Мрії та плани Верховної Ради

Понеділок, 12 березня 2001, 13:28
Ті, хто сподівався, що події 9 березня відсунуть на другий план інші політичні події в Україні, - помилилися. Сесійний тиждень традиційно починається з погоджувальної ради голів парламентських комітетів та фракцій. Це своєрідна розминка перед початком активної роботи під куполом сесійної зали. І вже по закінченні цієї наради стало зрозуміло, що парламентарів більше за все турбують не розбиті голови міліції та демонстрантів, а голова Віктора Ющенка. Одні мріють побачити її на воротах Кабміну, інші сподіваються, що цього не станеться. Підписання меморандуму між урядом та більшістю, звіт уряду, перереєстрація членів більшості – все злилося в єдиний клубок протиріч. Однак опосередковано бійка біля АП все ж впливатиме на прийняття "мирних" політичних рішень.

Лідери опозиції показали свою неспроможність бути лідерами?

"Керівники форуму не відповідають своїм посадам керівників, вони не можуть організувати ситуацію, не можуть дати ідеологічний напрямок тій чи іншій акції. Цими акціями користуються, скажімо так, молодики, які під червоно-чорними прапорами збирають 30-40 людей. Те, що бачила Україна – радикалізм, і ми бачили прояв радикальних наслідків, які політично властиві надзвичайно вузькому прошарку політичних партій. А точніше – УНА-УНСО та деякі інші", - так прокоментував в інтерв'ю журналістам події 9 березня депутат ВР Олександр Зінченко (СДПУ(о)).

У контексті подій 9 березня, Зінченка турбує можливість визначити остаточно з ким ті чи інші політики. Для цього і була вигадана перереєстрація більшості. "Явне має бути явним. Тут не до ігри під ковдрою. Ми маємо засвідчити не наміри двохсот вісімдесяти одного депутата, а конкретно, чи є більшість, фактично, в складі тих членів, які особисто своїми підписами скріпили цю більшість. Абсолютно ясно буде сформульовано ідеологічні засади цієї більшості. Це питання, яке має бути визначено протягом одного-двох тижнів", - вважає Зінченко.

Головне, що турбує журналістів, – хто має залишити лави більшості? Такі фракції, як СДПУ(о), "Відродження регіонів", "Трудова Україна", вже давно визначились з цим питанням. Вони вважають, що проурядові фракції мають або піти, або змінити своє ставлення до подій в Україні. Ось що говорить про це пан Зінченко: "Мені здається, що першими (фракції, які мають піти з більшості – УП) будуть ті, які ведуть змагання самі з собою, тобто ведуть подвійну гру. Можна вийти і потиснути руку президенту о 9.00 на покладанні квітів, а через півтори години вийти з іншими прапорами, вийти з іншою частиною представників суспільства. Мені здається, що це абсолютно непослідовна позиція. Погляди мають принципово і послідовно відстоюватись і у Верховній Раді, і поза її межами. Я не дуже розумію ті підстави, які дають деяким нашим політикам можливість бути і там, і там, одночасно".

Натякав Олександр Зінченко на голову УНР Юрія Костенка, який поклав 9-го зранку квіти з президентом, а потім виступав на мітингу опозиції. В інтерв'ю кореспонденту УП Юрій Костенко так прокоментував свою поведінку: "Не президент покладає квіти, а три гілки влади. Парламент, уряд та президент традиційно покладають квіти в тих чи інших випадках. Я, як глава фракції, брав участь. А потім мітинг правиці було проведено з нашої ініціативи".

А намагання перереєструвати більшість представники проурядових фракцій розцінюють, як спробу її розвалити. "Це чергова спроба розвалити ту неліву більшість, яка утворилася рік тому. Перереєстрація сьогодні абсолютно не дозволить сформувати більшість у межах 226 народних депутатів. Шлях виходу з цієї ситуації полягає у площині пошуку тих компромісів, на яких більшість може забезпечити консолідоване голосування, наприклад, блок кодексів", - вважає Юрій Костенко.

Меморандум між урядом та ...

Поки депутати від, так званих, олігархічних фракцій намагаються скинути уряд Ющенка, проющенківські фракції активно намагаються його врятувати. Підписання меморандуму або угоди (термін не важливий) буде однією з головних тем тижня. Поки під цим документом стоять лише підписи Костенка, Удовенка та Пинзеника. Сам текст угоди залишається недопрацьованим і потребує уточнень, вважають депутати від інших фракцій.

Всі сходяться на тому, що меморандум покликаний зберегти Ющенка у його кріслі. Ще у неділю представники фракції "Яблуко" назвали меморандум спробою приховати "реальну урядову кризу". Представники СДПУ(о) називають це спробою уряду "устояти", а Олександр Зінченко навіть зазначив, що " документ поступово робить підґрунтя для перетворення України на парламентську республіку". Це звичайно ж сказано для того, щоб думку про "парламентську республіку" почув президент. Загалом, багато депутатів впевнені у тому, що меморандум, якщо і підписувати, то лише між всіма гілками влади.

Один з головних "адвокатів" Ющенка у парламенті Віктор Пинзеник також вважає, що ситуація в Україні така, що меморандум має підписувати три сторони. "Важливий не стільки сам зміст угоди, а важлива готовність підписати таку угоду. Поки не було обговорення суті документу, але погодились на створення робочої групи", - дипломатично прокоментував ситуацію Пинзеник. До речі, від парламенту до робочої групи увійшов віце-спікер Степан Гавриш, а від Кабміну - віце-прем'єр Юрій Єхануров.

"Всі ті нові ідеї, які виникають про коаліційний уряд, перереєстрацію більшості, вони не мають під собою підґрунтя. Якщо іде мова про створення нової більшості – заявіть про це", - говорить Пинзеник. В той же час, Геннадій Удовенко заявив, що у меморандумі можливо "йтиметься про коаліційний уряд".

Олександр Мороз взагалі не вважає, що такий документ необхідно підписувати. "У нас є Конституція України, і кожен має виконувати Основний Закон", - сказав Мороз журналістам. Однак його фракція "Лівий центр" не входить до складу більшості і логічно, що з ним радиться ніхто не буде.

Кравченка та Радченка запросили до парламенту

У середу, 14 березня до парламенту мають прийти силовики. Очікують на появу голови СБУ Володимира Радченка, а також міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка. Парламент планує заслухати інформацію силових міністрів щодо ситуації в Україні, зокрема, про подій 9 березня. Самі депутати не очікують від цього дня якихось наслідків. Оскільки така форма спілкування депутатів і міністрів не передбачає прийняття рішень. Генеральний прокурор Михайло Потебенько не так давно чудово довів різницю між "інформацією" та звітом.

Пропозиція про інформацію силовиків внесена лідером НРУ Геннадієм Удовенком, і затверджена на погоджувальній раді голів фракцій та груп парламенту.

Перед тим Олександр Мороз пропонував більш серйозну роботу парламенту з цього питання. Він наполягав на проведенні спеціального засідання ВР, на якому буде розглянуто питання про політичну ситуацію у країні та події 9 березня. Він, крім цього, запропонував створити тимчасову слідчу комісію щодо подій 9-го, та факту побиття Валентини Семенюк. На це перший віце-спікер ВР Віктор Медведчук відповів, що необхідно вносити проект постанови і депутати проголосують його у сесійній залі у четвер. Мороз пообіцяв так і зробити.

Якщо силовики з'являться на парламентській трибуні (а попередній досвід показує, що вони спокійно можуть проігнорувати депутатське запрошення), то все ж парламентський день може закінчитися бурхливо. Принаймні, Кравченку доведеться дивиться в очі депутату Валентині Семенюк. Лікарі сподіваються, що вона одужує.

Не менш складним буде цей візит для глави СБУ. Це буде його перше спілкування з депутатами у сесійній залі. Нагадаємо, що призначення нового керівника спецслужби вітали тоді, як представники опозиції, так і члени більшості. Візит Радченка до сесійної зали має розвіяти сподівання або одних, або інших, адже на його місці важко догодити всім.

Одним з наслідків спілкування Кравченка та Радченка з депутатами може стати заборона УНА-УНСО. Депутати вже починають говорити про таку можливість. Відповідаючи на питання журналістів, не виключив цього і Олександр Зінченко.

"Я думаю, що це питання найближчим часом стане не тільки в політичну, а вже у фактичну площину. І буде поставлено Верховною Радою. Це організація, яку ми розділяємо через дефіс. А частина організації правового підґрунтя до своєї діяльності не має", - зазначив Зінченко.

Відповідаючи на інше провокаційне питання про можливу відповідальність деяких депутатів, Зінченко був більш стриманим. "Я думаю, що депутати надто багато надають значення власній недоторканності. Мені здається, що відповідальність має бути різна. Моральну відповідальність вони несуть вже сьогодні. Я думаю, що багато нардепів не розуміє ступеня цієї відповідальності і ступеня своєї відповідальності за майбутнє і в цілому України, і цього парламенту", - сказав Олександр Зінченко.

Представники опозиції, звичайно ж, розуміють, якими будуть виступи силовиків у ВР, і кого вони звинуватять у подіях біля АП. Олександр Мороз і в цьому бачить позитив. На його думку, якщо силовики звинуватять опозицію у подіях 9 березня, вони тим самим "визнають її існування".

І останній штрих парламентського тижня, від якого чекають так багато. Спікер ВР Іван Плющ продовжує лікуватися і у парламенті не з'явиться. Вести засідання буде Віктор Медведчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування