"Україна без Кучми" як національна ідея
Криза очима НТВ

Понеділок, 26 лютого 2001, 13:28
Кореспондент: Київ. 2 години ночі. Наметовий табір. Щойно сюди дійшла інформація про те, що сьогодні, коли потемніють останні вікна високих будинків, міліція зробить чергову спробу очистити центральну вулицю. У таборі оголошена бойова готовність. Велику палицю вручили навіть 5-літньому малюку, який тиждень тому приїхав в Київ із заходу України разом з батьком, щоб охороняти цю територію. Майже всі, хто зараз знаходиться тут і закриває обличчя чорною пов'язкою, мешканці інших областей України. Вони представляють ультра правий рух "УНА-УНСО", яке відразу відгукнулося на заклик опозиції.

Людина в пов'язці в кадрі: Ми просто будемо захищати свою власність.

Кореспондент: Цей тиждень для постійних вуличних демонстрантів був особливо важким. Президент Кучма дуже часто з'являвся на публіці і заявляв про те, що опозиції немає, а значить, треба було негайно реагувати.

Цей підвал одного з будинків довго шукала міліція. Саме тут унаунсовці, які тепер приїжджають в Київ на мітинги, як на роботу, відсипляються, отримують продуктовий пайок і цінні вказівки. Ніхто з них точно не знає, хто вигадав девіз "Україна без Кучми", але кажуть, всі його підтримали і у кожного був свій аргумент.

Ігор прийшов в "УНА-УНСО" зовсім недавно і не тому, що у нього, як у всіх інших, не було роботи і грошей.

Ігор, член "УНО-УНСО": Я вчився в університеті і недавно підписав якийсь папірець за відставку Кучми. Щиро підписав. За це декан мене вигнав. Що мені залишалося? Тепер я тут.

Чоловік в кадрі: Ми будемо стояти до кінця. Морального права… ми піти не можемо.

 
 
Кореспондент: Українську опозицію президент Леонід Кучма, як і раніше, називає безпорадною екстремістською купкою людей. Але вона продовжує боротися, навіть незважаючи на те, що всі останні спроби виявилися невдалими. Так, спочатку провалилася ідея висловити недовіру генеральному прокурору, який, як і раніше, захищає президента і відмовляється виступати в парламенті. Справа в тому, що комуністи виявилися на його стороні. Потім замовк і Національний форум порятунку. Його лідер, віце-прем'єр Юлія Тімошенко, вже 2 тижні знаходиться у в'язниці, і поки у неї немає ніяких шансів вийти звідти. Кожний ранок декілька депутатів приїжджають в Лук'янівський слідчий ізолятор з вимогою дозволити побачення з нею. Але їм відмовляють. Тим часом адвокати стверджують, що Юля серйозно хвора і потребує на медичну допомогу. Вона, як і раніше, вважає себе невинуватою і на допитах мовчить. Можливо, за це її зовсім скоро відправлять в іншу в'язницю, подалі від Києва. У головному офісі партії "Батькивщина", яка першої прилучилася до лідера соціалістів Олександру Морозу, що почав весь цей "касетний скандал", і де після відставки проводила велику частину свого часу Юлія Тимошенко, тепер робота продовжується навіть вночі. Зараз тут готують великі фотопортрети, які будуть використані у всіх нових акціях. Крихка жінка за гратами. Ще з'явиться напис: "Я не зламалася. А ти?" Її заступник, Олександр Турчинов, один з авторів акції під назвою "Народний трибунал", колись був радником прем'єр-міністра України Леоніда Кучми. Говорить, що добре його знає, запевняє опозицію, що він боїться.

 
 
Олександр Турчинов, заступник Юлії Тимошенко: Легко перемога нам не дасться. Що Кучма розуміє, що його чекає після відставки, ну, ви знаєте, це як мінімум десь довічне ув'язнення. І це дуже серйозний аргумент для нього - для того, щоб щосили триматися за владу.

Кореспондент: Нескоро з'явиться точна відповідь на нескладне питання: кому вигідна політична криза? Тому що вона на руку багато кому. Росії, яка вчасно підставила Кучмі плече, Олександру Морозу, що програв на останніх виборах, Юлій Тімошенко, яка потіснила кримінальні клани, і другові її, Лазаренку, адже він також у в'язниці. Розібратися з всім цим нещодавно намагався приятель Леоніда Кучми, перший президент України Леонід Кравчук. Він кожен раз, спілкуючись в цьому приміщенні футбольного клубу "Динамо" (Київ) з наближеними олігархами, завжди наполягає на переговорах з опозицією, тому що знає: все почалося неспроста. Президента, запевняє він, писали. І на плівці його голос. Але журналіста, можливо, убив той, хто ініціював цей скандал. Питання в тому - чому влада забрехалася. Значить, щось приховує. Заплутана історія, у якої не видно кінця.

 
 
Леонід Кравчук, президент України 1991-1994 рр.: Імпічмент – задача нездійсненна. Який шлях? Так його ж не дано в демократичному суспільстві. Що, вулиця буде знімати? Як? Це революція дійсно. Це може бути кров. Це… Це… Я просто боюся передбачити, що може бути. Ще другий шлях – сам Кучма. Ну, подивившись, скаже: "Я втомився від вас, хлоп'ята, я вже піду". Але він заявив, що він не піде, тому що його обрало 16,5 млн. людей. Це правда.

Кореспондент: Тим часом в багатьох містах продовжували готуватися до акції, після якої, як багато хто думає, Кучма піде. У 130 км від Києва сьогодні рано вранці зібралися всі лідери районних відділень Житомирської області, конгресу захисту країни від президента. Вони вирішували, як привезти на трибунал жителів з сіл і відправити гінців на головну площу столиці.

Чоловік в кадрі: Ну, раз в житті засудить Кучму – як в цьому можна не брати участь? Я прошу всіх терміново провести роботу. Треба надати людям таку можливість хоч би тут, в Житомирі. Грошей немає, але і в Київ постараємося когось відправити.

Кореспондент: Далі розмова пішла про деталі. Є інформація, що офіційна влада буде заважати.

Чоловік в кадрі: Треба підстрахувати. Кажуть, фазу можуть вимкнути.

Чоловік в кадрі: Так, батарейки треба купити для мегафона. Ось і все.

Кореспондент: Під час важливого засідання в житомирський штаб прийшов місцевий житель Віктор Михайлович. Колишній художник вирішив внести свій внесок: до акції він приготував плакати, про які його ніхто не просив.

Чоловік в кадрі: Жирна така крапка.

Віктор Михайлович, житель Житомира: Крапка, саме так, жирна. Поставлена крапка.

Кореспондент: Тут же представники сіл скаржилися на відсутність грошей, говорили про те, що пожертвовань, зібраних в наметових містечках, на дорогу не вистачить. Бажаючих дуже багато. Микола Петрович з селища Лугіно одного разу вже привозив з собою безробітну молодь і пенсіонерів. Однак зараз його людям доведеться голосувати заочно. Лугінцы, швидше за все, за відставку, тому місцева адміністрація автобуси не дає.

Чоловік в кадрі: Люди всі в тому упевнені, що щось повинно змінитися.

Кореспондент: Тим часом в сусідньому місті Користень, де трибунал в країні вирішили провести раніше за всіх інших, вже упаковували рішення народного суду, щоб воно встигло дійти до Києва на початок масової акції. Вибраний прокурор, відомий в районі слюсар, до всіх загальних обвинувачень президенту додав ще одне - ненадання допомоги мешканцям потерпілого від вибуху в Чорнобилі міста. Тому зажадав найжорсткішого покарання – відправити Кучму до в'язниці. Присяжні з ним погодилися.

Чоловік в кадрі: Що ви можете сказати щодо даної справи?

 
 
Кореспондент: Українське держтелебачення останні декілька днів запевняло, що ніякої акції в столиці, по суті, не буде. Якщо не мати на увазі спілкування президента з народом. Пізно увечері, як говорилося в анонсі, пройде телеміст. Будь-який перехожий на вулиці може задати Кучмі питання - навіщо в країні недомовки?

Леонід Кучма, президент України: Я, як і обіцяв, буду знов перед вами і готовий відповісти на самий, самий... будь-яке питання. Навіть якщо воно буде для мене неприємним.

Кореспондент: Питань до Леоніда Кучмі немало, але всі вони, вочевидь, прозвучать напередодні ефіру.

Вадим Такменьов, Олексій Кременецький, Антон Субботін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування