Рішення щодо "таращанського тіла" ухвалювали на найвищому рівні

Середа, 21 лютого 2001, 23:04
Прокуратура зробила все, щоб вбивство Гонгадзе не було розкрите. Так, на відміну від прем'єра, вважає адвокат Леси Гонгадзе Андрій Федур.

М'яко кажучи, порушення і відсутність прозорості правоохоронні органи допускали з самого початку слідства. Ще в листопаді, коли виявили тіло, нікому не прийшло в голову відразу ретельно оглянути місце поховання. Тому недбайливим працівникам міліції довелося двічі оглядати територію біля могили, і тільки на другий раз після просіювання землі були виявлені кулон і ланцюжок Георгія.

Вже після того, як тіло витягли з могили, його оглядав тільки місцевий судмедексперт, а слідчий не був присутнім. "Однак це обов'язкове правило, тут цього не було. Чому?", - запитує адвокат. Причому експерт кваліфіковано провів своє дослідження, але не експертизу, оскільки це різні речі.

Ще тоді, в Таращі, коли друзі Георгія виявили тіло, яке розкладалося в місцевому морзі, була "можливість звичайної ідентифікації тіла, як тіла Гонгадзе". "Були певні пошкодження тіла, речі, що давало можливість провести це пізнання", - затверджує Федур. Всього цього було б досить для пізнання тіла за будь-якій іншій такій же кримінальній справі.

Зрозуміло, що рішення про те, щоб не визнавати тіло було прийнято на дуже високому рівні. Той же Потебенько, оповістивши з парламентської трибуни результати експертизи ДНК – 99,6%, не визнав, що це тіло Георгія. "Виникає питання: хто ухвалював це рішення. Хто повинен бути за посадою ця людина?, - "питає адвокат.

Тепер у слідства не залишилося ніяких можливостей для ідентифікації "таращанского тіла". Причому, після таких заяв генпрокурора, "зараз в Україні буде неможливим розсліджувати жодну кримінальну справу про умисне вбивство, де будуть виявлені такі трупи, оскільки не буде можливості їх ідентифікувати", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Наприклад, будь-який злочинець, який здійснив умисне вбивство "і відсидів 14 років, посилаючись на висловлювання генпрокурора, може зажадати перегляду своєї справи, дострокового звільнення і компенсації заподіяного йому збитку, оскільки зможе наполягати, що не вбивав саме цієї людини, тому що ідентифікувати труп неможливо".

А оскільки тіло – не Гонгадзе, то і причини його смерті встановити неможливо. Навіть якщо з'явиться людина, яка зізнається в здійсненні даного злочину, "ця справа закінчиться повним фіаско", оскільки довести насильницький характер смерті "таращанского тіла" неможливо.

Адвокат висловив припущення про найбільш вірогідні два способи вбивства Гонгадзе - "побутовий" і "нестандартний".

Версія "побутова": до цього вбивства причетні особи, які добре знали Гонгадзе, в цю схему "добре вписується відсутність одягу на тілі, його розчленування, і прикраси, які були знайдені на місці поховання тіла".

На користь побутової версії адвокат привів і такий факт, як перезахоронення тіла. Федур пояснює цей факт можливим психологічним станом злочинця, "який подумав, що він погано поховав тіло".

Версія "нестандартна" – вбивство могли здійснити "фахівці високої кваліфікації".

Взагалі злочин проти Георгія не вписується ні в одну зі стандартних версій. Про це свідчить наявність прикрас при повній відсутності одягу, що дає "можливість звичайним способом ідентифікувати труп". Федур звернув увагу на те, що перезахоронення тіла на великій відстані від місця зникнення - 140 км - можливо тільки при "упевненості, що тебе не зупинять навіть за перевищення швидкості".

Що стосується мотивів вбивства, адвокат відмітив достатні основи вважати цей злочин, пов'язаним з професійною діяльністю Гії.

І наостанок адвокат повідомив про плани його підзахисної – Лесі Гонгадзе. Вони збираються продовжувати вимагати проведення повторних експертиз, в тому числі і експертизи ДНК з умовою, що зразки для дослідження будуть братися в їх присутності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
Усі новини...