Процес століття: Потебенько проти Потебенька?

П'ятниця, 23 лютого 2001, 13:37
Леся Гонгадзе звернулася із заявою до Потебенька, у якому просить порушити кримінальну справу проти... генпрокурора України Потебенька через "зловживання службовим положенням". У Потебенька на роздуми три дні.

Справу пропонується порушити за статтєю 165 ч.2 кримінального кодексу України, сказав УП адвокат Лесі Гонгадзе Андрій Федур. За його словами, мама Георгія прийняла таке рішення через дії Потебенька: він не прореагував на відкритий лист Гонгадзе щодо залякування і стеження, не забезпечив його безпеку, не порушив кримінальну справу після листа Георгія, не визнав потерпілу Лесю Гонгадзе. І цей список адвокат готовий продовжувати.

За словами Федура, ця заява Лесі Гонгадзе вже надійшла до генпрокуратури, воно зареєстрована і тепер Потебенько повинен прийняти рішення протягом трьох днів.

На прохання прокоментувати, наскільки взагалі реально порушення кримінальної справи проти самого себе, Федур відповів питанням на питання: "А хто може порушити кримінальну справу проти генпрокурора? Не його ж підлеглі". Щоправда, за зізнанням адвоката, він не знає прецедентів рішення, яке пропонується прийняти Потебеньку.

Якщо ж воно буде не на користь Лесі Гонгадзе, то, за словами адвоката, вони можуть його оскаржити в Печерському райсуді.

Ще мама написала листа Кучмі з проханням прийняти її і посприяти в тому, щоб її допустили до тіла під час забору матеріалів для нової експертизи на ДНК. "Він же пообіцяв дати клятву на Біблії, що не давав вказівки убити людину", нагадала пані Леся.

Документ, який був направлений до прокуратури, називається "Заява про злочин".

"У вересні 2000 року зник мій син Георгій Гонгадзе. У мене вже немає сумніву, що його знищили. У провадженні Генеральної Прокуратури знаходиться кримінальна справа № 60-1241, порушена саме за фактом зникнення мого сина, за ознаками злочину передбаченого статтею 94 КК України "Навмисне вбивство".

Ще 14.07.2000 мій син, Георгій Гонгадзе, звернувся до генерального прокурора України з відкритим листом, у якому вказував на грубі порушення його прав. Вказувалося у листі і на те, що на нього тиснуть, хочуть залякати, перешкодити його професійній діяльності. Таким чином, своє звернення мій син прямо пише генеральному прокурору: "Я звертаюсь до вас з вимогою зупинити свавілля і покарати причетних до його організації осіб".

…Вже після зникнення мого сина генеральний прокурор України Потебенько не вживає необхідних заходів по розкриттю такого важкого злочину. Чого варті лише "помилки" прокуратури з питання не визнання мене потерпілою, відмова від ідентифікації так званого таращанського тіла, навіть при наявності експертизи ДНК. А тепер вже з'ясовується, що 10 січня 2001 року генеральний прокурор України оголосив з трибуни Верховної Ради України дані експертизи, яка ще не була закінчена у повному обсязі. Це фактично підтверджує експерт Іванов із Москви, який повідомив через засоби масової інформації, що результат 99,6% - це попередній результат, а коли він закінчив усі дослідження, то досягнув результату 99,9% вірогідності приналежності знайденого тіло моєму сину.

Тому для мене є очевидним той факт, що Потебенько, зловживаючи своїм посадовим становищем, не вжив належних заходів реагування у зв'язку із заявою мого сина, не порушив кримінальну справу і не використав законних засобів про захист особи. А в подальшому, при розслідування справи про вбивство мого сина, робить дії, які направленні на затягування вирішення питань по ідентифікації. Очевидно, проводить це із власної заінтересованості. Зараз прокурору не вигідно визнати тіло Георгія, бо це автоматично тягне для нього самого негативні наслідки, у зв'язку з його неналежними реагуванням на заяву мого сина.

Я вважаю, що генеральний прокурор України Потебенько скоїв злочин передбачений статтєю 165, частини 2, ПК України, а саме - зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Приймаючи до уваги наведене, керуючись статтею 95 та 97 КПК України прошу: порушити кримінальну справу щодо Потебенька Михайла Олексійовича за ознаками злочину, передбаченого статтею 165, частини 2, ПК України.

Мати пише, що з заявою про порушення кримінальної справи звертаюсь саме до генпрокурора, оскільки таке звернення до його підлеглих є "некоректним так, як переконана, що підлеглий прокурор не може порушувати справу проти генерального прокурора України".

А ось реакція Потебенька: "Хай звертається. А ми рішим у відповідності з законом. Но я не знаю, хто буде відповідать, коли з часом прокуратура почне звертатися з позовами і конкретні особи за нанесення морального ущербу. Вот нехай на це тоже подумає, у авдоката достатньо грошей буде чи ні. Єсть прєдели тоже тєрпіння... Оці всі заявки на прокурора преслідуються, щоб найти другий шлях щоб вибить прокурора, окільки проти нього порушена спрва. Не вийде..."

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування