Міліція просить "розв'язати руки"

Середа, 14 березня 2001, 10:46
"Розв'язати руки міліції" для запобігання "громадянської війни" просить керівництво Вінницького управління міліції.

Вінницькій міліції надана історична місія вимагати від влади дозволу на силовий варіант виходу з конфліктної ситуації. У своїй заяві колегія управління МВС України у Вінницькій області вимагає "розв'язати руки і дати можливість захистити державу від громадянської війни та розвалу". Паралельно вінницька міліція заявляє про "безумовну підтримку президента як гаранта Конституції". "Колегія УМВС України у Вінницькій області змушена констатувати, що розвиток подій в Україні, якщо цьому не покласти край, неминуче приведе країну до кровопролиття та хаосу. Істерія нагнітається дуже вміло, у повній відповідності до глибокозамаскованих для пересічного громадянина політичних технологій інтриганів від політики та фінансових кланів, яким вигідна дестабілізація ситуації в країні", - йдеться у заяві вінницьких міліціонерів.

Також колегія МВС заступилася за свого шефа. "Ми вимагаємо припинити брудні інсинуації навколо постаті міністра внутрішніх справ України, людини, яка стоїть виключно на державницьких позиціях, на відміну від багатьох політиканів, які в погоні за сумнівними політичними дивідентами не цураються будь-яких непристойних методів і не мають за душею нічого святого. Ми звинувачуємо лідерів екстремістських організацій, всіх цих панів Луценків, Чемерисів та їм подібних у політичному бандитизмі, який вони подають під соусом політичної боротьби та вимагаємо негайного притягнення їх до судової відповідальності у відповідності до чинного законодавстсва".

Ще вінницькі міліціонери виявили не аби яку політичну обізнаність. "Ми звинувачуємо лідерів Соцпартії України у політичному авантюризмі та нехтуванні інтересами народу України. Ми звинувачуємо їх у потуранні фашиствуючим молодчикам та вимагаємо заявити про саморозпуск партії як такої, що виродилась в антидержавну організацію".

Під документом стоять підписи 11 полковників МВС у Вінницькій області на чолі з генерал-лейтенантом міліції В.А.Бевзом.

Олександр Мороз так розцінює сенсаційну заяву: "Як вони збираються розв'язати руки?! Як 9 березня? Після того кілька чоловік знаходяться зі струсом мозку в лікарні. В тому числі – народний депутат Валентина Семенюк. Якщо міліція цього хоче, і якщо будуть страждати через це і працівники міліції, не винні в тому, що їх відправляють на протистояння, я думаю, що тоді буде так як і було. Я вважаю, що сьогодні необхідно зробити все, щоб перевести хід подій в правове русло". Мороз нагадав, що в заяві вінницької міліції сказано "руки геть від міністра", який "чесна, благородна і так далі людина". У зв'язку з цим Мороз вимагає, щоб виступав Кравченко, а не його заступник Джига, який кілька місяців тому вже був у парламенті. Лідер СПУ нагадав, що тоді Джига запевняв депутатів, що таращанське тіло не є тілом Гонгадзе.

Партія "Собор" розцінює появу такої заяви "не інакше як сигнал до масштабного залучення правоохоронців для розправи над політичною опозицією в Україні". "Собор" нагадує, що згідно з Конституцією будь-хто вважає не винуватим у скоєнні злочину, поки вина не доведена у суді. "Собор" заявляє, що керівники МВС України, "провокуючи такі антизаконні, антиконституційні по суті заяви, втратили моральне право виступати у ролі охоронців". "Ми вимагаємо відсторонення від виконання службових обов'язків осіб, які фактично закликають до силової розправи над громадянами України". "Собор" покладає всю провину за можливі появи цієї та подібних заяв на Кучму та Кравченка.

Григорій Омельченко в інтерв'ю кореспонденту УП сказав: "Якщо, той текст заяви, який я бачив відповідає дійсності, то лише за слова, які є у цій заяві, де генерали і полковники міліції вимагають "розв'язати їм руки", всі члени колегії МВС, які її підписали, мають бути звільнені з займаних посад. Всі прекрасно знають, що означає розв'язати поліції руки. Це ми пересвідчилися на досвіді багатьох країн світу. Ще раз підкреслюю, що працівники міліції, працівники правоохоронних органів не мають права робити подібні заяви. Їхнє завдання, їхнє коло повноважень чітко визначені. Для працівників міліції – в законі "Про міліцію", для працівників СБУ - у відповідному законі, тощо. У Конституції прямо записано, що посадові особи повинні виконувати лише ті повноваження, які записані у законах України".

Олександр Зінченко (СДПУ(о)), відповідаючи на питання кореспондента УП, "негативно оцінив" таку заяву. "Я абсолютно переконаний в тому, що у будь-яких випадках правоохоронні органи мають лишатися поза політичними заявами. Політикою мають займатись громадські інститути, політичні партії. Органи правопорядку мають діяти виключно в законному полі. Навіть давати тлумачення тому, що відбувається (хоча на це є інколи заяви прес-служби МВС), тлумачення політичних подій, органи МВС не повинні. Це не їх справа. Це найбільш короткий шлях втягнути у серйозне протистояння. Як тільки політизуються правоохоронні органи – до протистояння один крок", - впевнений Олександр Зінченко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування