Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Народ хоче посилення парламенту та нормального президента

Вівторок, 13 березня 2001, 22:41
Українці – народ урівноважений. Вони проти узурпації влади президентом, але також не згодні, щоб глава держави жив з повноваженнями англійської королеви. А в нинішній ситуації вони бачать в діях опозиції загрозу Кучмі і його оточенню, а також, як і раніше, готові голосувати за комуністів.

Проти того, щоб Україна була парламентською республікою – майже половина українців. 46,1% не хочуть, щоб президент виконував виключно представницькі функції або ця посада взагалі була відсутня.

Тільки 16,9% опитаних "за" парламентську республіку. Потенційний актив для обох сторін - 37%, яким складно відповісти. Такі результати опитування Центра економічних і політичних досліджень імені Разумкова, проведеного наприкінці лютого - початку березня серед 2037 респондентів у всіх регіонах України.

Перемога Банкової в боротьбі за розподіл повноважень в країні такій здається тільки на перший погляд. Третина – 30,2% респондентів – виступає за значне розширення повноважень парламенту і уряду та хотіла б переробити Україну в парламентсько-президентську республіку. У опонентів в активі 27,4%. Більше за все – 42,4% - з цього приводу ніяких думок не мають.

Поточну політичну ситуацію народ коментує ще більше з антикучмівських позицій. Акція "Україна без Кучми" і Форум нацпорятунку загрожують не громадянам України (11,8%), не суспільству в цілому (15,6%), а Кучмі і держчиновників, чиї голоси можна почути на плівках Мельніченка (46,9%).

13,6% опитаних бачать за діями опозиції головний біль для олігархічних кланів, а 6,9% - державних органів. Але навіть більше, ніж кожний десятий - 13,8% - думають, що "УбК" і ФНС не загрожують нікому. А 12,3% взагалі не змогли відповісти на це питання.

Також 29% українців помітили, що Україна стала шкультигати на користь Росії в своїй багатовекторній зовнішній політиці. При цьому половина з них дуже задоволені цим фактом.

Приблизно стільки ж – 14% з 2037 осіб – проголосували б на дострокових парламентських виборах за Компартію України. Більше ніяка з партій 4-процентний бар'єр не подолала б. Однак парадокс в іншому – другий результат в 3,7% у… Демократичної партії України. Анатолій Гриценко, керівник Центра Разумкова, пояснює це тільки реакцією на слово "демократична", яке викликає підйом позитивних емоцій.

Третє місце із 3% зайняла б СДПУ (о). 2,1% було б у Руху Удовенка; 2,9% - у НДП; 2,5% - у "Демократичного Союзу"; 1,5% - у "Батькивщини". А 36% взагалі б ні за кого не голосували.

Падіння результатів у всіх партій Анатолій Гріценко пояснює "жорсткою критикою пропорційної системи виборів і самих партій, після того, як президент Леонід Кучма скористався правом вето відносно закону про вибори на пропорційній основі". У попередньому опитуванні крім КПУ планку в 4 проценти змогли б подолати СДПУ(о), НДП, НРУ і Партія зелених.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування