Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ФБР проведе експертизу
Яка нікому, крім Кучми, не потрібна

Четвер, 22 лютого 2001, 21:39
Кучма погодився на додаткову експертизу таращанського тіла експертами Федерального бюро розслідувань США. У генпрокуратурі вже був лист директора ФБР про готовність надати допомогу. Про прийняте рішення Кучма повідомив на зустрічі з американськими конгресменами.

З цією обіцянкою Кучми не повинно бути непорозумінь у трактуванні, подібних тим, що виникнули після візиту на Банкову активістів "Україна без Кучми" наприкінці 2000 року. За повідомленням прес-служби "гаранта", Кучма закликав генеральну прокуратуру сприяти діяльності експертів ФБР США, що мають намір провести додаткову експертизу тіла.

Про те, що США готові надати технічну допомогу, американські представники повідомляли минулого тижня.

Ця експертиза вже не має змісту з точки зору встановлення істини – зараз відомо, що ймовірність приналежності таращанського тіла Георгію Гонгадзе складає 99,9%. Це повідомив у програмі телеканала НТВ "Незалежне розслідування" російський експерт Павло Іванов, що брав участь в експертизі за замовленням генпрокуратури України.

"Дослідження припало на період Нового року. За цей короткий час було встановлено на 99,6%, що це тіло належить Георгію Гонгадзе. Для того, щоб підняти цю оцінку, як говорять експерти, "підвищити "доказатєльствєнноє" значення висновків", ми провели вже трохи пізніше додаткове дослідження. На сьогоднішній день ми констатуємо ймовірність 99,9%, що за сукупністю отриманих даних це тіло належить Гії Гонгадзе".

Другий етап експертизи - уже після результату 99,6% - тривав близько місяця, сказав експерт в інтерв'ю газеті "Експрес". Іванов повідомив нову цифру - 99,9% - у головне бюро судмедекспертиз міністерства охорони здоров'я України. Щоправда, за словами експерта, у генпрокуратурі про нових даних не знають - "тому що запити не надходили". При цьому варто згадати слова Валерія Івасюка, іншого експерта - комісії парламенту з розслідування справи Гонгадзе. За його даними, у міжнародній практиці приналежність тіла вважається гарантованою за показника 99,7% і вище.

Також Іванов повідомив газеті "Експрес", що експертиза, проведена в Росії, не могла визначити причину смерті, тому що дослідження проводилося тільки на "певних зразках тканин". Іванов спростував припущення, що "тканини, над якими проводили експертизу, чимось оброблені". Але при цьому він здивувався, що "за якихось три місяці тіло могло так розкластися".


По суті запрошення експертів ФБР - чистої води пропагандистський хід. По-перше, Кучма визнав, що він "технарь і вірить цифрам". По-друге, таке рішення Кучми, та ще й озвучене на зустрічі з не самими лояльними до нього конгресменами, повинно продемонструвати, що "гарант" готовий до прозорих міжнародних процедур. А прокуратура так само продемонструє, що не може порушувати процесуальне законодавство. Тим більше, що про дослідження аудіозаписів, які зараз несуть головну загрозу Кучмі, він нічого не сказав.

У четвер стало відомо, що оголошення результатів міжнародної експертизи плівок Мельниченка відкладається як мінімум до 28 лютого. Про це Інтерфакс-Україна повідомили у віденському Міжнародному інституті преси, що проводить дослідження і обіцяв повідомити правду про Кучму на поточному тижні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...