Похорони Кучми у виконанні західних ЗМІ
"Буш має закликати Кучму піти"

Вівторок, 27 лютого 2001, 20:10
Кучмі не вистачило б усієї Чечні для депортації зарубіжних журналістів, які після початку кризи присвятили Україні та її "гаранту" газетні шпальти і ефірний час. "Повне розчарування", - це добродушний комплімент Кучмі у виконанні іноземних ЗМІ. Тональність стає просто вбивчою.

Російська служба "Голосу Америки" – радіостанції, що фінансується з бюджету США – присвятила огляд американської преси українській кризі. У понеділок відразу три видання вийшли не просто із замітками – з редакційними коментарями на цю тему. Всі три газети вже зробили для себе висновки.

Кучма дискредитований, на ньому лежать обвинувачення в найбільш тяжких зловживаннях владою у всій Східній Європі, повідомляє "Лос-Анджелес Таймс". "Його простягнута рука тепер навряд чи викличе співчуття в західних столицях".

"Україна, яка завжди була житницею Радянського Союзу, зараз стала нахлібницею, - говориться в редакційній статті "Лос-Анджелес Таймс". - Безпорадний і корумпований уряд, який з 1994 року очолює президент Леонід Кучма, перетворив країну з найбагатшими природними ресурсами в жебраків, що підгодовується іноземними агентствами з розвитку. США та їх європейські союзники вважали, що Кучма здатний вивести свою країну з сфери впливу Москви і забезпечити благополуччя 52-мільйонного населення. Вони надали йому щедру допомогу за співпрацю в демонтажі ядерних арсеналів України і дивилися крізь пальці, коли гроші кудись витікали". Словесні ляпаси закінчуються жорстким резюме: "Більше цього не буде".

Захід не повинен остаточно відвертатися від України, "адже Росія продовжує відточувати дзьоб і кігті, хиже поглядаючи на неї". Однак "Лос-Анджелес Таймс" пропонує єдину форму допомоги: "Кучма зганьбив себе, але Вашингтон й інші столиці Заходу повинні продовжувати надавати підтримку неурядовим демократичним організаціям України".

"Здатність України чинити опір злочинним маневрам Кучми і оновленому домінуванню Москви залежить від того, наскільки міцними в цих умовах виявляться її демократичні інститути", - говориться в редакційному коментарі однієї з найвпливовішої в світі газет "Вашингтон Пост". "Досі ми бачили деякі подаючі надію моменти. Завдяки незалежній пресі, що включає і веб-сайт убитого журналіста Георгія Гонгадзе, в останні два тижні у Києві пройшли політичні демонстрації – найбільші за всі десять років існування незалежної України".

Далі газета просто остаточно "оборзєла". "Ясно, що Кучма готовий піти на крайні заходи, щоб зупинити своїх противників. Захід повинен зробити все можливе, щоб їх підтримати".

"Даллас морнинг ньюс" прямим текстом закликає Кучму подати у відставку: "Президент Буш повинен приєднати свій голос до тих, хто закликає Кучму піти зі своєї посади".

"Україна переживає кризу, і її результат може визначити, чи піде вона шляхом Польщі, Угорщини та Чехії, що стають нормальними демократичними країнами, або стане ще одним додатком до Росії, як Білорусь. Внутрішній тиск на Кучму посилюється, антиурядові демонстрації стають все більш могутніми й інтенсивними".

Якщо Кучма не піде, "Україну залишать інвестори, економіка увійде в штопор, і незалежність України від Росії виявиться під загрозою".

"Багато хто може здивуватися, якщо дізнається, що Україна – найбільша країна Європи, більше європейської частини Росії. Одного цього досить, щоб ця колишня радянська республіка заслуговувала уваги з боку Сполучених Штатів. Але вона важлива також як міст між Заходом і Сходом. Медлін Олбрайт, будучи державним секретарем США, не випадково включила Україну в число найбільш важливих демократичних країн, що народжуються, чиє виживання грає ключову роль для своїх регіонів і для іноземної політики США". Після закінчення "холодної війни" Вашингтон витратив на Україну два мільярди вісімсот мільйонів доларів, лічить гроші платників податків "Даллас морнінг ньюс".

Швейцарська "Вельвохе" вказує на можливе місцезнаходження частині цих грошей: "Ось вже шість років колишній директор заводу з Дніпропетровська править країною за допомогою своїх друзів і приятелів, яких він усадив в крісла міністрів і радників". У тіні вважають за краще триматися ті, в чиїх руках зосереджена реальна влада, пише тижневик. "Мало хто за межами України чув імена Володимира Медведчука або Олександра Волкова. Тим часом, вони входять в п'ятірку олігархів, що поділили між собою країну. Вони розпоряджаються електроенергією і газом, їм належать сталеварні заводи та шахти, телекомпанії та газети, броварні та футбольні команди і навіть політична партія. У Раді вони блокують всі реформи, спрямовані на введення реальних ринкових механізмів. За десять років незалежності України вони сплели таку мережу влади, в якій заплуталися всі – від голів колгоспів і банкірів до політиків".

Народ більше не вірить нікому з політиків, вважає "Вельфохе". "Всі і вся були частиною системи, яка вивела Україну на третє місце в списку найкорумпованіших країн світу. Опозиція дуже міцно пов'язана з владою, тому населення їй не вірить. На останню демонстрацію у Києві вийшло всього лише 10 тисяч осіб. Кожний, хто вирішується розкрити рот, ризикує втратити місце навчання, роботи або навіть саме життя. Адже Георгій Гонгадзе - далеко не перша жертва політичних розборок. Тим часом, ще на початку лютого опозиція була на коні. Позиції Кучми похитнулися, оптимісти вже говорили про його відставку. Але тут спритний президент знайшов собі могутнього союзника. Він зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним, підписав з ним економічні угоди і отримав відпущення гріхів. Символічне значення зустрічі ясне: старший брат Росія не дасть в образу президента Кучму", - дає реферат матеріалу в "Вельтвохе" російська служба радіо "Німецька хвиля".

Провідна австрійська газета "Ді Прессе" описує підступні дії мерії столиці, яка на день "народного трибуналу" влаштувала на Хрещатику святкування масляної. " Колись у Києві цей день святкували як початок посту в розлогих парках. Нині все інакше. Ніколи ще не було виставлено так багато пивних лотків та будок з наїдками, як цього року. Ходять чутки, що пиво наливатимуть безплатно". Замість того, щоб вийти на демонстрацію, чимало людей вловляться на безплатне пиво, сказав "Ді Прессе" Головатий. "У нас немає демократії, все тільки для видимості, - говорить студент Андрій зі Львова. - Сьогодні це обов'язок кожного бути тут".

Тож, Кучмі самий час створювати департамент – або, ще краще, міністерство – яке займалося б моніторингом прізвищ західних журналістів. Серед найактивніших можна було б розіграти путівки до будинку відпочинку в Грозному, Республіка Ічкерія.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування