Україна між двома гігантами

Неділя, 11 березня 2001, 14:33
La rivalité Moscou-Washington. L'Ukraine entre deux géants

Ленін говорив: "Якщо ми загубимо Україну, ми втратимо розум". У 1991 році в період розпаду Радянського Союзу, Росія дійсно загубила Україну, що завжди вважала своєї "історичною колискою".

Україна, що представляється найбільш ймовірним полемо битви в ході нового можливого протистояння Схід-Захід у Європі, Україна, під тиском з боку Вашингтона і Москви дуже швидко перетворилася в без'ядерну зону. Україна, із територією, практично рівною Франції, і населенням у 50 мільйонів чоловік, вілгорожує Захід від нових апетитів "російського ведмедя" і залишається простором, де великі держави вступають у боротьбу за зони впливу. Займаючи третє місце у світі за обсягом допомоги, ща отримується від Сполучених Штатів, Київ продовжує вілчувати сильну економічну залежність від Росії, насамперед у сфері постачань електроенергії для своєї застарілої важкої промисловості.

Стратегічне положення країни, а також схильність до змов, привели до того, що багато хто в Києві вірять, що "справа Гонгадзе" є плодом хитрого задуму. На думку одних, Вашингтон реалізував цю операцію з тим, щоб замінити Кучму іншим президентом, який притримується прозахідних поглядів. Саме з такими заявами виступають представники місцевої влади. Інші вважають, що йдеться про спробу колишнього КГБ розгойдати позиції Кучми, щоб змусити його підкорятися Москві. Поки, насправді, цей злочин виявився вигідним саме для Росії. Вкрай послаблений у політичному сенсі через скандал у зв'язку зі справою Гонгадзе, змушений під тиском із боку західних країн вести розслідування "до кінця", президент Кучма звернувся за підтримкою до не надто вимогливого російського президента Володимира Путіна. Поки важко говорити про те, якими будуть наслідки цієї підтримки, що матеріалізувалася в зустріч у Дніпропетровську в лютому цього року і підписання ряду економічних угод.

Навіть якщо Москва явно виграє від ситуації, що склалася, ніщо не дозволяє висловитися на підтримку версії про зовнішній вплив. Щоб відновити свої позиції в Україні, Росія робить ставку на "важкі тенденції", - пояснює експерт по відносинах із Москвою. Він, насамперед, має на увазі культурну близькість, структурний дефіцит торгових відносин і криміналізацію суспільства, що викликає страх у західних інвесторів, але не у російських підприємців, які зовсім нещодавно стали власниками великих українських промислових підприємств. Водночас, відповідно до даних, отриманих з надійного джерела в Києві, глава українських секретних служб (СБУ), що суперничають із Міністерством внутрішніх справ, якому доручене розслідування справи про убивство журналіста, спробував скористатися кризовою ситуацією. Саме СБУ після того, як знайшла тіло журналіста, знову закопала його таким чином, щоб його можна було легко виявити. Однак поки єдиною жертвою політичного скандалу виявився шеф СБУ Леонід Деркач, якого Кучма звільнив з посади без усяких видимих причин.

Переклад Inopressa.Ru

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
15:14
відеоНа Київщині через пожежу загинула жінка і дитина, ще двох дітей — врятували
Усі новини...