Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведчук погрожує Ющенку

Понеділок, 26 лютого 2001, 15:47
Провальне голосування щодо недовіри генеральному прокурору додало впевненості у своїх силах таким як Віктор Медведчук. На традиційній понеділковій прес-конференції він виголосив промову, яка мабуть, на його переконання, мала б стати історичною, і вивести парламентську більшість з кризи. Не дарма голова прес-служби ВР перед її початком повідомив, що виступ першого віце-спікера припав на початок пасхального посту.

Віктор Медведчук заявив, що парламентська більшість існує і продовжує працювати, оскільки жодної заяви від її членів про вихід не надходило. "Ми створювали парламентську більшість не для розмов окремих політиків, а для того щоб вона працювала. Коли сьогодні дискутується: чи існує парламентська більшість чи ні, то мені здається, що активну позицію в цьому питанні повинен зайняти і уряд і прем'єр Віктор Ющенко, який на словах підтримує існування більшості. Він взяв на себе зобов'язання зробити все необхідне, щоб парламентська більшість існувала і в майбутньому. Але від окремих декларацій необхідно перейти до конкретних дій. Сумніви щодо існування більшості і виникають у тих фракціях і групах, які називають проурядовими", - заявив перший віце-спікер.

Традиційну риторику Віктор Медведчука за допомогою питань вдалося трансформувати в одне речення. "Коаліційний уряд в обмін на те, що Ющенко залишиться на посаді". А тональність висловлювань Медведчука характеризується одним словом – погрози. Він погрожував Ющенку! Він вважає, що Ющенку залишилося небагато. Безперечно, Віктор Андрійович чудово пам'ятає, що у квітні закінчується недоторканність його уряду, гарантована "програмою дій". І чудово розуміє, що ті хто претендував на його місце рік тому, сьогодні, як ніколи, зацікавлені у прем'єрському кріслі та кріслах міністрів. Мабуть тому Ющенко і почав розмови про коаліційний уряд. Однак як почав, так і закінчив нічим.

"Ющенко заявив про коаліційний уряд і почав консультації. Ну і де результат цих консультацій?", - гнівно запитав Віктор Медведчук. Дійсно, розмови про урядову коаліцію загальмувалися. Постало питання, як юридично оформити цю коаліцію, оскільки такого механізму не існує в Конституції.

Для Медведчука це не перешкода, оскільки більшість, за його словами, нормально пропрацювала рік без законодавчого закріплення. Для нього також не проблема, що більшість все ж може схуднути. "Може утворитися нова реформаторська парламентська більшість, яка утворить новий реформаторський уряд на чолі з новим прем'єр-міністром", - заявив Медведчук. Він кілька разів промовив слово "реформаторська". Мабуть, хотів відмежуватися від ситуативного союзу більшості та комуністів під час голосування щодо Потебенька. Але не є таємницею, що у відношенні до Ющенка олігархи і комуністи знову можуть знайти спільну мову.

Всі карти відкриті. Українським олігархам потрібні свої люди в уряді. І вони підуть до кінця, бо сьогодні ситуація не така, як рік тому. Минулої весни за Ющенка вступився президент і не дав його "звалити" олігархам. Сьогодні президенту самому потрібна підтримка олігархів.

За годину до того, як перед журналістами офіційно оприлюднив свою позицію (її і без того всі знали) Віктор Медведчук, бачення майбутнього Ющенка виклав політолог Микола Томенко. Він вважає, що існує велика імовірність того, що у квітні Верховна Рада відправить Ющенка у відставку. Формальною причиною цього може стати факт невиконання програми уряду. Томенко назвав навіть сили, які зацікавлені у заміні Ющенка (ну, це також не таємниця): СДПУ(о), "Відродження регіонів", "Трудова Україна" та комуністи. Медведчуку політолог пророкує крісло прем'єра, а сам віце-спікер, коментуючи це, посміхається і заявляє, що задоволений своїм місцем.

І все ж, варто додати, що Ющенку залишили право вибору. "У Віктора Андрійовича є можливість і час, щоб довести проголошену ним підтримку більшості", - заявив Медведчук. Це можна зрозуміти так, що Ющенко має роздати всім зацікавленим особам стратегічні міністерські портфелі, та заспокоїти опозиційні емоції "проющенківських" фракцій. Тоді він має шанс зберегти крісло. Однак здається, що це лише декларативні та формальні заяви першого віце-спікера. Ситуація у країні далека від стабільності, а у разі дострокової відставки президента крісло прем'єра відкриває шлях на вершину влади. Бійка за це місце буде не на життя, а на смерть. Вони "за ціною не постоять".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...