції з російських металів
16:47
Данілов, Литвиненко та інші перестановки, які готує Зеленський
16:46
"Укрнафта" отримала додатковий видобуток в майже 140 тонн нафти на добу
16:44
Українець, який вперше переміг на престижному ультрамарафоні в Канаді, розповів про дистанцію
16:26
"Укренерго": у трьох областях застосовані екстрені відключення
Усі новини...