Квасьнєвський: подарую Кучмі польський круглий стіл

Вівторок, 13 березня 2001, 18:22
Президент Польщі Александр Квасьнєвський сказав у вівторок польському Радіо Зет, що під час його зустрічі з Кучмою у четвер буде його переконувати в необхідності розпочати діалог з опозицією. Зустріч відбудеться в курортному містечку Казімєж Дольни у приблизно в 100 кілометрах від Варшави.

"Я хочу сказати президентові Кучмі, що в сучасному світі неможливо діяти силовими методами, оскільки це ні до чого доброго не призведе. Сьогодні той, хто розганяє якусь демонстрацію, спричиняє до того, що події починають розкручуватися в прискореному темпі. Це просто неправильний вибір", - так оцінив Квасьнєвський реакцію української влади на демонстрацію опозиції у п'ятницю в Києві.

На думку польського президента, сьогодні Україні потрібні не силові дії, а діалог. Далі він нагадав, що у будинку його адміністрації дотепер знаходиться круглий стіл, за який у 1989 році сіли тодішні комуністи й представники опозиції. "На щастя, Польщі він уже непотрібний, оскільки демократія в нас працює непогано. Цей круглий стіл розібраний на частини. Його хоч завтра можна завантажити в залізничний вагон чи вантажівку й відправити до Києва. Я буду переконувати Кучму в необхідності почати діалог", - наголосив в котре лідер Польщі.

На думку Квасьнєвського, події в Україні викликані "чітким браком політичної ініціативи" з боку законної влади. Він додав, що український опозиції теж не було б зайвим нагадати, що Кучма - це законно обраний президент. Однак це не означає, що Кучму не можна критикувати, що не треба його змушувати до діалогу. "Демократія часом муляє, як недобре підібраний костюм, проте це не стан оголення, цей костюм все-одно оберігає від застуди, а навіть від запалення легенів".

Квасьнєвський підкреслив, що його зустріч з Кучмою матиме дуже велике значення.

Тим часом відомий у Польщі представник правих сил Стефан Нєсьоловскі дотримується погляду, що зустріч президентів необхідно відмінити до часу з'ясування ситуації в Україні. "Делікатно кажучи, ситуація в Україні не з'ясована. Існує серйозна підозра, що пан президент Кучма замішаний у паскудній справі убивства опозиційного журналіста. Це кримінальні звичаї. Опір в Україні зростає. Краще було б почекати з'ясування ситуації", - говорив Нєсьоловскі популярній третій програмі Польського Радіо.

На думку депутата Нєсьоловського, зустріч Кучма-Квасьнєвський "буде жестом зовсім непотрібної в нинішній ситуації підтримки для Кучми. Може виявитися, що українське суспільство більше не хоче Кучми. В такому світлі така зустріч буде серйозною помилкою". Далі він закликав Кучму самому відкласти візит, щоб не викликати підозри, що в хвилину внутрішньої кризи він шукає підтримки за кордоном.

У свою чергу, центристський політик й голова польського парламенту Мацєй Плажинський дотримується погляду, що відміна зустрічі стала б недружнім жестом. "Я не упевнений, що ситуація в Україні така, що треба такий жест робити".

Спеціально для УП на основі повідомлень Польського Пресагентства – Роман Крик

P.S. За словами міністра закордонних справ Польщі Владислава Бартошевського, про Україну йшлося на його вчорашніх переговорах у Лондоні з британським колегою Робіном Куком.

Згідно з повідомленням української служби "Бі-бі-сі", Бартошевській сказав: "Мій колега висловив надію, що ми, як ближчі друзі, могли б бути корисними у владнанні деяких питань. Я вважаю, що наше розуміння українських подій обмежене. Ми знаємо лише те, за чим можемо спостерігати, але я не певен, чи ми можемо робити передбачення про наступні тижні, не кажучи про роки. Але я наголосив на потребі допомагати Україні в розбудові стабільності і в запровадженні економічних реформ. Я також вважаю, що попри протистояння опозиції та влади Україна і далі залишається нашим важливим партнером".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
Усі новини...