Головатий все ще вірить Мельниченку

Середа, 28 лютого 2001, 13:57
Народний депутат Сергій Головатий, секретар слідчої комісії ВР однозначно трактує висновки експертизи. Він впевнений, що результати експертизи підтверджують автентичність плівок Мельниченка. "Технічні експерти переконані в тому, що майже неможливо підтвердити автентичність плівок. Але далі йде категоричне ствердження, що це не означає, що надані записи не є автентичними. Я цитую, що Міжнародний інститут преси та Дім Свободи наголошують, що вищезазначена думка, стосовно неточності технічної експертизи, не означає, що надані записи не є автентичними. Я, як юрист, якого вчили логіці, звичайно, йду від зворотного. Це може означати, або це означає, що данні записи є автентичними. Це є метод, який використовується в праві і це те, чим може користуватися суддя завжди – відштовхування від зворотного, це є інструмент. Це є такий метод", - заявив на прес-конференції Головатий.

Прес-конференція, на яку зібралася величезна кількість журналістів, включаючи міжнародні інформаційні агенції та провідні російські телеканали, була присвячена оприлюдненню листа від Міжнародного інституту преси. До журналістів з сенсаційною новиною знову прийшов лише Головатий. Він повідомив журналістів, що вчора ввечері запрошував взяти участь у прес-конференції голову слідчої комісії Олександр Лавриновича і той погодився. Однак, за словами Головатого, сьогодні у Лавриновича змінилися обставини, і він не зміг прийти. Журналіст телеканалу 1+1 процитував Сергію Головатому слова Лавриновича, сказані сьогодні в інтерв'ю, про те, що він листа не отримував і здивований, що його отримав лише Головатий. У свою чергу, секретар комісії запевнив журналістів, що лист надійшов до нього від інституту преси і такий самий мав отримати пан Лавринович.

Сергій Головатий запевнив журналістів, що вони перші отримали офіційну копію листа (англійський варіант та український переклад було роздано усім бажаючим), його навіть ще не бачили всі члени слідчої комісії. Над українським текстом працювали достатньо довго і дуже ретельно. За словами Головатого, переклад здійснювали носії української й англійської мови, над ним працювали і лінгвісти, і юристи. Потім переклад було відіслано директору Міжнародного інституту преси Йогану Фріцу (він володіє, як англійською, так і українською мовами), і лише після його згоди Головатий вирішив оприлюднити український текст. Така складна процедура пов'язана з важливістю справи, та вживанням у листі спеціальних термінів.

Журналісти поцікавилися тим, скільки коштує експертиза, і хто за неї платив. Головатий запевняє, що він та інші члени комісії за неї не платили. Всі витрати взяли на себе Міжнародний інститут преси та Freedom Hous. Експертиза коштує достатньо дорого. Одна хвилина – одна тисяча доларів. Раніше повідомлялося, що на експертизу передано близько 25 хвилин розмов президента.

Відповідь експертизи надихає Головатого на подальшу роботу. Наприкінці листа сказано, що "правильним методом розв'язання цього питання може стати зіставлення правопорушень і злочинних дій, зафіксованих у записах, з фактичними подіями, що мали місце в Україні". Головатий має намір діяти саме так. Правда, він не уточнив, яким чином має намір виявити обставини справи вбивства Георгія Гонгадзе. Головатий наголошує, що слідча комісія проводить повну розшифровку записів, та опитування осіб, імена яких фігурують у цих записах. "Зокрема, йдеться про Олексія Подольського, який був відвезений у ліс, побитий. Про нього доповідав Кравченко Кучмі. Вони сміялися про те, що його побили, у нього загорілася дача. Це є факт, який підтвердився. Інші факти підтвердили Чорновіл і Турчинов. Ми підемо далі", - запевняє народний депутат.

Сергій Головатий впевнений, що висновки експертизи матимуть не юридичні, а політичні наслідки. Він визнає, що в українському законодавстві немає жодної норми про використання цифрових доказів. Однак це для депутата не головне. "Я вже наголошував, що парламентська слідча комісія є парламентським органом, який завжди веде розслідування парламентським способом. Діяльність комісії є політичною. Навіть процедура імпічменту, яка розпочинається в парламенті, це не юридична процедура, це не притягнення до кримінальної відповідальності. Це процедура політична – притягнення до політичної відповідальності президента України за здійснення деяких дій. Це процедура відсторонення від посади. Це є політична процедура. Парламент не сажає у в'язницю нікого. Цей висновок є надзвичайно важливим для парламентської комісії, оскільки він підтверджує правильність її дій і дає можливість довести парламентське розслідування до кінця!", - сказав Сергій Головатий.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування