Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма знову згадує про фашистів
В інтерв'ю CNN

Субота, 24 лютого 2001, 14:27
Кучма рятує обличча за допомогою провідних західних ЗМІ. У п'ятницю він дав інтерв'ю CNN, де назвав опозицію екстремістами і напівфашистами.

При всьому бажанні зрозуміти логіку Кучми важко. У інтерв'ю головному світовому каналу новин він говорить, що в країні немає кризи, тому що всі гілки влади працюють нормально й у регіонах усе спокійно. І відразу зауважив, що нинішня ситуація може привести до руйнації держави. Хтось по-справжньому хоче звести нанівець досягнення країни, говорить Кучма.

Опозиції, яка спроможна внести конструктивні пропозиції, на думку Кучми, немає, а є група революціонерів. Антикучмісти йдуть під гаслами "чим гірше, тим краще", це екстремісти і напівфашисти, що використовують свастику, заявив в інтерв'ю CNN "гарант".

Взагалі ж опонентів Кучма не боїться, тому що не збирається балотуватися на третій термін. Ну а мета у такої України на чолі з Кучмою не змінилася – інтеграція в Європу. Цей матеріал покажуть в субботу о 18 годині за Київськом часом.

Свою відповідь для західних медіа підготував Форум національного порятунку в особі Головатого, який відповідає за зв'язки з зарубіжжям. "Махровий брехун", - видав характеристику Кучмі депутат на зустрічі з іноземними журналістами в УНІАН. Зараз, за словами Головатого, УТН готує хроніки нацистської Німеччини, щоб "ненав'язливо" відео з недільного мітингу перегукувалося з архівами часів Гітлера.

Також Головатий заявив, що у понеділок Форум нацпорятунку обере людей, які будуть представляти ФНП у судових позовах проти Кучми, Плюща та Ющенка. Їх тексти вже готові.

***

Цей матеріал пройшов по каналу CNN у суботу о 18 годині за київським часом. Нижче приводиться переклад інтерв'ю, що прозвучало в ефірі новостійного каналу. Кучма давав інтерв'ю на вже традиційному диванчику, під яким ховав свій диктофон майор Мельниченко. Виглядав спочатку невпевнено, але потім, коли мова зайшла "про так звану опозицію", став гарячитися, стрибати у кріслі, дивитися спідлоба, гнівно кривити рот. Загалом з точки зору західного глядача виглядав злобним та таким, що виправдовується.

 
 
CNN: Зараз ви зіткнулися з великою кількістю політичних проблем, політичними демонстраціями проти вас, протестним наметовим містечком в центрі міста, вибухнув скандал з аудіокасетами, вбивством журналіста Гонгадзе. І здається, що ви маєте справу з серйозною політичною кризою. Як ви маєте намір його вирішити?

Кучма: Ви знаєте, я категорично відмовляюся використати термін криза. У нас немає кризи, як такого, всі гілки влади працюють нормально. Є окремі невеликі прояви хвилювань у столиці, але в регіонах дуже спокійно. Мова не йде про створення якоїсь нової опозиції, вона виникла з новими і абсолютно різними вимогами, і не про те, як змінити країну, ні. Це революціонери, які живуть за принципом - чим гірше, тим краще. Це деструктивні сили, що об'єднують ультра лівих і ультра правих, полуфашистів і антисемітів, які виходять на демонстрацію зі свастикою. Ось що таке так звана опозиція.

Для президента зараз головна задача - зберегти більшість у парламенті, щоб уряд мав можливість провести хороші закони, затвердити бездефіцитний бюджет, пакет приватизації. І завдяки цьому ВВП, а також промислове виробництво зросло на 6 %. Вперше за десять років зростає агропромислове виробництво.

А тепер скажіть, чого мені боятися когось з моїх політичних опонентів? Я не маю наміру обиратися третій раз президентом. Зараз найважливіше для мене щоб добре працювала економіка, щоб Україна посіла гідне місце у світі.

CNN:Ваши опоненти звинувачують владу в корумпованості. Ви втрачаєте підтримку міжнародної спільноти через скандал. Дехто вважає, що це штовхає Україну в обійми Росії. Що ви на це скажете?

КучмаЕкономіка диктує, передусім. Основний товарообіг України - з Росією. Енергоносії - нафта і газ поступають головним чином з Росії. У високих технологіях, таких як авіація, ми співробітничаємо з Росією. І я упевнений, що інший світ, включаючи США, зацікавлений у стабільності в цьому регіоні. Але Україна і Росія - партнери. Я завжди привожу такий приклад - чому США і Канада можуть бути партнерами, але при цьому чомусь вважається, що Україна повинна або возз'єднатися з Росією або бути рабом Росії. Давайте будемо партнерами - це в інтересах всіх.

CNN: Враховуючи всі ці політичні проблеми і скандали, якими будуть майбутні три тижні, місяці?

Кучма Я хотів сказати головне. Ні в кого не повинно бути сумнівів, що Україна ніколи не відмовиться від стратегічної мети - інтеграції до Європи. Ми завжди вважали США головним партнером, який надає нам політичну і економічну підтримку. Європа ніколи не допомагала нам так, як США.

Але в цей критичний час для історії України, який може привести, я б не хотів говорити це слово, до руйнування держави, сьогодні дійсно хтось хоче зруйнувати те, що ми досягли. Не складно передбачити, що станеться. Я сподіваюся, що люди думають про це. Або Україна стане багатою державою і займе значне місце в Європі, або - напівзруйнованим бар'єром, буферною зоною між Сходом і Заходом. Я не думаю, що це буде в інтересах Європи або США.

P.S. Зверніть увагу, що Кучма не відповідає на прямі запитання. Він, як всякий політик, на будь-яке питання він говорить те, що сам хоче сказати. Головна думка - тільки з Кучмою Україна стабільна (нічого, що є корупція), тільки Кучма веде Україну до Європи ( хтось інший, треба розуміти, поведе зовсім в інший бік). Опозиція - антисеміти - що дуже не люблять в Америці.

Кучма відповідає тільки на одне питання - якщо Україна без Кучми, значить радикальні настрої, розруха, відмова від Європейської інтеграції. Тоді Україна стане "сірою напівзруйнованою буферною зоною". Неначе зараз Україна - не буферна зона?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування