"День Потебенька". Частина перша

Середа, 21 лютого 2001, 13:57
Потебенько не прийшов до парламенту, і депутати почали розглядати його інформацію offline. У секретаріаті зареєстровано чотири законопроекти про недовіру генпрокурору. А про всяк випадок науково-експерне управління Ради підтвердило підзвітність Потебенько парламенту.

Звіт генпрокурора перед парламентом передбачений статтею 2 закону України "Про прокуратуру", де сказано, що він не менше ніж один раз на рік звітує перед Верховною Радою про діяльність прокуратури. І навіть якщо звіт не передбачений Основним законом, то не можна міркувати за принципом "що не передбачено в Конституції, того не може бути взагалі", - говориться в документі науково-експертного управління Верховної Ради, зміст якого передає Інтерфакс-Україна.

Крім того, зобов'язати Потебенька відзвітувати перед парламентом вирішив комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Член комітету Михайло Ратушний пояснив, що Потебенько повинний це зробити відповідно до трьох статей Конституції - 121, 111 і 123, а також і рішення Конституційного суду. "Генпрокурор заблукав у трьох статтях Конституції, як у трьох соснах", - з'ясував Ратушний. "Я упевнений, що проблема генерального прокурора і його звіту лежить у політичній, а не правовій площині". Сам комітет проголосував проти відставки Потебенька.

Протилежне рішення запропонував іншій парламентський комітет - із питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. За висловлення недовіри проголосували "практично одноголосно", повідомив глава комітету Кармазін. Депутат каже, що за Потебенька Генпрокуратура стала "відкрито заангажованою, некомпетентною, безграмотною, з непоборним бажанням прислужитися владі". "А сам Потебенько демонструє брехливість, брехливість і ще раз брехливість".

Кармазин і інші радикально настроєні депутати вважають, що місце Потебенька у камері Лук'яновської в'язниці, що вже стала знаменитою, де раніше сидів Степан Хмара, а зараз сидить Тимошенко. Правда, деякі з них пожаліли прокурора, беручи до уваги 1-у групу інвалідності цієї вже зовсім немолодої і втомленої від постійної "пози в раскорячку" людини.

Кармазин також встиг повідомити до того, як Плющ вимкнув йому мікрофон, що на адресу непримиренних борців з мафією в українському парламенті Омельченка і Ермака поступають загрози.

Більшість з тих депутатів, які отримали слово, не сумнівалися у необхідності відставки Потебенько. Як точно висловився один з народних обранців, "як Дніпро впадає в Чорне море, так Потебенько має бути звільнений".

Інших, які поділяють загальну думку про те, що Михайло Олексійович, м'яко кажучи, не на своєму місці, стримує тільки страх перед тим, хто може прийти на місце цього чиновника, що вижив з розуму.

Кажуть, що в приватних бесідах, сам генпрокурор тяжко зітхає і мріє піти "без шуму". Ще б пак, кому під силу так довго брехати без шкоди власному здоров'ю?

Майбутнє кар'єри Потебенька вирішуватиметься голосуванням у четвер усіх депутатів - узагалі ж у секретаріаті Верховної Ради зареєстровані чотири проекти постанов про висловлення недовіри генпрокурору, які були внесені членами фракції соціалістів; "Батьківщини"; членами комітету з питань боротьби з оргпреступністю і корупцією; лідерами фракцій Народного Руху, "Реформи-конгрес" і Українського Народного Руху.

На думку депутата Єльяшкевича, якби Потебенько побоювався за своє майбутнє, він би прийшов у парламент. Комуністи, від яких фактично залежить забезпечення необхідних 226 голосів для недовіри генпрокурору, визначаться вже перед самим голосуванням у четвер, заявив УНІАН член фракції Крючков. Керуватися вони будуть "не емоціями", при цьому депутат зауважив, що хтось "дуже зацікавлений у висловленні недовіри Потебеньку, а це не робить честі Верховної Раді". Хоча в комуністів є багато претензій до відомства Потебенька, додав він.

Про те, що свою позицію щодо Потбенька комуністи визначать "у останній момент", упевнений представник Руху Костенка Жовтяк. І позиція КПУ остаточно покаже, чи підтримують вони "режим Кучми", вважає депутат.

Декілька депутатів зажадали від керівництва Ради негайно зв'язатися з генпрокурором і викликати його до Верховної Ради, аби він особисто представив звіт про діяльність прокуратури. Серед них, доречі, були і члени фракції Компартії.

Депутат від Компартії Володимир Яценко запропонував парламенту відправити Потебенька у відставку і тим самим допомогти йому визначится у ділемі, кому служити - кримінально-олігархічним кланам чи закону України. Потебенько, вважає депутат, таке рішення самостійно ухвалити не зміг, повідомляє УНІАН.

На думку Григорія Омельченка, парламент братиме співучасть у злочинах влади, якщо не позбавить роботи не тільки Потебенька, а й силовиків разом із Кучмою. Він вважає, що справа не в Потебенькові, а в злочинній сутності держави на чолі з президентом. Тому, вважає він, немає жодного значення, чи проголосують депутати за відставку генпрокурора.

Тому що перш за все у відставку треба відправляти Кучму, силовиків, зокрема міністра внутрішніх справ, а також керівництво Верховної Ради. При цьому він зазначив, що одна справа - коли Генпрокуратура покриває злочинні дії влади, а інша - коли Верховна Рада це бачить і нічого не робить, що ніщо інше, як моральна співучасть Верховної Ради у злочинах, що чиняться в державі.

Михайло Павловський назвав Потебенько "подарунком для опозиції", тому що він так наочно дискредитує своїми діями режим. Замість Потебенька може прийти Микола Обіход чи Юрій Гайсинський, ось тоді, каже Павловський, депутати згадуватимуть про Потебенька "як про Андрія Сахарова".

Водночас він звернувся до депутатів, які збираються підтримати Потебенька. НА його погляд, ці люди мають бути незацікавлені в тому, щоб генпрокурор залишився. Прокурор може остаточно дискредитувати режим, і режим буде замінений, а сам Потебенько залишиться, і буде виконувати нові накази та арештовувати своїх сьогоднішніх захисників.

Один з небагатьох, хто захищав прокурора - Олександр Бандурка. Він вважає, що немає жодних правових підстав висловлювати недовіру генеральному прокурору. В разі його усунення, каже Бандурка, парламент не зможе швидко обрати нового генпрокурора – "будемо згодні ми - буде не згоден президент і навпаки", а справи тим часом у Генеральній прокуратурі практично не будуть розглядатися.

А під Верховною Радою пройшов пікет із вимогою відставки Кучми і Потебенька. Як передає Інтерфакс-Україна з посиланням на дані міліції, протестували близько 250 осіб. За словами ж співкоординатора "Україна без Кучми" Володимира Чемериса, у мітингу брали участь близько тисячи. І це без урахування групи з Кіровограда, яку затримала міліція на залізничному вокзалі, і ще чотирьох автобусів з антикучмістами, які "у даний час знаходяться в Борисполі під Києвом".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...