Георгія Гонгадзе висунуто на здобуття премії ОБСЄ в сфері журналістики та демократії

Понеділок, 26 лютого 2001, 11:39
Українська національна делегація в ПА ОБСЄ висунула кандидатуру Георгія Гонгадзе на здобуття щорічної премії ОБСЄ у сфері журналістики та демократії. Пре це повідомив українських журналістів віце-президент ПА ОБСЄ, голова комітету в закордонних справах Верховної Ради Ігор Осташ. Ця премія присуджується кожного року (з 1996 року) журналістам, які своєю діяльністю відстоюють принципи прав людини та демократії. За словами Ігоря Осташа, також висунуто кандидатуру іспанського журналіста Лопеса, який загинув минулого року від рук терористів, крім того, свою кандидатуру також має намір висунути білоруська делегація у ПА ОБСЄ.

У ОБСЄ дуже стурбовані тим, що такий вид боротьби зі свободою слова, як наймане вбивство, дуже поширюється останнім часом, сказав Осташ, додавши, що у Європі уважно слідкують за справою Гонгадзе. "Кожний день затягування справи Гонгадзе досить серйозно б'є по іміджу України", - впевнений народний депутат. Він нагадав, що ОБСЄ має претензії і до інших випадків зі свободою слова, зокрема, ситуація навколо радіо "Континент" та каналу 1+1. останні події в Україні фактично переповнили чашу терпіння в Європі. "ОБСЄ довгий час досить лояльно ставилося до подій в нашій державі", - констатував Ігор Осташ, але тепер "інформація щодо Гонгадзе постійно обговорюється в цій організації".

Відповідаючи на питання журналістів, які здивовані тим, що Гонгадзе висунуто на здобуття цієї премії саме зараз, Осташ сказав: "Ми вже майже забули, що поруч з нами працював мужній і професійний журналіст". "Останнім часом Георгія почали забувати на тлі "касетного скандалу"...Часто в ЗМІ вживають вираз "так звана справа Гонгадзе", що вже є неповагою до його долі", - вважає народний депутат. Він упевнений, що "більшість моїх колег депутатів і з опозиційних і з пропрезидентських партій до яких я звернусь наступного тижня підпишуть листа на підтримку кандидатури Георгія". "На мій погляд, політик має відчувати відповідальність за долю журналістів, які не мають недоторканності", - передає слова Ігоря Осташа з його прес-конференції кореспондент УП.

Вручення премії відбуватиметься у липні на ПА ОБСЄ і вручатимуть її найвидатніші постаті Франції, де і пройде церемонія. Однак, за словами Осташа, результати голосування щодо номінанта премії будуть відомі вже наприкінці квітня. У голосуванні братимуть участь члени і голова Асамблеї, члени комітету з прав людини, представники національних делегацій та один представник від спонсорів премії.

Першим лауреатом премії 1996 року став польський журналіст Адам Мітник, 1997 – організація "Репортери без кордонів". Минулого року було нагороджено відомого журналіста радіо "Свобода" Андрія Бабицького. "Чим більше ми говоритимемо у світі в повний голос про те, що ми цінуємо професійну діяльність таких журналістів як Георгій Гонгадзе, що ми поважаємо і підтримуємо всіх журналістів, яким не бракує громадянської мужності і відвертості, тим більше зростатиме авторитет нашої країни, яка прагне до відкритого суспільства, тим швидше зміцнюватиметься імідж України як держави, яка відстоює свободу слова", - заявив Ігор Осташ.

Коментар "Української правди". На жаль ми не можемо погодитись зі словами Ігоря Осташа про те, що "тим більше зростатиме авторитет нашої країни". Вручення премії ще раз приверне увагу всього світу до жахливої ситуація, що склалася в Україні. Ми впевнені, що імідж України як держави, "яка відстоює свободу слова" міг би зміцнитися, якби Георгій був живий і міг вільно працювати в українських ЗМІ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...