Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Все може повторитися?

Неділя, 11 березня 2001, 18:14
Джига віддувався замість Кравченка

Міліція не виключає застосування спецзасобів активної оборони в ході можливих акцій протесту в Україні, - заявив перший заступник міністра внутрішніх справ України Микола Джига. Журналістам вдалося отримати кілька скупих коментарів від заступника Кравченка під час "гарячої телефонної лінії" в неділю у Києві. Традиційна "гаряча лінія" запитань і відповідей в клубі Кабінету Міністрів була запланована заздалегідь і провести її мав сам Юрій Кравченко, але він, за зрозумілих причин, переклав місію спілкування з народом і журналістами на свого заступника.

Микола Джига заявив, що якщо повториться ситуація 9 березня, "можуть бути застосовані спеціальні засоби активної оборони, в залежності від ситуації". У той же час, підкреслив Джига, вогнепальна зброя не буде застосовуватися в будь-якій ситуації.

Коментуючи події 9 березня у Києві, перший заступник міністра зазначив, що "міліція працювала в межах закону, займаючи оборонну позицію". Він також повідомив, що до 212 затриманих по закінченні акції "Україна без Кучми" в основному були застосовані адміністративні заходи, 105 із затриманих вже звільнені, вони повинні будуть сплатити штраф. Матеріали відносно ще 23 чоловік розглядаються у судах, 73 учасники акції продовжують знаходитись під вартою. "Слідство визначає, чи є там склад злочину", - зазначив Джига.

Перший заступник міністра також повідомив, що під час зіткнень 9 березня постраждало 34 людини, деякі з них серйозно травмовані. Однак, як стверджує Микола Джига, постраждалі з боку учасників акції в лікарню не були доставлені.

Кількість постраждалих з обох сторін, за повідомленнями різних ЗМІ, продовжує збільшуватися. За інформацією газети "Сегодня", "ушкодження різного ступеня отримали 56 працівників міліції і внутрішніх військ". У інтерв'ю газеті начальник Центру громадських зв'язків ГУ МВС України у Києві Олександр Зарубицький сказав, що багато хто зі співробітників МВС "протримався на ногах в самий гарячий час і звернувся за допомогою тільки після того, як пристрасті вгамувалися".

Пізніше Зарубицький повідомив журналістів, що міліціонери затримували "не просто всіх, а проаналізували видеозйомку подій, виявили обличчя тих, хто брав участь у масових зіткненнях, зробили фотографії, розмножили, роздали співробітникам". Затримання було наслідком ідентифікації, зазначив він, підкресливши, що тих, кого затримали помилково, відпустили відразу.

Такі твердження начальника ЦГЗ суперечать заявам, зробленим кількома народними депутатами. Вони стверджують, що затримували всіх студентів з пов'язками або значками "Правди!", а також з українськими прапорами. Багато хто із затриманих студентів навіть не брав участі в мітингу біля АП.

Що сталося з Валентиною Семенюк?

Версію народного депутата Валентин Семенюк, про те хто її побив, УП вже представила. Читай хроніку акції та її коментар.

У заступника міністра внутрішніх справ Миколи Джиги своя версія: "вона знаходилася в натовпі, але щодо неї не було умисних дій з боку співробітників міліції". Він не виключив, що тілесні ушкодження могли бути нанесені депутату безпосередньо самими учасниками акції.

Начальник ЦГЗ ГУ МВС України у Києві Олександр Зарубицький пішов у своїх припущеннях далі: "Я знаю, що вона дійсно зверталася за медичною допомогою. Але не можу підтвердити, що постраждала з вини співробітника міліції. Вранці 9 березня у камуфляжну форму міг бути одягнений хто завгодно. Зараз за фактом, що мав місце, ведеться розслідування".

Нові жертви

Один зі співорганізаторів акції "Україна без Кучми" Володимир Чемерис госпіталізований у понеділок з підозрою на струс мозку. Його соратники повідомляють, що Чемерис, який отримав сильний удар по голові під час зіткнення прихильників опозиції з міліціонерами біля АП, госпіталізований у другій половині дня 11 березня в нейрохірургічне відділення лікарні у Феофанії. Перед цим його було обстежено в Інституті нейрохірургії. Томографія мозку показала, що Чемерису необхідна госпіталізація. Остаточно діагноз буде поставлений після обстеження у Феофанії.

Нагадаємо, що на кадрах, які демонструвалися на телебаченню, чітко видно, як Володимир Чемерис стоїть в самий гарячий момент, демонстративно засунувши руки в кишені, між рядами міліції і опозицією. Його декілька разів ударили палицею по голові і вже до вечора були видні серйозні синці і шишки у нього на голові.

У важкому стані з черепно-мозковою травмою знаходиться і лідер УНА-УНСО Андрій Шкіль. Міліція запевняє, що його не била. Під час пікетування будівлі МВС, що відбулося в неділі, полковник Олександр Савченко запевнив представників УНА-УНСО, що "міліція Шкіля не била". Він сказав, що його акуратно вивели з приміщення офісу партії, а хто його бив по голові Савченко не знає. Крім того, представники міліції продовжують стверджувати, що не громили офіс УНА-УНСО. Як сказав Савченко, "максимум перевернули диван і вибили двері, але треба ж було якось потрапити у приміщення?".

Тихе пікетування і плани, плани, плани…

Більше 100 членів Всеукраїнського громадського комітету опору "За правду!" у неділю пікетували будівлю Міністерства внутрішніх справ з вимогою звільнити всіх затриманих 9 березня учасників акції. Це була, зазначає кореспондент УП, що був присутнім там, найбільш тиха акція за останні місяці. Учасники акції поводилися дуже обережно. Пікетники тримали плакати з написами "Молоді - свободу", "Катів - до суду" і "Свободу арештованим".

Однак пікетники були поставлені в складні умови: навколо будівлі міністерства знаходилося кілька десятків представників міліції у формі і без неї. З дахів навколишніх будинків, через огорожі і двері міністерства акцію фіксували міліцейські відеокамери. Стояти прямо навпроти входу до МВС всі учасники акції не могли, оскільки там проходить проїзжа частина, а на іншому від входу боці вулиці встановлена огорожа. Нагадаємо, що ця огорожа була зруйнована 9 березня, і виявилося, що за нею взагалі не ведуться будівельні роботи.

Проїжджа частина весь час була завантажена автомобілями, а представник міністерства з мегафоном закликав не перегороджувати дорогу. Як відмітив кореспондент УП, на перехресті біля міністерства регулювальник направляє машини саме на вулицю Богомольця, де розташована будівля МВС і вулиця біля міністерства перевантажена машинами. Коли акція закінчилася, регулювальник пішов і відновився традиційний для цього району спокійний рух.

Присутній на акції Юрій Луценко повідомив журналістів, що головні вимоги пікетників - звільнення арештованих 9 березня учасників акції, відставка міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка і президента України Леоніда Кучми. У найближчих планах опозиції організація масових студентських страйків з політичними вимогами.

Юрій Луценко підтвердив, що знає про можливість арешту співкоординатора акції Володимира Чемериса. На огорожі біля МВС він написав кривавою фарбою "Краву на лаву" і акція мирно завершилася.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
21:14
Єврокомісія пропонує санкції проти суден, які перевозять військову техніку з КНДР до РФ – Reuters
Усі новини...