Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Замковенко відвідає Тимошенко в СІЗО

Вівторок, 13 березня 2001, 17:57
Печерський районний суд Києва має намір допитати екс-віце-прем'єра Юлію Тимошенко в зв'язку з розглядом скарги адвоката щодо її арешту. Допит буде проведено не в залі суду, так що журналісти не зможуть почути голосу Юлій Володимирівни, а теленовини не отримають сенсаційних кадрів. За словами Миколи Замковенка, допит екс-віце-прем'єра "відбудеться не в залі суду, а за місцем її утримання, що не суперечить чинному законодавству".

Захист Юлії Тимошенко на першому засіданні в понеділок вже пропонував запросити її до зали суду, однак Замковенко відмовив. Найвідоміший в Україні суддя цілком природно боїться, що його рідна судова зала перетвориться на політичну трибуну, якщо туди запросять Тимошенко. Кращої реклами в ЗМІ їй і важко було б вигадати. Зі слів людей, які бачили її у в'язниці, один тільки зовнішній вигляд екс-віце-прем'єра свідчить про те, в яких умовах вона перебуває.

Засідання у справі про незаконність арешту Тимошенко проходять у традиційній для Замковенка манері. У журналістів складається враження, що не прокурори опонують адвокату, а суддя і прокурори працюють в парі проти адвокатів "залізної леді".

На засіданні у вівторок Замковенко прозоро натякнув присутнім в залі депутатам про те, що на нього давлять. "Йдуть дзвінки некоректні. Я готовий до відключення телефонів, прослуховування", - побіжно сказав він.

На ранковій частині засідання був допитаний як свідок народний депутат України Микола Габер. Він підтвердив, що Тимошенко була хвора напередодні її арешту, оскільки 12 лютого у нього була призначена зустріч з нею, однак Юлія Володимирівна не змогла з ним зустрітися, через хворобу. Нагадаємо, що Тимошенко арештували 13 лютого.

На засіданні в понеділок адвокат Тимошенко Віктор Швець заявив, що екс-віце-прем'єру місце не в ізоляторі, "а в реанімації" - за цей час "вона схудла на 9 кілограм".

Також виступили громадські захисники Тимошенко Олександр Турчинов і Степан Хмара. Вони вважають, що санкція прокурора на арешт була пред'явлена "з порушенням законодавства". Турчинов заявив, що "Тимошенко завжди своєчасно з'являлася на допити, не мала наміру залишати країну". "Вона була зацікавлена в суді, щоб довести свою правоту", - сказав найближчий соратник Тимошенко і додав, що був випадок, "коли Тимошенко попросила у прокуратури дозволу на виїзд за межі Києва, для виступу в регіонах, а прокуратура відмовила". "Вона виконала розпорядження Генпрокуратури, відмінивши важливу поїздку", - говорить Турчинов.

Турчинов і Хмара нагадали, що "Тимошенко не була соціально-небезпечним злочинцем, нікому не загрожувала", не вчинила вбивства чи зґвалтування.

Зі слів Турчинова, вона не могла впливати на хід розслідування, оскільки всі матеріали діяльності корпорації Єдині енергетичні системи України, яку вона очолювала, були вилучені три роки тому і знаходяться в Генеральній прокуратурі України.

Представник Генеральної прокуратури Володимир Гузир зі свого боку заявив, що слідчий, який видав санкцію про арешт "врахував всі обставини". "Слідчий вважає, що зібрано досить підстав для пред'явлення звинувачення і тому дав санкцію про арешт", - впевнений він.

Гузир також повідомив, що під час дачі санкції про арешт враховувалася, крім того, інформація, яка була отримана в ході розслідування оперативним шляхом про те, що Тимошенко може спробувати виїхати за межі України.

Інший представник Генпрокуратури Олег Брунь підтвердив ці слова, сказавши, що "нею відпрацьовувалися декілька варіантів виїзду з України, про що є довідка відповідних служб". Разом з тим, зі слів Бруня, слідством досі не встановлено, де знаходяться три закордонні паспорти, "в яких проставлені візи на виїзд".

Гузир також стверджує, що міра запобігання у вигляді арешту була обрана через те, що Тимошенко, здійснила "особливо важкі злочини". З чуток, які циркулюють в навколо прокурорських колах, Замковенко (як "своя людина"), керуючись саме "важким тягарем злочинів", відмовить в зміні заходів запобігання для Тимошенко.

Обстановка в залі суду, поведінка Замковенка, цинічні посмішки прокурорів не додають надії на те, що рішення буде вирішено на користь Тимошенко. Микола Замковенко, кажуть, важка людина і може "дістати" кого завгодно. Але на першому засіданні в понеділок "и на старуху бывает проруха". Одного з присутніх в залі суду Олега Ляшко, редактора газети "Свобода", Замковенко попросив залишити приміщення. Ляшко не відгукнувся на його прохання зняти сонцезахисні окуляри. Окуляри Ляшко одягнув спеціально, не тільки тому, що на вулиці був сонячний день, просто йому "соромно було дивитися в очі такому суду". Весь вівторок Замковенко згадував "незлим, тихим" словом скандального журналіста.

Олександр Турчинов, коментуючи на прохання кореспондента УП хід судових засідань, сказав: "Ви знаєте, я не задоволений вчорашньою поведінкою Замковенка. Я вважаю, що він не міг так відмовляти захисту в тому, щоб хоч би на короткий термін запросити в зали суду Тимошенко. Я не хочу коментувати зараз дії судді. Мене цікавить рішення. Це рішення дасть нам відповіді на всі питання, оскільки аргументів Генпрокуратури проти тих речей, які представляв захист, важко почути. Їх просто не існує".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:06
На Дніпропетровщині через ракетний удар пошкоджено два енергооб’єкти та виникли перебої з водою 
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
Усі новини...