Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські олігархи об'єднуються проти Ющенка

Вівторок, 27 лютого 2001, 21:10
Жорстка заява Віктора Медведчука про можливість відставки Ющенка, якщо він не погодиться на формування коаліційного уряду, отримала продовження. Фактично у тих самих словах ті ж самі вимоги висловив лідер "Відродження регіонів" Олександр Волков. Телеканал 1+1 передав його слова про те, що або уряд та парламент знайдуть спільну мову, або у квітні буде працювати новий уряд з новим прем'єром.

Такий крок Волкова можна було передбачити, якщо згадати інформацію оприлюднену в програмі "Епіцентр" про те, що минулого тижня "без зайвого афішування" між фракціями СДПУ(о) та "Відродження регіонів" було досягнуто домовленостей про формування уряду.

Заява Волкова фактично завершила інформаційний день, протягом якого багато політиків прокоментували "ультиматум Медведчука". Сьогодні лідера та представники багатьох партій зібралися на круглому столі, ініційованому Партією Промисловців і Підприємців, "Діалог в ім’я майбутнього України".

Першим, хто підтримав заяву Медведчука став Сергій Тігіпко. Як передає УНІАН, він нагадав, що "Трудова Україна" робила аналогічні заяви ще місяць тому. Варто зазначити, що тут професійні PR-щики, які готують заяви Тігіпка, спрацювали не дуже – тоді слова Тігіпка не були достатньо категоричними і не отримали такого резонансу, як ультиматум Медведчука.

В інтерв'ю агентству Тігіпко сказав, що "справа не в якихось персоналіях". Однак єдиним механізмом створення коаліційного уряду в нинішній ситуації він вважає "реальні" консультації: "Слід обговорити платформу, на якій могло б пройти об’єднання, і склад майбутньої більшості, а також конкретні персоналії, які б могли увійти до уряду". За словами Тигіпка, таких переговорів поки не проводилось. Лідер "Трудової України" підтвердив, що і цьому питанні його фракція втратила ініціативу "Ніяких переговорів на міжпартійному рівні стосовно формування уряду не проводилося", - сказав Тигіпко, а інформацію про консультації СДПУ(о) та "Відродження регіонів" не став коментувати, запропонувавши "переадресувати" питання про те, чому ці дві фракції не запросили до співробітництва фракцію "Трудової України", "до них самих".

Критично до можливості формування коаліційного уряду поставився лідер партії "Реформи і порядок" Віктор Пинзеник. Прем'єр-міністр Віктор Ющенко "завжди погоджується на консультації, однак вимоги, оприлюднені першим віце-спікером Віктором Медведчуком щодо негайного створення коаліційного уряду, є компромісом, не вартим посади", - заявив він. За його словами, згадувана в заяві Медведчука "реформаторська" більшість "окреслилась під час голосування щодо недовіри генеральному прокурору". Йдеться, уточнив він, про більшість, "сформовану за участю кланово-олігархічних партій і комуністів". Іншої більшості нині у Верховній Раді бути не може, переконаний Пинзеник, бо "її неможливо створити без участі кількох фракцій, які не підуть на компроміси".

Зі свого боку, народний депутат Тарас Чорновіл заявив, що "пропрезидентські сили вирішили піти ва-банк". За словами Чорновола, фракції, від імені яких зробив свою заяву Медведчук, "ніколи не підтримували уряду Ющенка", а тому нині лише користуються ситуацією, аби "звалити" його та перебрати до своїх рук провідні посади у виконавчій гілці влади. З іншого боку, зауважив Чорновіл, якщо коаліційний уряд буде утворено тією ситуативною "більшістю", що сформувалась під час голосування щодо недовіри генеральному прокуророві, не може бути й мови про його "реформаторську спрямованість".

В свою чергу комуністи, які опинилися в одному човні з пропрезидентськими фракціями, підтримують намір іти проти Ющенка. Як відомо, комуністи не приєднались до акції "Україна без Кучми" і проводять свої – "За Україну без Кучми і Ющенка". Червоні підтверджують свої наміри і на законодавчому рівні. Фракція комуністів у Верховній Раді голосуватиме за відставку прем'єр-міністра Віктора Ющенка, якщо це питання розглядатимуть у парламенті. Про це "Німецькій хвилі" повідомив один з лідерів КПУ Георгій Крючков. В той же час комуністи не підтримують ідею коаліції.

Лідер фракції "Солідарність", яку традиційно відносять до буферної зони між антипрезидентськими та пропрезидентськими силами, Петро Порошенко має більш спокійну позицію. Він задоволений тим, що "питання коаліційного уряду постає саме сьогодні, а не напередодні квітня місяця, тобто звіту уряду". "Ми маємо ще достатньо часу, щоб випрацювати спільну платформу", - сказав Порошенко. Інший член "Солідарності" Олександр Стоян говорив раніше, що задоволений річною діяльністю Ющенка, а ідею коаліційного уряду назвав передчасною.

Позиція ж самого Ющенка залишається незмінною: необхідно закріпити на законодавчому рівні можливість створення коаліційного уряду. Цю позицію Ющенко підтвердив під час зустрічі з віце-спікером Держдуми Росії Іриною Хакамадою, повідомляє прес-служба Кабміну. Питання про створення коаліційного уряду можна ставити лише після законодавчого забезпечення цього процесу, а потім переходити до формування персонального складу майбутньої коаліції, наголосив Ющенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування