До Тимошенко прийшли гості
А її тим часом збираються вивезти з Києва

П'ятниця, 23 лютого 2001, 11:44
Начальник Лук’янiвського СІЗО відкидає чутки про переведення Юлії Тимошенко до іншого ізолятора. Це він розповів опозиційним політикам, які прийшли провідати екс-віце-прем’єра. Тим часом ФНП зібрав уже понад 70 підписів для звільнення Тимошенко на поруки, а скаргу адвоката на арешт розглядатиме Замковенко наступного тижня.

На власні очі пересвідчитись у правдивості слів керівника СІЗО гості ізолятора – Жовтяк, Чорновіл, Турчинов і Хмара – не змогли. Як повідомив УНІАН один із колишніх мешканців камери №13 Степан Хмара, начальник ізолятора відмовив депутатам у зустріч з Тимошенко. "Ми побували у кабінеті, і нам вічливо пояснили, що без дозволу генпрокуратури жодної зустрічі з Юлією Володимировною не буде". А опозиціонери не повірили на слово начальнику СІЗО.

Турчинов зазначив Інтерфакс-Україна, що до генпрокуратури вже було відправлено 3 листа клопотання з проханням про зустріч з Тимошенко. Проте Обіход на жодне з них не відповів.

Також, як повідомив депутат, керівництво СІЗО підтвердило, що Тимошенко жаліється на загострення виразки шлунку. Разом із політиками до ізолятора прийшов академік Медичної академії наук Сергій Комісаренко. За словами Турчинова, "режим має на меті саме фізичне знищення нашого лідера".

Турчинов також відзначив, що понад 70 народних депутатів уже написали листа до генпрокуратури з клопотанням про звільнення Тимошенко з-під варти. "Вони особисто поручились у тому, що Юлія Володимирівна не буде порушувати жодну з вимог генпрокуратури".

Перед ізолятором у цей час проходив пікет під гаслами "Свободу полiтв’язням!" і "Руки геть вiд Юлії Тимошенко!".

Також лідер фракції "Батьківщина" підтвердив, що чоловіка екс-віце-прем’єра Олександра Тимошенка вже перевезено до Житомирського слідчого ізолятора, а "друга родини" Валерія Фальковича – до Чернігівського СІЗО. На думку Турчинова, зроблено це з метою "не допустити у Києві масових акцій з підтримки політв’язнів, обмежити доступ юристів і правозахисників". "Крім того, влада розраховує і на фізичні тортури".

Турчинов повідомив, що Київський міський суд змінив своє рішення, і тепер скаргу адвоката Тимошенко на санкцію про арешт буде розглядатися у Печерському райсуді. Зробити це планується наступного тижня.

Одразу ж після відвідування тюрми Тарас Чорновіл заявив, що має в своєму розпорядженні інформацію про намір генпрокуратури вивезти Юлію Тимошенко до іншого слідчого ізолятора за межами Києва.

Форум національного порятунку, каже він, вважає "нічим не мотивованим" розведення по різних СІЗО людей, які проходять по одній справі, - Валерія Фальковича, Тимошенко і її чоловіка Олександра Тимошенка. "З точки зору слідства, це абсолютно не логічний крок, оскільки ефективно слідство може провестися тільки в тому випадку, якщо всі обвинувачені за одною справою перебувають в безпосередньому наближенні до органів слідства", - цитує депутата Інтерфакс-Україна.

На думку Черновола, це зайвий раз підтверджує, що справа по обвинуваченнях проти Тимошенко, є "не карно-економічною, а виключно політичною, пов'язаною з її участю у опозиції".

Судячи по всьому, власті бояться Тимошенко навіть у в'язниці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування