Ющенко когось підозрює та пропонує консолідуватися

Вівторок, 13 березня 2001, 15:13
Розчаровані ті, хто знову, не дивлячись ні на що, чекав від прем'єра ясності в оцінці подій 9 березня. Хоч ясності і так немає, але слова Ющенка додали туману. За його переконанням, події 9 березня свідчать "про наміри деяких політичних сил, використовуючи конфліктні ситуації, прийти до влади". Не зрозуміло, кого саме Ющенко мав на увазі? Складно допустити, що він говорив про лідерів опозиції…

У інтерв'ю журналістам Ющенка назвав "небезпечним шляхом" подачу подій 9 березня таким чином, неначе нічого не трапилося, як "тиху війну під килимом".

"Цими інцидентами спекулюють ті сили, які хочуть бачити майбутнє влади через утвердження конфліктної ситуації в Україні, чвари не тільки у Верховної Ради, але і між всіма гілками влади. Я переконаний, що це логіка окремих політичних сил - через такого роду громадські конфлікти побудувати свою майбутню політику", - говорить прем'єр.

Єдиний зрозумілий пасаж у заяві прем'єра - події 9 березня мають стати сигналом громадськості для політичних сил, щоб вони сіли за стіл переговорів. Події, що відбулися свідчать про те, що "політична криза, яка існує в політичних колах, вимагає діалогу, а також, щоб за круглий стіл сіли, передусім, всі учасники більшості".

"І уряд, і парламент, я переконаний, і президент, отримає абсолютно нові аргументи, коли в рамках більшості будуть відверто чесно говорити про політичні консультації".

Уряд "готовий для консолідації українських політичних сил надати всі ресурси, авуари, які має виконавча влада і, передусім, центральний уряд". Але політичні сили мають залишити практику "політичного авантюризму" і "певних спекуляцій".

Сама присутність людей на площах або на Хрещатику, або де б те не було, є "сигналом для влади, що є питання, на які влада не дала відповідної адекватної відповіді". Не буде компліментом для влади те, що 17 березня декілька тисяч людей вийде з лозунгами "Геть уряд, або Ющенко!". Хоча він розуміє, що це є позицією "певних сил", які думають відповідним чином.

Між тим Ющенко завіряє, що відсутність стратегічної і політичної лінії розвитку української держави, програми економічних перетворень в країні або сама економічна ситуація в Україні не стала детонатором нинішньої політичної кризи

Прем'єра підтримав міністр закордонних справ України Анатолій Зленко, який заявляє, що події, подібні 9 березня, істотно підривають міжнародний авторитет країни.

"Хотілося б, щоб таке більше не повторювалося, тому що нам, українським дипломатом, після таких подій важко працювати за кордоном, переконувати в чомусь. А нам потрібні інвестиції. Не буде іміджу, не буде авторитету - ми позбавимося цієї можливості", - заявив міністр журналістам.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування