Навкруги вороги!

Вівторок, 20 лютого 2001, 19:00
Український "гарант" - як мінімум Нострадамус. Він знає всі наперед. Можливо, навіть Бог - знає, чому все відбувається саме так. Наприклад, людьми, що давно не чули Потебенька в парламенті і скучили за його фразеологічними звершеннями, рухає одне - бажання загострити ситуацію.

Думками з приводу "Дня Потебенька", запланованого на середу, Кучма поділився в Прип'яті - місці з одним із найвищих рівнів радіації у світі. На його думку, майбутнє заслуховування інформація генпрокурора буде використана "у чисто політичних цілях, щоб розхитати, загострити ситуацію". У Кучми також немає сумнівів, що депутати хочуть не тільки послухати Потебенька, а висловити йому недовіра. І друге для них - головне.

А коли Потебенько поповнить армію безробітних, то домогтися від парламенту згоди на призначення будь-якого нового прокурора "практично неможливо", впевнений Кучма. Хоча відразу пішло протиріччя - задача "деструктивних сил у парламенті" не тільки обезглавити прокуратуру, а провести такого прокурора, який би "виконував волю тих, хто його поставив". Від його зірких очей не пішов і той факт, що ініціатором виступу генпрокурора в парламенті виступає фракція "Батьківщина".

Але головне послання "арбітра нації" було в іншому: якби парламент "більше займався проблемами, що стосуються рядових громадян, то авторитет влади і парламенту був би вище", цитує Кучму Інтерфакс-Україна.

Свій же авторитет "гаранта" Конституції Кучма вирішив підтвердити, наклавши вето на закон про вибори до парламенту за партійними списками. Він повернув закон для повторного розгляду Верховною Радою зі своїми пропозиціями. Кучмі, наприклад, не хочеться, щоб "більшість найважливіших питань у процесі виборів народних депутатів вирішував не народ, а партія, партійні органи, місцеві організації або їхні керівники або представники".

При виборах за пропорційноб системою люди були б позбавлені "права здійснювати владу безпосередньо, як установлено статтею 5 Конституції України, шляхом обрання свого представника до парламенту". Такі вибори залишили б тільки "можливість проголосувати за одну з політичних партій, орієнтуясь при цьому винятково за першими п'ятьма особами з їхнього виборчого списку". Ну і так далі.

У самій адміністрації Кучми готові до тому, що депутати будуть намагатися перебороти вето. І вірять, що голосів їм не вистачить.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News