Наметова демократія ціною в мільйони доларів

П'ятниця, 23 лютого 2001, 22:23
Делегація Конгресу США так само як недавні візитери з Європейського Союзу приїхали в Україну зі "змішаною місією" - висловити занепокоєність у зв'язку з справою Гонгадзе і налагодити зв'язки, головним чином, з парламентом України.

Друге вдалося досить просто. На перше американці витратили значно більше часу. Але американці добилися головного - після двогодинної зустрічі з президентом Кучмою вони майже заспокоїлися - силових акцій щодо демонстрантів не буде, справа Гонгадзе буде розсліджено чесно і прозоро, "незалежно від того, куди воно може привести". А ще буде свобода слова, преси, зібрань, при дотриманні верховенства права. Все це пообіцяв Кучма.

"Ми отримали персональні запевнення президента України, що тут будуть дотримуватися законів, буде свобода слова і волевиявлення, а розслідування інциденту з журналістом Гонгадзе буде проведене виключно в рамках закону. Делегація вважає, що будь-яке розв'язання цієї кризи, пов'язаної з Гонгадзе, при порушенні цих принципів, кардинальним чином зіпсує відносини між Сполученими Штатами і Україною", передав позицію делегації конгресмен від штату Пенсільванія Курт Велдон.

Близько до серця конгресмени сприйняли замах на палаткове містечко - конгресмен Боб Шаффер, наприклад, вважає, що знос наметів став би великою помилкою з боку влади, і американці будуть розцінювати такі дії як насильство. У цьому випадку Україна навіть може позбавитися американської урядової допомоги, оскільки попереду в Конгресі так звана сертифікація - конгресмени будуть голосувати, давати чи ні нам в цьому році майже мільярд доларів і за яких умов.

Самі американці - як в кіно - професійна політична усмішка бувалого учасника виборів, міцне рукостискання, навіть візитки зроблені на переробленому папері, штампік про це гордо стоїть на самому видному місці. І всі з властивим американцям почуттям свободи - один з них, допитливий Денніс Куцинич, навіть привернув увагу шести міліціонерів, розглядаючи зелену огорожу на майдані Незалежності. Йому жахливо хотілося побачити, що ж там будують? Щоб заспокоїти працівників правопорядку, конгресмен, застигнутий майже в "недозволеній зоні", скромно помолився за майбутнє цієї дивної країни.

Напередодні американці вирішили почути про проблеми журналістів від них самих. На зустріч запросили видних "акул пера" – Мостову, Вересня, Піховшека, Коробову, а також керівників так званих недержавних організацій. Головна сенсація для нас - Лазаренка не збираються заслуховувати в Конгресі США, принаймні, про це не знав ніхто з членів американської делегації. "І знаючи про те, хто такий Лазаренко, я сумніваюся, щоб це взагалі стало можливим", сказав Курт Велдон.

Американці уважно вислухали жорсткі побажання журналістів "стратегічним партнерам" і, здається, зараз цілком розуміють, що ж насправді в Україні відбувається.

Що стосується нинішньої влади, то про це члени делегації говорили як про небіжчика - або ніяк або добре. Американці взагалі під час цього візиту уникали говорити про підтримку влади, а заява керівника делегації, зроблена напередодні, що, мовби, Америка підтримує керівництво країни, має відношення виключно до уряду. Англійське слово "government" можна перевести як "влада", а можна як "уряд". Але дивно, що після зустрічі з Ющенком, главою уряду, перекладачі віднесли реверанси американців чомусь саме у бік "керівництва країни".

Тим часом, Америка не повчає, а чекає, що український народ сам зможе виявити самостійність. "Якщо Україна хоче жити в умовах демократії, люди тут мають контролювати дії власної влади. Однак якщо вона діє незадовільно, то міняти її треба тільки законним шляхом - на виборах", кажуть конгресмени.

"Ми сподіваємося, що Україна переживе кризу, як і ми пережили кризу з власним президентом декілька років тому. І тоді Україна стане сильнішою, ніж досі ". Такий явний натяк на Клінтона з Ніксоном і на долю останнього вселяє надію. Принаймні, коли Кучма буде нас всіх тут давити, за цим будуть спостерігати…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування