Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міліція затримувала людей з державними прапорами

Неділя, 11 березня 2001, 12:26
Statement of the "Forum of National Salvation"

Студентів жорстоко били на вокзалі

Ввечері 9 березня після бійки біля Адміністрації президента міліція почала репресії у відношенні до студентів, членів комітету "За правду". Як повідомив журналістів народний депутата Тарас Стецьків, близько 19.00 години міліція почала затримувати молодих людей просто на виході зі станції метро "Вокзальна". "Їх били біля ескалатора, хлопців били в обличчя, дівчат тягали за волосся", - розповідає один з керівників комітету "За правду". За його словами затримували людей з інших міст, які брали участь у зборах комітету і ввечері мали повертатись до дому. Міліція ідентифікувала тих, кого необхідно затримувати та бити за наявність хустки або значка з написом "Правди", а також за наявності прапорів та державної символіки.

Народні депутати Стецьків та Чорновіл прибули до вокзалу за півгодини після того, як їх повідомили, що студентів починають затримувати. З 200 затриманих їм вдалося "відвоювати" близько 70 чоловік. Наступного дня відпустили ще 50 студентів. За інформацією на ранок 11 березня затриманими залишаються до 110 чоловік. Де знаходиться більшість з них невідомо, оскільки, за словами депутатів, молодих людей розвезли у різні РВВС, повідомляє з прес-конференції кореспондент УП.

Вже 10 березня відбувались суди над затриманими. Більшість з них має сплатити штраф, декого засудили до 5, 10, 15 діб арешту. Найбільше, повідомив Стецьків, отримав журналіст львівської газети "Поступ" – 15 діб, лише за те, що він надиктовував на диктофон свій матеріал про події у Києві.

Зафіксовано імена всіх, кого було затримано. За інформацією народних депутатів, вже до ВУЗів надішли списки та негласне розпорядження відраховувати цих студентів. Тих, хто знаходився у РВВС били, примушували давати неправдиві свідчення. Звільнені студенти розповідали депутатам, що їм показували відеозапис бійки біля АП, та говорили: "он бачиш з хусткою на обличчі це ти, підпиши зізнання". У камерах 2х2 утримували до 9 осіб, вперше затриманих нагодували лише 10 ввечері, розповіли депутати.

Депутати не можуть отримати відповідь від київської міліції

11 березня зранку народні депутати Тарас Стецьків, Тарас Чорновіл, Олександр Жир та Віктор Шишкін намагалися провести зустріч з начальником управління внутрішніх справ у місті Києві, заступником міністра внутрішніх справ України Смирновим. Однак їм відмовляють у прийомі, мотивуючи це тим, що пан Смирнов перебуває на нараді у міністра.

Інформацію про точну кількість затриманих, їх місцеперебування, обвинувачення депутати намагаються отримати з вечора 9 березня. За їх свідченням, вони не змогли окрім як телефоном зв'язатися з керівництвом київської міліції. Їм відмовляли у поясненнях та спілкування начальники всіх РВВС до яких депутати звертались. "Зокрема, в харківському РВВС міліція просто брутально нас штовхала з Тарасом Чорноволом", - розповів Тарас Стецьків. За його інформацією в подільському РВВС утримується близько 35 студентів зі Львова, Києва, Луцька, однак начальник РВВС заявив депутатам, що ніхто до них не поступав.

Бійка біля АП – провокація?



15:00. Бійка біля Адміністрації президента
фото: Андрія Горба, спеціально для УП


Народний депутат Тарас Чорновіл розповів про свої враження від подій біля Адміністрації президента. "Я йшов у колоні, яка прямувала від пам'ятника Шевченку і якраз на основі цієї колони відбувався інцидент на вулиці Банковій. Коли мі підійшли до Банкової, безпосередньо до місця де стояв спецназ, я та інші депутати вийшли вперед, щоб не допустити зіткнень. Там було 6-ть рядів спецназу, після того ще 2-3 ряди окремо стояли трохи далі. Вздовж Адміністрації президента стояв армійський спецназ з саперними лопатками. Після того, як я переговорив з кількома людьми з УНА-УНСО, попросив їх не йти на провокації. Теж саме робили й інші учасники походу. Ми змогли заспокоїти пристрасті. Однак у той самий момент, коли вже були сказані всі слова, вигукнуто всі гасла, а колона була готова іти далі, до шлагбаума, який перегороджує в'їзд на Банкову, підскочило 15 людей, яких не було на момент руху колони в перших рядах. До цього вони не йшли в групі УНА-УНСО, або групі інших киян. Вони перші кинулися за шлагбаум битися з міліцією, почали розвалювати загородження. Після цього почалися великі бійки, в'язалися члени УНА-УНСО. Пішли камені з одного боку, гранати зі сльозогінним газом з іншого", - розповідає Тарас Чорновіл.

Народні депутати від партії ПРП називають все, що відбулося провокацією. "Це була заздалегідь спланована провокація, щоб переломити хід подій. Єдиною метою затримання ввечері студентів було залякати людей", - вважає депутат ВР Олександр Жир. Інший депутат Володимир Філенко переконаний, що влада злякалася саме студентського руху. "Влада знає, що значить поява студентських комітетів", - сказав він.

Кілька штрихів, які вказують на наявність провокації

Народний депутат Тарас Чорновіл розповів про ще одну деталь. "Вже коли закінчилися всі події, народний депутат Борис Кожен ішов до себе в кабінет у комітеті ВР, який вже було розблоковано. Він побачив велику групу спецназівців, які оточили групу людей у цивільному. Він підійшов до них з питанням, що відбувається. Один з офіцерів відповів йому: "це все спокійно, це наші люди, вони просто переодягнені", - говорить депутат.

Володимир Філенко повідомив іншу деталь. За його словами, коли вони зверталися до Жовтневої лікарні, їм розповіли, що була інструкція перейти на посилений режим 8, 9, 10 березня і чекати на людей з травмами.

Влада розуміє, що робить?

"Влада, мабуть, не зрозуміла, що вона зробила 9 березня на вокзалі", - вважає Тарас Стецьків. На його думку, події того дня тільки посилять рух опору, призведуть до того, що у наступних демонстраціях братимуть участь 100 тисяч людей. "Кожен з тих студентів, яких затримували, повернеться до себе у місто і розповість в інституті, що відбувалось. Він знайде собі 100 прихильників, які приїдуть наступного разу до Києва. Їх, наприклад, у Львові вже зустрічають з квітами", - говорить депутат.

У зверненні комітету "За правду!" від 10 березня йдеться: " звертаємось до всіх студентів України з пропозицією розпочати створення студентських комітетів "За правду!" та підготовку до всеукраїнського студентського страйку".

Дивись також:

Офіційний сайт акції "Україна без Кучми"

Сайт комітету "За правду!"

Хроніка подій 9 березня

Виступи на мітингу об'єднаної опозиції

9 березня очима фотокореспондентів

Кучма, Медведчук та Ющенко були в четвер зранку у "зоні"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:16
У Києві через ремонт обмежать рух транспорту на кількох вулицях
20:06
Остін: США виділяють $6 млрд на замовлення зброї для України
19:43
Генштаб: на фронті за день майже 80 бойових зіткнень, більше 20 атак на Авдіївському напрямку   
19:43
У Центробанку РФ стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність Росії
19:42
Естонська розвідка: Ймовірність розвалу української оборони зменшується
19:35
Столтенберг: Російські шпигуни в країнах НАТО не завадять підтримці України
19:24
Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
19:20
відео, ОновленоЕвакуація лікарень у Києві: Кличко показав відео вивезення пацієнтів
19:20
СБУ назвала білоруські погрози київським лікарням проявами ІПСО
19:04
"Саду Квілінського більше немає": що відомо про засновника господарства, який загинув на війні
Усі новини...