Богдан Бойко знає, де знаходиться Мельниченко
Але нікому не скаже

Вівторок, 27 лютого 2001, 16:32
Останні місяці Україна живе за принципом: жодного дня без дутої сенсації. Ось і голова "Народного Руху України За Єдність" Богдан Бойко долучився до кампанії, розгорнутої президентськими прихильниками, спрямованої на вкладання в мозок українців думки про те, що за Мельниченком стоять спецслужби. "Микола Мельниченко знаходиться на одній з військових баз країн НАТО", - заявив він. Народний депутат знає, яка саме країна таємно надала притулок Мельниченку, але відмовляється назвати її. "Я почекаю на офіційне спростування або підтвердження з боку НАТО", - говорить Бойко.

Що ж дає підстави Богдану Бойку робити такі заяви?

"Народний Рух України довгий час має зв'язки за кордоном. За цими давніми каналами і надійшла до нас ця інформація", - заявляє Бойко. При цьому, відмовляється конкретизувати, що це за джерела інформації і на скільки вони заслуговують на увагу. Обмежується лише таким формулюванням: "багато наших громадян працюють у тих структурах". На підставі "таких неспростовних доказів" пан Бойко робить наступні висновки:

1. За Мельниченком стоять спецслужби країни НАТО;
2. Тільки спецслужби однієї з країн НАТО мали технічну можливість прослуховувати кабінет президента;
3. Мали місце контакти спецслужб з "так званою" опозицією;
4. Майор Мельниченко спецслужбам вже не потрібен. Про це свідчать його інтерв'ю і розмови про надання притулку;
5. Перший етап операції спецслужб, який передбачав швидке усунення президента, не вдався, і операція виходить на новий рівень. Це означає, що президента намагатимуться скомпрометувати новими записами, що стосуються фінансових зловживань та виборчої кампанії;
6. Змовники проти України скористалися вбивством Гонгадзе, або самі його організували.

Головне, що видається цікавим у цьому списку "думок" Богдана Бойка – народний депутат точно знає, чим компрометуватимуть президента. Мабуть, знає, що такий компромат є. Однак і це ще не все. Висновками Бойко не обмежується і заявляє про свої подальші кроки:

1. Як депутат, Бойко вимагає від керівництва уряду негайного офіційного звернення до країн НАТО про можливість знаходження на їх території майора Мельниченка і вимагати його видачі;
2. Вимагає створити спеціальну слідчу комісію ВР щодо цієї справи;
3. Звертається із запитом до Генеральної прокуратури про порушення кримінальної справи про державну змову з метою державного перевороту.

Щодо останньої вимоги, хочеться нагадати пану Бойку слова генерального прокурора Михайла Потебенька. Він написав у своєму офіційному листі до голови ВР Івана Плюща, що "народні депутати не мають права звертатися до прокурора чи слідчого, давати їм вказівки у конкретних справах". Подивимось, як у цьому випадку діятиме прокуратура, і чи згадає генпрокурор у своїй наступній інформації прізвище Бойка у числі тих, хто "своїми неправомірними діями чинить психологічний тиск на оперативно-слідчих працівників з метою досягнення неправомірних рішень з конкретних питань".

Богдан Бойко зробив ще кілька "цікавих" заяв. По-перше, "Мельниченко зрадник, а не народний герой". По-друге, відповідаючи на питання кореспондента УП, Бойко заявив, що інші Рухи також мають цю інформацію (канали інформації залишились ще з тих часів, коли Рух був єдиним), але не оприлюднюють. По-третє, пан Бойко дуже обережно ставиться до позиції західних країн, а також до їхньої допомоги.

Коли Бойка запитали про те, що він думає щодо міжнародної експертизи плівок, лідер третього Руху відповів: "Я ставлюся до міжнародної експертизи нормально, якщо вона пройде в Україні". Як, спитаєте ви? А це вже не Бойка справа, хай привозять свою апаратуру до України, або приймають у себе наших представників.

Все це було б дуже смішно, якби Бойко, виступаючи у ролі "блазня", не виконував серйозну роботу. Його заява звичайно ж потрапить на перші шпальти газет і в перші сюжети теленовин. Чим більше таких заяв, тим "дурнішою" та "смішнішою" виглядатиме касетна справа. Стороннього спостерігача такі заяви мають переконувати, що "кризи немає", а є тільки цирк і купка клоунів.

Постать Богдана Бойка не викликає захоплення у журналістів. Його рух "за єдність" було створено у листопаді минулого року. Журналісти та політики одразу ж заговорили про те, що нова партія створена за ініціативою Банкової. Мета нової організації, говорили тоді, не об'єднати рухи, а ще більше заплутати виборців та домогтися остаточної політичної смерті колись потужної партії.

Версія "неупередженого" депутата логічно продовжує низку заяв, які робив Кучма. Гарант впевнений, що за касетним скандалом стоять "спецслужби". Ще одна "висмоктана з пальця" версія все більше опановує ЗМІ: за касетним скандалом стоїть генерал Марчук. До цього, по-перше, підштовхнули слова самого Мельниченка, про "чесність Марчука", а, по-друге, інтерв’ю заступника міністра з надзвичайних ситуацій Олександра Скіпальського. Він був дуже ображений на "злив" компромату на російському сайті FLB і мабуть вважає, що її організував Марчук. Тому Скіпальський величезне інтерв'ю "Україні Молодій" присвятив темі Євгена Марчука і його ролі у касетному скандалі. Але генерал Скіпальский, хоч свої особисті проблеми вирішує, його, в принципі, зрозуміти можна... А невже Богдан Бойко натягнув на себе маску "клоуна", тільки для доброго і вірного служіння президенту?

До речі, цікаво було б почути, про що говорили Бойко і президент. Такі записи, скоріше за все, існують. Нагадаємо, що коли Олександр Турчинов свідчив про упізнання свого голосу на плівках Мельниченка, він заявив, що до нього в кабінеті у Кучми довгий час знаходився Олександр Лавринович, а після нього до президента зайшов Бойко.

Здається, що всі ці сенсаційні заяви не матимуть серйозних наслідків. Є надія, що у країнах НАТО не стануть офіційно відповідати на ці звинувачення, а Ющенко не стане звертатись до НАТО із запитом щодо Мельниченка. Єдине, що Генпрокуратура може вчепитись за нову версію.

P.S. Григорій Омельченко, на прохання УП прокоментувати заяву Бойка, сказав: "Все, що стосується місцезнаходження майора Мельниченка, я не буду коментувати. Йдеться про життя людини. Але, я хочу сказати, що не так важливо де він знаходиться – у бункері чи на базі. Головне те, що записи є правдою. Це головне".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування