Потебенько як діагноз

Вівторок, 20 лютого 2001, 21:01
За добу до моменту істини в парламенті Потебенько повідомив, що навіть при висловленні недовіри він все рівно залишиться генпрокурором. Крім цього, навіть після "добро" з боку Кучми Потебенько не збирається визнавати приналежність таращанського тіла Георгію Гонгадзе.

Потебенько дивує навіть одеських гумористів – про свої роздуми він повідомив у причорноморському місті, вручаючи направлення випускникам місцевої юридичної академії. Так, Потебенько сказав, що "згідно з процедурою" після висловлення недовіри генпрокурор повинен подати заяву про відставку. "Її має розглянути президент, який мене призначав. Так от, заяви не дочекаються, оскільки законних підстав немає", - заявив він.

Але тут незрозумілий момент - згідно з повідомленням УНІАН, Потебенько зазначив, що мотивами висловлення Верховною Радою недовіри генеральному прокурору є "скоєння провини або злочину". Але норми ці записані не в законі, а лише... в проекті закону "Про прокуратуру", який розроблений відповідно до вимог Конституції. Ну а в самому Основному законі записано все дуже лаконічно: "Верховна Рада України може висловити недовіру Генеральному прокуророві України, що має наслідком його відставку з посади".

Хоча просто цитувати Потебенька – суцільне задоволення. "Нехай пограються, кому хочеться", - відповів він депутатам. "Ви, мабуть, добре знаєте моє прізвище і особистість, і якщо в 1995 році дехто з цих же, які сьогодні ратують за відставку, намагався щось знайти, і не вдалось, то, мабуть, достатньо в мене розуму, щоб не допустити якогось порушення".

З приводу свого звіту перед Верховною Радою генпрокурор за словом у кишеню теж не лізе: "Виходячи з вимог з Конституції, я як генеральний прокурор не можу допустити відступу від них: ніякої звітності генерального прокурора завтра перед Верховною Радою не буде". "Щоб було ясно для депутатів, я звернувся в Конституційний Суд, щоб він роз‘яснив: підконтрольний генпрокурор сьогодні Верховній Раді чи ні? Хоча ясно видно з Конституції, що – ні". Більше того, думку Потебенька Конституційний суд таки підтвердив: "Генеральний прокурор не підконтрольний Верховній Раді". Дарма, що депутати хочуть почути інформацію, а не звіт – не підконтрольний, і все. Навіть листа він направив до Ради просто так, щоб депутати були інформовані "про життя в країні, бо це сприяє їхній законотворчій діяльності". А робити з себе "ганчірку" Потебенько не дозволить.

Але ж ці депутати не тільки на килим викликають, ще й звертаються "з конкретних питань чи з вимогами до генпрокурора", на що права не мають. А деякі прудкі навіть "намагаються диктувати, проти кого справу порушувати". Ці вимоги – це результат "тих штучно створених ситуацій з палатками", непрозоро заявив Потебенько.

Крім розвіювання всіх і вся Потебенько ще раз заявив, "нема достатніх доказів про належність тіла, знайденого у Таращанському лісі, зниклому журналісту Георгію Гонгадзе". Причина: єдиний авторитет для Потебенька закон. Є люди, які бачили Гонгадзе після зникнення. При цьому свідчення людей є прямим доказом, а експертиза - непрямим. Ось і вирішив Потебенько, що 99,6% замало, щоб непрямим доказом спростовувати прямий.

Тим часом комiтет Верховної Ради України з питань боротьби з органiзованою злочиннiстю і корупцiєю прийняв рiшення рекомендувати депутатам висловити недовiру Потебеньку.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування