Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вашингтон реагує на події у Києві

Субота, 10 березня 2001, 19:26
США прокоментували події "кривавої п'ятниці" у Києві закликом до діалогу до всіх сторін конфлікту. На брифінгу в Держдепартаменті в черговий раз назвали іспитом на демократію і верховенство права нинішню ситуацію в Україні.

Відповідаючи на питання про те, що відбувалося в Києві, спікер Держдепа Річард Боучер призвав усі сторони конфлікту до стриманості. При цьому він додав: "Звичайно, ми сподіваємося, що українська влада виконають свою обіцянку розв’язати питання конституційним шляхом і за допомогою діалогу".

"Ми вважаємо, що нинішня політична атмосфера – це тест для України і її лідерів у спроможності керуватися законом, демократією і правами людини", - заявив Боучер. При цьому спікер додав, що українські офіційні особи вже заявили про таку готовність.

Через декілька годин після реакції Держдепа Кучма в черговий раз заявив, що не вважає протестуючих не тільки опозицією, а і взагалі людьми.

"Якщо ця опозиція пропонує, щоб президент пішов з президентської посади, то це - не опозиція", - заявив Кучма на Кубку Дерюгіної.

На думку "гаранта", якщо опозиція претендує на таке звання, те "нехай працює в цивілізованих рамках, як це прийнято у усьому світі". "Пройшли вибори, далі будуть парламентські і президентські вибори - будь ласка, перемагайте і беріть владу, якщо переможете", - заявив він.

Погрози, на думку Кучми, не "є основою переговорів". І відразу ж "гарант" нагадав, що вже пропонував політичним партіям різного толку "сісти за круглий стіл і порадитися, якщо вони зацікавлені в майбутній долі України".

Однак такі заклики Кучми не чують в Америці. 9 березня "Голос Америки" виступив з офіційною заявою уряду США, яка подається без купюр:

"У лютому тисяча людей проводили на вулицях столиці України мирні демонстрації протесту проти президента Леоніда Кучми. До минулого тижня уряд не втручався. Але першого березня поліція розгромила наметове містечко в центрі Києва, викинувши сто чоловік із півсотні наметів. Наметове містечко було споруджене у грудні демонстрантами, які вимагали відставки президента Кучми. Президент звинувачувався в тому, що саме він розпорядився викрасти журналіста, чий обезголовлений труп був виявлений у попередньому місяці. Президент заперечує обвинувачення.

Український народ користується свободою зборів. Це його основне право, яке уряд зобов'язаний шанувати. Український уряд повинен вступити в діалог з опозицією і провести ретельне розслідування обставин загибелі журналіста Георгія Гонгадзе.

Підозри в причетності уряду до убивства Гонгадзе спонукали невелику коаліцію в парламенті встати в опозицію до президента Кучмі. Ця група, що називає себе Форумом національного порятунку, закликає також до проведення демократичних реформ.

Засоби масової інформації України відчувають натиск із боку влади, який надалі наростає. Держава користується своїми правилами для переслідування таких ЗМІ, як Радіо Континент, від якого вимагають наново подати заявку на ліцензію. Телевізійна станція "Один плюс один" випустила заяву, у якій говориться, що внаслідок посилення політичного тиску свобода слова в Україні виявилася під погрозою.

У посланні, переданому президенту Кучмі американським послом у Києві, президент Буш відзначив, що Сполучені Штати розділяють бажання України побудувати демократичне суспільство ринкової орієнтації, що сповідує принцип верховенства закону й інтегровано в євроатлантичне співтовариство. Але нинішня політична криза є іспитом схильності української влади до цієї мети".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...