Кучма визначив ворога

Четвер, 22 лютого 2001, 22:18
У президента був грип, але він прийшов поговорити по телефону з читачами "Фактів". Повезло тим, хто додзвонився, тому що президенту доводилося відповідати приблизно так: "Я дам розпорядження розібратися… Я розберуся, що там у вас відбувається…. Я спробую вам допомогти… Я особисто дам доручення, щоб розібралися".

Спілкування з народом

А народ закликав Кучму "не реагувати на всякі фальшивки". Кучмі дзвонили ті, хто саме з ним "пов'язує майбутнє України", його просили "не здаватися, тому що буде дуже погано", якщо він зламається. "Вони ж вас не як людину ображають, а як президента, значить, і всю Україну!" - вигукнув один з "любителів Кучми".

Частіше за все Кучма відповідав дуже коротко. Наприклад, пообіцяв, що "комусь" точно доведеться відповідати за нинішню ситуацію. "Я вже неодноразово повторював, що це - добре спланована провокація. Її організатори рано або пізно стануть відомі. Але для мене головне - підтримка простих людей. А час все розставить на свої місця..."

Касетний скандал

На запитання про те, "скільки все-таки в записах Мельниченка правди, і що - брехня?", гарант відповів, до речі, дуже ухильно. "Це мають з'ясувати правоохоронні органи. Зокрема, генпрокуратура, яка веде слідство. Але якщо дивитися на це з точки зору права, слідчі можуть це зробити тільки тоді, коли експертам будуть надані не копії, а оригінали. Однак їх фахівцям не дали. Тому прокуратура пішла іншим шляхом: вона допитувала Чорновола та Турчинова. І отримані записи передала на експертизу. А касети, озвучені в парламенті, - це фальсифікація".

А чи не могли Гонгадзе прибрати ті сили, які організували прослуховування кабінету, поцікавилися читачі. "Я не можу відповісти на це питання, хоч знаю, що така версія існує: вона не найостанніша в розслідуванні цієї справи", відповів "лідер країни".

Хто винен?
А ось прояви любимої тактики – знайди ворога. Якщо проаналізувати його відповідь, стає зрозумілим, що вороги - скрізь.
Дискредитація української влади і президента, переконаний Кучма, "вигідна, насамперед, тим, хто боїться за себе. (а в нашій країні кожний боїться за себе, особливо після вбивства Гиї, УП) Боїться того, що за всі свої протиправні дії треба буде відповідати. (натяк на Тімошенко і Лазаренко?) У нас є люди, яким не подобається, що Україна стала підійматися на ноги, запрацювала економіка... (комуністи? Або олігархи?)

Багато кому не до смаку європейський вибір України. (тобто, русофіли) Деяким не подобається нормалізація відносин з Російською Федерацією. (значить русофоби?) А когось за кордоном не влаштовує і те, що робить Леонід Кучма.(невже Захід?) Для них більмом на оку є сьогоднішній президент України. Прибрати його - і, вважають вони, з'явиться надія, що всі проблеми зникнуть. Але це примарні надії, на мій погляд". (Коротше, в ліквідації Кучми зацікавлені практично всі)

Про владу

"Я вважаю, що на нинішньому, перехідному етапі парламентська форма правління буде катастрофою для України. До того ж у всьому світі, якщо ви звернули увагу, більш популярним і ефективним є не парламентське правління, а президентське. А Україні як жодній іншій країні необхідна сильна влада.

Вслід - трохи здивоване питання журналіста: "Чи вважаєте ви, що зараз в Україні вона існує?"

"Я весь час говорив і сьогодні повторю: основний наш недолік - це відсутність культури державної влади. Подивіться, майже рік попрацював парламент по-європейському, тобто створив ефективну більшість, і ми зрушили економіку з мертвої точки. Прийняли стільки доленосних рішень! А зараз все під загрозою розвалу. Депутати знову не хочуть відповідати ні за що. Так само простіше: всі винні, а ми тут не при чому".

Кошмарний сон президента

Який основний урок ви винесли з того, що відбувається? Хто вас неприємно здивував?

Я не буду говорити про особистості... Мене здивувала поведінка деяких фракцій, які називають себе державницькими. Якщо це так, то треба думати про інтереси країни. У США на другий день після виборів всі забувають про баталії, що передували, і недавні опоненти починають спільну роботу на благо Америки. Все, без виключення: і республіканці, і демократи. Вони розуміють, що це їх дім, і від їх дій залежить, як люди будуть жити в цьому домі. В нас же передвиборчі дуелі продовжуються і до цього дня.

Повірте, дуже важко, коли тебе в звинувачують в тому, чого ти не тільки не чинив, але навіть думок подібних не допускав. Я це відчув на собі. Це страшне! Тим більше що доля не дарувала мене і раніше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування