Свіже зізнання Кучми

Середа, 21 лютого 2001, 22:37
Політологи і політтехнологи давно і настирливо радили Кучмі виступити перед народом і сказати всю правду. Це мало бути схожим на душевну таку, майже інтимну розмову арбітра нації з нацією. Слова прості, пропозиції короткі, так, щоб за душу брало і не залишалося ніякого сумніву – президент не бреше. Йому можна вірити.

Своє щире звернення до українського народу Кучма спочатку потренерував на читачах Financial Times, а потім на глядачах північного сусіди.

Тобто спочатку Кучма пообіцяв поклястися на Біблії і Конституції, що він не замовляв вбивство "цього журналіста" перед зарубіжною публікою. І лише зараз він спромігся повторити це перед українським народом. Роль рупору команда президента обрала традиційний УТ-1, який дивляться 1,6% населення, і нетрадиційний ICTV, що контролюється "майже-зятем" Віктором Пінчуком.

Запис ролика зробили в редакції газети "Факти", куди Кучма заїхав, щоб відповісти на питання проникливого читача цього таблоїда. Щоб гарант не хвилювався, "чужої" преси не було – нікого з журналістів, навіть Інтерфакс (!) на цей захід не акредитували.

Традиційно читачі "Фактів" задають питання "про життя", а це означає – у нас в селі немає води, а в місті Цурюпінськ геть відключили газ, тобто президент знову дізнався, що вся країна "обєзводнєна і обєзгажена". На фоні розповіді про це спілкування з народом – розчулені обличчя преса-секретаря Мартиненка, і відразу двох "зірок" улюбленої всіма програми "Свобода зливу" Княжіцького і Кисельова з двома однаковими мікрофонами ICTV в руках.

Як тільки Кучма відійшов від глибокого занурення в потреби і чаяння народу, його пересадили на шкіряний диван, і дали слово мовити. Кучма дивився прямо в екран – в очі співвітчизників.

"До людей я хочу звернутися… Треба вірити в країну свою, Україну, треба вірити в президента свого, тим більше, що я дивлюся вам в очі. Ще раз хочу повторитися, я вже десь в інтерв'ю сказав, і готів поклястися на Біблії, або на Конституції, що я ніколи, ні при яких обставинах не дав би команду знищити людину. Ніколи. Але все це пройде, все це буде зрозуміло – хто і що хотів цією провокацією досягнути. Хоч для мене багато що ясно і зараз. (тяжко зітхнув) Так що треба через цю гірку сторінку, видимо, і мені пройти і, напевно, і нам всім. Якщо будемо разом, то обов'язково будемо переможцями, а якщо будемо по різні сторони барикад, то я не хочу бути пророком, але результат буде дуже негативний для країни нашої. А ми на це не маємо ніякого права".

Це все. Але нічого нового, нічого задушевного.

І наостанок - "найжорскіше питання" з Інтернету – зухвалі читачі питають, а чи не збирається Кучма у відставку? "І розмовляти не буду на цю тему", - так само нахабно відповів Кучма. "За мене проголосувало більше, ніж 16 мільйонів виборців". Тут Кучма загнув, щоправда, всього на пару сотень тисяч. 16 мільйонів він не набрав - подивіться офіційні дані на сайті.

P.S. Тем, хто прочитав звернення Кучми до співвітчизників, рекомендуємо ознайомитися і з його "репетиціями" в інтерв'ю для "закордонної аудиторії".

Плівка є фальшивкой, говорить український президент

Кучма продовжує бути відвертим

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування