Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президент Польщі хоче стати посередником

Вівторок, 13 березня 2001, 14:42
Президент Польщі Александр Кваснєвській пропонує стати посередником між Леонідом Кучмою та українською опозицією, яка вимагає його відставки, повідомляє ВВС. В інтерв'ю комерційній польській радіостанції Кваснєвській заявив, що він проведе зустріч з Леонідом Кучмою попри тиск парламентарів з обох країн.

Президент Кучма має відвідати Польщу 15 березня, але вже у вівторок до Варшави прибули представники української опозиції, які закликають польське керівництво не зустрічатися з Леонідом Кучмою.

Коротка робоча зустріч двох президентів відбудеться у польському містечку Казімєж Дольний. Відправиться Кучма до Польщі прямо з Криму, де він проводить свою відпустку. Спілкування двох президентів проанансовано заздалегідь, однак повний порядок денний зустрічі не повідомляється. Для державних засобів масової інформації України це стане ще одним чудовим приводом для заяв про підтримку курсу Кучми сусідніми країнами.

Від цієї зустрічі "старих друзів" залежить багато. За однією з версій, Кваснєвському доручено дізнатися з "перших вуст" про ситуацію в Україні та доповісти про свої враження лідерам найбільших Європейських держав.

Дещо іншу версію приблизно тиждень тому виклав українським журналістам Олександр Мороз. Він повідомив, що запланована зустріч має відбутися на прохання лідерів Франції та Німеччини для того, щоб Кваснєвській передав українському президенту їх ставлення до розвитку політичної кризи в Україні. Про це Мороза поінформував колишній польський прем'єр Цимошевич. Однак, що це за ставлення, співрозмовник Морозу не сказав.

У самій же Польщі звучать заклики відкласти зустріч з українським керівником. Права Народно-консервативна партія, яка входить до складу урядового об'єднання Виборча акція "Солідарність", заявила, що зустріч саме у ці дні може бути неправильно розтлумачена як прояв підтримки пана Кучми.

Однак, повідомляє ВВС, переважна більшість польських політичних партій кажуть, що польський президент повинен підтримувати контакти з українським керівником, аби отримувати інформацію від кожної зі сторін кризи в Україні.

Читачі УП самі можуть пересвідчитись, на якому тлі відбуватиметься запланований візит. Вітольд Репетович, журналіст газети "Уніа&Польська", висловлює, ймовірно, не тільки власну думку, а і думку багатьох поляків, які готові прийняти будь-якого Кучму (навіть звинуваченого в убивстві), аби тільки Україна не пішла на зближення з Росією. Журналіст видання пише, що "кожне ослаблення України, хаос чи дестабілізація слугуватимуть лише Росії".

У понеділок українська партія "Собор" направила Кваснєвському лист, у якому просить його засвідчити перед Кучмою, що подальший розвиток України тоталітарним азіатським вектором, за яким, на думку "Собора" іде Україна, не буде схвалено Заходом. Однак українська партія не закликає Кваснєвського відмовитись від зустрічі з Кучмою, побоюючись подальшого зближення українського президента з Росією.

ВИСЛОВИ СВОЮ ДУМКУ НА ФОРУМІ УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування