Олександр Мороз: "Кримінальний режим!"

Четвер, 22 лютого 2001, 16:31
Шпігель: В емоційному зверненні до українського народу президент Кучма застеріг від анархії та беззаконня – мовляв, країну втягнули у "психологічну війну". Малися на увазі Ви та інші опозиційні політики?

Мороз: Ніякої анархії не буде. Ми вимагаємо відставки президента, але проводимо акції протесту конституційним шляхом.

Шпігель: В центрі Києва доходить до бійок…

Мороз: Ці зіткнення провокуються представниками державної влади та перевдягненими в анархістів співробітниками міліції. Вони хочуть підкинути керівникам держави вдалий привід застосувати силу. Так вже було під час минулої президентської кампанії 1999 року, коли таких як я конкурентів Кучми намагалися позбутися за допомогою фальшивих газет та листівок.

Шпігель: Тепер ви хочете за допомогою вуличних акцій змусити Кучму піти?

Мороз: Не лише за допомогою демонстрацій. Але державне телебачення замовчує нашу діяльність, а більшість газет перебуває під впливом команди Кучми. Ми ж хочемо втовкмачити людям, що Україні загрожує профашистська система - як на початку 30-х років у Німеччині.

Шпігель: Ви порівнюєте його з Гітлером?

Мороз: Йдеться не про Кучму. Ми маємо сьогодні кримінальний режим.

Шпігель: Це надзвичайно суворий вирок…

Мороз: Режим служить бізнес-інтересам кількох груп впливу. Брехня стала найпоширенішою формою керування державою. Випадок з убитим журналістом Гонгадзе був тільки приводом, який спричинив кризу.

Шпігель: Чого ви хочете добитися?

Мороз: Змінити систему влади, обмежити президентські повноваження, створити парламентську демократію західного типу. Вже тиждень існує громадська ініціатива Форум національного порятунку. До неї вже приєдналися 70 особистостей з галузей політики, культури та науки. Наша мета – вплинути на парламент та внести відповідні конституційні зміни – і нарешті запровадити свободу слова.

Шпігель: І ось форум позбавили ключової фігури – Юлію Тимошенко заарештовано за підозрою в підробці документів.

Мороз: Це лише свідчить, що наша прокуратура не є незалежною. Звинуваченням вже 4 роки, чому ж у такому разі пані Тимошенко 1999 року призначили членом уряду? Я вважаю це зведенням політичних рахунків.

Шпігель: Що ж вона такого наробила?

Мороз: Вона спробувала перекрити олігархам шляхи до збагачення. Примушувала віддавати казенні гроші та направляла їх на соціальні потреби.

Шпігель: Ви спричинили кризу, продемонструвавши в парламенті записи розмов у президентському кабінеті, які доводять причетність Кучми до розправ з його політичними опонентами.

Мороз: Майор Микола Мельниченко сам побажав передати мені ці матеріали. Я спочатку прийняв це за провокацію. Але почувши записи, я вже не сумнівався у їхній справжньості. Тепер вже і сам Кучма це, схоже, не оскаржує.

Шпігель: Чому Мельниченко передав ці записи саме Вам?

Мороз: Тому що я не залежу від Кучми, як багато інших лідерів партій.

Шпігель: Подейкують, що Мельниченка нема в живих…

Мороз: Це чергова провокація. Він живий і здоровий.

Шпігель: Не схоже, щоб Кучма погодився залишити свою посаду добровільно.

Мороз: В середині травня він піде у відставку. Можливо, навіть раніше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування