Кучмі у Британії не вірять

Середа, 28 лютого 2001, 11:47
LETTERS TO THE EDITOR: More unanswered questions over death of Ukrainian journalis

Сер, президент України Леонід Кучма залишив без відповідей дуже багато питань в його вимозі підтримати демократію і свободу преси. Він говорить, що результати експертизи ДНК показали, що існує "більш ніж 99% вірогідність", що тіло, знайдене біля Києва належить Георгієві Гонгадзе. Але спочатку генеральна прокуратура стверджувала, що смерть людини, тіло якої знайдено 5 листопада 2000 року, наступила рік, якщо не два назад. Тільки після того, як незалежний експерт Ігор Воротинцев довів, що тілу не більше ніж 2 місяці, українська влада продемонстрували намір вжити якісь заходи.

Гонгадзе зник 16 вересня. І тоді дії влади були дивними. Воротинцев був вимушений підписати документ як свідок у карному розслідуванні, тому він не міг обговорювати цю справу з будь-ким, навіть у парламенті. Його кабінет і дім обшукали, і всі свідоцтва, що стосуються цього тіла, були вилучені. Найдивніше, що тіло зникло з моргу Воротинцева у Тараще. Трохи пізніше обезголовлене тіло появилося в морзі головного медичного бюро у Києві.

Перша експертиза цього тіла на ДНК дала 99,6% імовірності, що це тіло належить Гонгадзе. Звичайно в міжнародній практиці пізнання приймається у вигляді доказу результат в 99,7% і вище. Тільки минулого тижня, через місяць після отримання першого результату, дані дослідження, проведеного у Москві, виросли до 99,9%. Але набагато більше значення будуть мати результат експертизи, що проводиться у Німеччині. Матеріали для цього дослідження були зібрані і направлені до Німеччини Валерієм Івасюком, хірургом і колишнім членом опозиції в українському парламенті. Івасюк зараз переховується у Великобританії і звернувся з проханням про політичний притулок, оскільки не вірить у власну безпеку за режима Кучми.

Кучма також не став згадувати, як змінилася його оцінка подій за минулі тижні, після того, як почалися протести проти нього. Інший бік скандалу навколо тіла і плівок, на яких ніби записані розмови в кабінеті Кучми, що викликають підозру в його зацікавленості прибрати Гонгадзе. Записи зроблені Миколою Мельниченком, що був президентським охоронником, який також переховується за кордоном.

Спочатку Кучма просто заперечував реальність плівок. Тільки після того, як суспільний тиск став дуже великим, і кілька членів парламенту погодилися ідентифікувати свої голоси на плівках, Кучма визнав, що записи проводилися в його кабінеті. Але він заявив, що вони були відредаговані, щоб показати що він говорив речі, які він не говорив. Відразу після цього він звільнив голову СБУ і голову його особистої охорони. Якщо до всього цього додати недавній арешт екс-віце-прем'єра Юлії Тимошенко, яка почала розкривати корупцію на найвищому рівні, стає зрозуміло, що довгий лист Кучми у вашу газету фактично підіймає більше питань, ніж дає відповідей.

Стефен Делзіел, український аналітик всесвітньої служби BBC

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News