Ющенко нарешті подарував Медведчуку задоволення

Понеділок, 12 березня 2001, 15:56
Головний антиющенківец країни Віктор Медведчук демонструє миролюбство – за 29 днів до можливого втілення в життя погрози створити новий уряд без Ющенка. Перший віце-спікер, який завдяки відпусці Кучми та хворобі Плюща став другою людиною у владних офісах, готовий продовжити життя Ющенку малою кров'ю.

Зустріч керівництва фракцій з Ющенком у неділю принесла для Медведчука, за його ж словами, "велике задоволення". Idea fixe першого віце-спікера – коаліційний уряд – будуть реалізовувати через підписання політичного договору про спільну політичну відповідальність. У неділю його проект презентував Ющенко, відразу ж було створено робочу групу з доопрацювання на чолі з Єхануровим і Гавришем, а покладені в проекті угоди принципи поділяє і Медведчук, і чинний прем'єр.

 Віктор Медведчук
 
"Навіщо обов'язково ставити питання, що треба закон про умови створення коаліційного уряду. Хіба не можна сісти за стіл і домовитися, що спільна відповідальність передбачає спільні дії. І спробувати в порядку експерименту зцементувати більшість за допомогою інтересів. Спільна відповідальність означає спільну діяльність, а це може призвести до позитивного результату. І вчорашня зустріч у прем'єр-міністра, на моє велике задоволення, продемонструвала, що і в уряді думають таким же чином", - заявив Медведчук на традиційній прес-конференції у понеділок.

Умови, на яких Ющенко отримає карт-бланш від Медведчука – а, отже, від опонентів прем'єра з більшості: "Що може бути предметом домовленостей більшості і уряду? Основне питання навколо реалізації положення коаліційного уряду торкається не тільки Кабінету міністрів, а також керівників обладміністрацій, їх призначення через погодження з більшістю".

Сам віце-спікер заявив, що СДПУ(о) "на жодні портфелі в уряді не претендує". Претензії у ес-деків щодо політичного інтер'єру тільки до облич кількох губернаторів. Ясно, на першому місці стоїть голова Закарпатської обладміністрації, який після сварки з вождями партії провів дезактивацію ідеї об'єднаної соціал-демократії в усіх обласних структурах влади. Інші губернатори не розголошуються.

Про свою ультимативну заяву два тижні тому Медведчук не жалкує і обіцяє, що нащадки ще будуть дякувати йому. Зробити ж інакше він не міг, бо така "позиція" і такі "приципи" у лідера соціал-демократів.

А щоб безпринципних людей у владі було поменше, то Медвечук пропонує перереєструвати більшість, а також виступає з ідеєю запропонувати визначитися щодо підтримки/опозиції Кучми не тільки міністрам, а й прем'єру разом із заступниками. Те, що це не записано в законах України, віце-спікера не лякає: "Тільки в нашій демократії всі норми треба писати на стелі".

Але на найважливіше питання – щодо перспектив більшості – Медведчук відповіді не знає. Бо за місяць роботи парламенту на 7 сесії досі не ухвалено порядок денний.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News