АКЦІЯ "УКРАЇНА БЕЗ КУЧМИ"

П'ятниця, 23 лютого 2001, 16:00
У неділю організатори акції "Україна без Кучми" планують вивести на масові маніфестації не менше за 50 тис. чоловік. По всьому Києву пройдуть декілька колон, які зустрінуться на Майдані Незалежності.

Під час трибуналу представники імпровізованої "прокуратури" пред'являть обвинувачення "Леоніду Кучмі" - макету в натуральний зріст, який символізує президента. У якості "адвокатів" учасники акції мають намір запросити першого заступника голови Верховної Ради Медведчука або лідера парламентської групи "Відродження регіонів" Волкова, а судовими присяжними стануть всі учасники акції. Будуть розповсюджені листівки з 4 можливими варіантами "вироку" президенту - "залишити на посаді, призначити пенсію у 49 грн., відправити у відставку, віддати до суду".

Тим часом у Львові, в суботу відбувся інший такий "народний трибунал". Його провели активісти громадського комітету захисту Конституції.

На чотиригодинному засіданні, яке проходило в стінах Центру політичних організацій і на якому були присутні близько 200 осіб, Леоніда Кучму було засуджено до довічного ув'язнення, повідомляє ВВС.

Біля наметів в Києві постійно чергують депутати на випадок спроб влади ліквідувати містечко. Охорону табору взяли на себе представники організації УНА-УНСО, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Влада не піде на штурм наметового містечка принаймні до 25 лютого. Бо тоді вони будуть грати самі проти себе", - поділився з УП депутат Юрій Кармазін у п'ятницю ввечері біля наметів. За його словами, "Зону, вільної від Кучми", весь час патрулюють депутати.

За словами депутата, тільки 23 лютого він отримав рішення суду та відразу оскаржив його у Київському міському суді. Якщо ж його прогноз не виправдається, і влада застосує силу, то "у мене є домовленість з деякими військовими частинами", які вийдуть на захист демократії, сказав Кармазін.

Крім того, Кармазін обіцяє подати скрагу до Європейського суду з прав людини, якщо наметове містечко буде ліквідовано.

Депутат зробив оптимістичний прогноз, що найближчим часом може бути розпочата процедура імпічмента Кучмі. "З комуністами можна в певних випадках на визначених умовах іти разом". На думку Кармазіна, їх погляди збігаються у намірі будувати парламентську республіку.

Наостанок депутат спрогнозував появу Мельниченка в радіоефірі наступного тижня.

На майдані все спокійно, за ночь нічого не відбулося. Учасники Форуму національного порятунку вважають, шо влада не піде на силовий варіант ліквідації наметового містечка, принаймні найближчим часом, але, водночас, не виключають провокацій під час запланованих на неділю вуличних акцій.

"З регіонів привозять тих, хто якимось чином причетні до організованих злочинних угруповань - це бійці охоронних структур, учасники спортсекцій, для того, щоб із середини чинити провокації, " – повідомив каналу 1+1 Олексій Шеховцов. За іншими повідомленнями до Києва привозять московських фанів, яким дехто заплатив за участь в провокаціях великі гроші.

Депутати провели чергування біля наметового містечка протягом всієї ночі. За чверть до півночі поряд із "Зоною, вільною від Кучми", варту несли Віталій Шевченко, Євген Жовтяк і Юрій Кармазін. Поряд з островом свободи передували журналісти "Рейтерс", а також міліціонер з камерою.

У четвер пізно ввечері мешканці наметового містечка отримали останнє китайське попередження - розпорядження від судових виконавців згорнути намети до 20 годин вечора. Містечко відвідали американські конгресмени, а до вечора туди підтяглися депутати - Семенюк, Матвієнко, Турчинов, Жовтяк, Семенюк, Чорновіл, Кармазін, Шишкин, усього кажуть, чи не до 30 різних депутатів, також Хмара, Луценко і Чемеріс. У Кармазина була інформація про те, що намети знесуть з 2 до 5 ночі.

Жителі містечка не збиралися виконувати рішення суду, хоч би тому, що ніхто з депутатів не отримав судового розпорядження про знос "іменного намету" на руки. Зараз на Хрещатику нараховується 55 наметів, які розтяглися по головній вулиці столиці майже до Київської мерії.

Судові виконавці - двоє жінок, в супроводі міліціонерів обійшли все містечко і описали всі намети, які належать депутатам.

 
 
А тим часом, інформація про події на майдані розмножується в українському інтернеті Настільки стрімко, що навіть якщо влада захоче, вона навряд чи не зможе щось зробити, щоб заткнути рот неіснуючій, але такій явній опозиції.

Майже відразу після створення Форуму національного порятунку відкрився його сайт. Склад учасників непримиренної опозиції і останні новини про ФНП з усього українського контента можна прочитати на fnp.faithweb.com

Поставити свій підпис за відставку Кучми можна на цьому сайті
www.oksamyt.org.ua/vpered.epl.

Останні подробиці акції "Україна без Кучми", правда з деяким спізненням і ближче до вечора, але у цікавій подачі, знайомтеся на офіційному сайті акції www.maidan.org.ua

До речі, як повідомляють журналісти цього стайту 25 лютого учасники акції мають намір допомогти меру Києва в організації на Хрещатику у святкуванні масниці. О 16 годин на Майдані пройде концерт популярних груп "Плач Єремії" (Тарас Чубай), "Мертвий півень" (Михайло Барбара), "Кому вниз" (Андрій Середа), "Мандри", "Чорний вересень", "Королівські зайці" (Леся Герасимюк), Костянтина Єрофеєва, і "культової" білоруської рок-групи "Уліс".

О 17.00 почнеться мітинг за участі народних депутатів від опозиції. Ще на годину пізніше, о 18 годині, відбудеться розрекламований "народний трибунал над Кучмою".

Самому Кучмі вже направлено офіційне запрошення на трибунал.

За даними Майдану на цей захід влади стягують міліцію з регіонів, в тому числі чомусь Асоціацію боксерів з Івано-Франківська і 100 спортивних фанатів з Москви. Тому учасники акції не виключають провокацій, але обіцяють, що будуть дотримуватися порядку.

Про події напередодні читайте тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування