У влади затрясуться коліна

Вівторок, 13 березня 2001, 11:45
Władzy zadrżą kolana

Майже 300 українських опозиціонерів від п'ятниці перебувають під арештом у Києві. За участь у гігантській маніфестації і виступах проти президента Леоніда Кучми їм загрожує від 2 до 12 років позбавлення волі. Нескорена опозиція обіцяє, однак, наступні виступи проти президента.

Озброєні міліціонери та спеціальні відділи "Беркут" знову з'явилися вчора на вулицях Києва. Вони наглядали за демонстрантами, які перед будинком Міністерства внутрішніх справ вимагали покарання осіб, що атакували у п'ятницю 10 тисячний натовп. "Ми не боїмося, бо режим Кучми скоро буде скинутий" – каже Юрій Луценко, один з координаторів акції "Україна без Кучми". "За один-два тижні ми організуємо у Києві таку маніфестацію, що у влади задрижать коліна" – вторив йому депутат парламенту Тарас Стецьків.

В різних регіонах України незабаром мають розпочатися студентські страйки. Українська опозиція хоче також вислати свою делегацію до Польщі щоб розповісти полякам, що насправді відбувається в Україні, і переконати Александра Квасьнєвського відмінити свою зустріч з Леонідом Кучмою. "Запланована на 15 березня зустріч президентів Польщі і України – це зрада польських та європейських цінностей" - стверджує український депутат Тарас Чорновіл.

Тепер опозиціонери намагаються дізнатися, в яких місцях утримуються арештовані товариші. "Людей виловлювали на вокзалах, вулицях, на робочих місцях. Підозрюваних розшукували агенти служби безпеки разом з міліціонерами. Серед затриманих є неповнолітні" – розповідає Михайло Свистович, один з членів опозиції. Він вважає, що більшість затриманих вже випущено, однак їх били в міліцейських машинах і записували їх анкетні дані. "Під час катувань одній із студентом зламали руку" стверджує Свистович.

На думку опозиції сутички, які відбулися в п'ятницю, були спровоковані самою владою.

"Біля адміністрації президента, де дійшло до найбільших сутичок, пляшки з запалюючою сумішшю кидали в міліцію невідомі особи, які зникали, як тільки до них наближалися народні депутати. "На жаль, наші люди піддалися на ці провокації" – сказав Юрій Луценко. На думку противників Кучми, влада за всяку ціну хоче показати, що на Україні немає опозиції, а є лише дикий, спрагнений крові натовп. "Щоб це довести і запланували провокації за найкращими радянськими канонами" – стверджує опозиціонер Юрій Тима.

Опозиція звинувачує Кучму у співучасті у викраденні і вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе і вимагає його відставки. Президент, однак, не бачить для цього підстав. "Мене обрали 16 мільйонів людей. Що я маю їм сказати ? Що три тисячі маніфестантів змусили мене піти у відставку ?" сказав президент німецькому тижневику "Focus". Одночасно він заперечує будь-яку свою причетність до вбивства журналіста.

Кучма не виключив можливості зустрічі з опозицією, але лише за умови, що остання буде "мирно налаштована" - "Якщо вони будуть діяти за допомогою погроз, подібно до того, як це робилося в п'ятницю, то які є підстави для розмов ?"

В свою чергу опозиція є переконана, що президент таємно планує чергові арешти своїх противників. "Кучма лякає, що влада, мовляв, ще не показала своєї сили, але може це зробити" – кажуть представники опозиції. Лідер соціалістів Олександр Мороз знає навіть прізвища тих, хто буде заарештований в першу чергу. Так на його думку, заарештованими будуть два відомі члени опозиції – Юрій Луценко та Володимир Чемерис.

Депутат Сейму Ян Бира, голова Польсько-української парламентської групи для Rzeczypospolitej:

"Представники української опозиції попросили нас організувати зустріч у Сеймі. Знаю, що польські депутати є дуже зацікавлені ситуацією в Україні і охоче вислухають одну із сторін конфлікту. Якби наші гості запитали нас про пораду, то без сумніву, ми скажемо їм, що найкраще було б, якби вони сіли до столу з представниками влади і розпочали переговори".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування