Український бунтівник утік до Британії

П'ятниця, 23 лютого 2001, 12:43
Ukraine rebel on run in Britain

Колишній український опозиційний депутат, який таємно вивіз докази того, що спотворене та обезголовлене тіло належало журналісту, нібито вбитому за наказом президента Кучми, звернувся з проханням про надання притулку у Британії.

Валерій Івасюк втік до Британії минулого місяця, а 16 лютого попросив притулку після того, як заявив поліції, що він боїться, що агенти служби безпеки з посольства України намагатимуться примусити його повернутися додому. Зараз він переховується у своїх британських друзів, проте вчора він розмовляв з кореспондентом "Таймс".

Івасюк, експерт парламентської комісії по розслідуванню вбивства Георгія Гонгадзе, надіслав примірники ДНК тіла та виписки з попередніх медичних записів для незалежного аналізу у Німеччині. Пізніше українські офіційні особи були вимушені підтвердити, що тіло належить зниклому журналісту, проте Кучма заперечує автентичність записів, з яких випливає, що він віддав наказ про викрадення та вбивство.

42-річний Івасюк, провідний член опозиційної партії Народний рух та колишній голова парламентської комісії по боротьбі з наркоманією і СНІДом, звинувачує Кучму у приховуванні правди. Минулого місяця його викликали до Служби безпеки України, де чотири години допитували у зв’язку із звинуваченнями у порушенні митних правил при закупці у 1995 році імпортного обладнання для здійснення аналізів на СНІД. Він каже, що головною метою було залякати його.

"Я раніше знав, що таке сталінізм теоретично. Зараз я розумію, що це означає на практиці". Він отримав попередження, що його життя у небезпеці. Маючи багаторазову візу, 21 січня він утік до Британії, проте був вимушений залишити вдома свою дружину та двох дітей.

Свідчення Івасюка мали вирішальне значення для доведення причетності офіційних осіб до приховування вбивства. Він був присутній при тому, коли місцевий судмедексперт Ігор Воротінцов встановив, що смерть особи, тіло якої було знайдене у жовтні у лісі неподалік Таращі, настала не більше двох місяців тому. Міністр внутрішніх справ заявив, що тілу вже більше року. Судмедекперта було негайно звільнено.

Івасюк зазначив, що спроби вбити його здійснювалися і раніше. "Вони замовляли мене у 1992, 1993 та 1994 роках. Ситуація ускладнилася, коли розслідування справи Гонгадзе досягло апогею. Після моєї критики властей президент вирішив "нейтралізувати" мене. Мене викликали до Служби безпеки".

Оприлюднення таємних записів, з яких, нібито, випливає, що Кучма обговорював викрадення чи вбивство опозиційного журналіста, викликало заворушення в Україні. У Києві пройшли масові демонстрації з вимогами про його відставку. Кучма зазначив, що він не піде зі своєї посади. Він заявив, що його обрали 16 мільйонів людей: "Я можу поклястися на Конституції чи на Біблії, що я ніколи не наказував знищити людину".

Вчора представник Міністерства внутрішніх справ Великобританії зазначив, що звернення Івасюка про надання притулку буде "всебічно розглянуто".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування