Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко відкопав сокиру війни
Прем'єр іде на публічний конфлікт з Медведчуком

Середа, 28 лютого 2001, 16:58
Ющенко виявився не таким простаком, як здається на перший погляд. У відповідь на ультиматум Медведчука він закликав у арбітри Кучму. Самому першому віце-спікеру Ющенка приписав лаври дестабілізатора, егоїста і ледь не змовника.

У середу вдень після засідання Кабміну, присвяченого політичній ситуації в країні, Ющенко вніс ясність: він не піде на ультимативні переговори. У останні дні ледве не половина лідерів фракцій більшості в один голос заявили: або створюється коаліційний уряд, або Ющенко перестає бути прем'єром після звіту Кабміну 5 квітня.

Але, крім цього, прем'єр зробив те, що йому зовсім не властиво – він перейшов на персоналії. Погрозу Медведчука – або коаліція, або безробітний Ющенко – він назвав "добрим прологом для дестабілізації ситуації в країні" та "однією зі спроб змінити майбутнє України".

Для політкоректного Ющенка це рівносильно виклику на дуель. Крім словесних характеристик прем'єр пообіцяв 1 березня зробити спеціальну заяву уряду з цього приводу. Увечері в середу він збирається на Банкову, щоб особисто розказати Кучмі про амбіції Медведчука.

Однак це тільки квіточки. Від імені уряду Ющенко хоче звернутися до Кучми "з проханням ініціювати трьохсторонню зустріч: глава держави-прем'єр-перший віце-спікер". "Щоб обговорити ситуацію в країні після заяви Медведчука", - передає слова Ющенка Інтерфакс-Україна.

Самі слова першого віце-спікера Ющенко називає "демонстрація псевдосили". "Це - чітка спроба розвалити більшість в парламенті, тому що єдина форма очолити парламент лежить через розвал більшості".

"Ми переконані, що це чисто клановий підхід до організації української політики, що це одна з форм публічного позування, рисовки перед людьми". Мета, яку переслідує Медведчук – "використовуючи відповідні ЗМІ, формувати викривлену, перекручену і неправдиву уяву населення країни про процеси, які відбуваються в українському уряді, а також у відносинах уряду і парламенту".

Зі слів Ющенка, "через таку політику можна досить ефективно продовжувати підбирати адміністративні й інформаційні ресурси виконавчої влади, щоб формувати платформу для виборів 2002 року, і не тільки 2002 року".

"Якщо говорити зовсім відверто, на мій погляд, це є однією зі спроб змінити майбутнє країни в доволі замаскованій формі".

При цьому Ющенко обіцяє не допустити, щоб уряд і його сфера діяльності "розглядалася політичними силами або певними політичними представниками як поле зі вправ щодо майбутнього України". Розмови про формування коаліційного уряду – це "перша сходинка, яблуко розбрати", через яке розвалиться нинішня "крихка більшість" і не буде досягнуто очікуване економічне зростання.

Різке публічне висловлювання Ющенка показує як мінімум три речі. По-перше, зараз він досить скептично оцінює свої шанси на прем'єрство після звіту і розраховує на Банкову. По-друге, цим Ющенко демонструє свою відвертість і в той же час здатність прийняти виклик. І, по-третє, при ньому якщо і буде створена якась коаліція, то в тому вигляді, як хочуть СДПУ (о), "Демсоюз" і "трудовики" – ніколи. Якщо ж Ющенко не переживе 5 квітня – то винними за наслідки будуть названі олігархічні фракції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування