Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гуманізм імені Потебенька

Понеділок, 26 лютого 2001, 16:59
У понеділок вдень Кучма зустрівся з адвокатом Лесі Гонгадзе Андрієм Федуром, повідомляє Інтерфакс-Україна. Кучма ще раз "підтвердив зацікавленість у відкритому для суспільства розслідуванні, проведенні всіх необхідних експертиз для встановлення істини, пошуку виконавців і замовників злочину".

Перед цим у понедылок вдень Генпрокуратура визнала таращанське тіло тілом Георгія Гонгадзе. Таким чином, мама і дружина Георгія отримали статус потерпілих. Підведена межа під трьома з половиною місяцями, які показали, яке є нутро у неостанніх в країні людей.

Нові вказівки слідчому Василенку дав заступник генпрокурора Баганець після того, як стали відомі "додаткові дані експертизи", яка показує приналежність тіла Георгієві з точністю не 99,6%, а 99,9%.

Рішення не претендує на історичне, а показує реальний розклад сил в протистоянні "людина vs система" і ставить діагноз режиму. Відомство Потебенька демонструє свою "людяність" через три з половиною місяця, як під Таращею було знайдено обезголовлене тіло.

При цьому гідне окремих характеристик невиконання прокуратурою рішення Печерського райсуду - мати і дружину визнали потерпілими тільки після закінчення експертизи в Москві. При цьому про цифру 99,9% Потебенько дізнався завдяки каналу НТВ. Виникає питання: якби не було "Незалежного розслідування з Миколою Ніколаєвим", чи був би взагалі хтось колись визнаний потерпілим?

Таке рішення генпрокуратури позбавляє СБУ можливості розсилати по ЗМІ анонімки з твердженнями, що Гонгадзе поїхав в Чехію разом із Мельніченком. Також воно дає можливість Лесі і Мирославі Гонгадзе надавати докази, заявляти клопотання і мати свого представника у кримінальній справі. Ним буде адвокат Андрій Федур.

"Ми будемо вимагати від слідства проведення додаткових експертиз", - повідомив в інтерв'ю УП Андрій Федур. З його слів, як потерпіла сторона вони будуть наполягати на нових експертизах – ДНК і судово-медичній експертизі тіла для встановлення причини смерті. Обов'язковою умовою адвокат назвав те, що зразки тканин повинні бути взяті в присутності Андрія Федура і Леси Гонгадзе.

Як заявив Федур перед візитом на Банкову, "ми хочемо висловити нашу негативну оцінку діям деяких посадових осіб генпрокуратури". "П'ять місяців було витрачено на те, щоб Леся Гонгадзе могла скористатися своїми правами. При тому, що в цій справі є важливим кожен день".


Підсумок цієї епопеї невтішний для відомств, які покликані бути оплотом справедливості і честі. Генпрокуратура втратила обличчя. Слово "Потебенько" прирівняно до матюка, а сам господар мелодійного прізвища назавжди залишив за собою місце в історії. "Сталініст", - поставив діагноз генпрокурору Головатий.

Це рішення також демонструє ціну честі і людяності, що ярликами висять на депутатах, які проголосували проти звільнення Потебенька – під сльози Лесі Гонгадзе на парламентській трибуні. Відомо, що представляє з себе Ющенко, який хоче "прозорих процедур" і не хоче "надмірних емоційних рішень". Ціна збірного явища, яке носить назву "долгановщина", відома давно.

Після рішення про визнання таращанского тіла треба шукати вбивць, і головний речовий доказ – плівки Мельніченко. Але ж "це брехня, це провокація, тільки штанга, яку потягаю перед сном, допомагає позбутиться цього бруду". Після слів Кучми незалежна аудіоекспертиза втрачає смисл - принаймні для слідства.

Рішення генпрокуратури невтішне для рідних і близьких Георгія – всупереч всьому і завдяки "неадекватній" поведінці Потебенька вони вірили незрозуміло у що і невідомо чому. Це рішення гірке і для генпрокурора: тепер у Кучми є моральне право – навіть у його системі моральних координат – звільнити Потебенька.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування