Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міліція попередила змову проти Кучми

Середа, 14 березня 2001, 11:51
Виявляється пам'ятник Шевченко 9 березня охороняли декілька тисяч міліціонерів, щоб вони разом з керівництвом держави підірвалися на міні. Принаймні, такий висновок можна зробити зі слів керівників правоохоронних органів в парламенті.

Першим про сенсацію, через майже п'ять днів (!) повідомив перший зам Кравченка Микола Джига. Поступили два анонімних дзвінки про те, що пам'ятник замінували. Тому, говорить він, ми і охороняли спокій президента, прем'єра і всіх інших біля пам'ятника Шевченку. І ні слова про те, що, наприклад, інформація не підтвердилася, що шукали бомбу і не знайшли… Очевидці, які чергували у пам'ятника всю ніч, можуть, до речі, підтвердити, що ніхто з собаками бомбу в цьому районі не шукав.

У страшній "широкомасштабній змові" з знищення верхівки української влади запідозрив силовиків і один з депутатів. "Я - за відставку президента, але підривати його бомбою - це ж не добре", обурювався депутат. Ніхто з силовиків не зміг надати йому зрозумілу відповідь. Тільки голова СБУ Володимир Радченко побіжно помітив, що СБУ встановила одного з тих, хто, дзвонив, - ним виявився (ще одна сенсація!) кореспондент радіо "Свобода", з яким вже "проведено відповідні бесіди".

Але, почнемо все по порядку. Після традиційної вже для залу парламенту демонстрації кінофільму під назвою "Події 9 березня очима міліцейських операторів", виступили перший зам міністра внутрішніх справ Микола Джига, новий голова СБУ Володимир Радченко і заступник генпрокурора Сергій Винокуров.

Зі слів Джиги стало зрозуміло, що головним злочинцем є "громадянин Луценко", який "двічі очолив спроби" інших несвідомих громадян прорватися до пам'ятника Кобзареві, "щоб також покласти квіти до пам'ятника". Джига стверджує, що громадянин Луценко і іже з ним "напали на міліціонерів з металевими прутами".

З'ясувалося, що львівських окремих студентів затримали за "злісне хуліганство" - за те, що вони не зовсім порядно поступили з президентським кошиком з квітами - розтоптавши його у всіх на очах. Далі більше. Вони дозволили собі наклеювати листівки "антидержавного змісту", а окремі учасники акції безсовісно "справляли фізіологічні потреби біля будівлі МВС"! Деякі учасники маніфестацій "закликали до повалення законної влади".

Ще одна цікава деталь - міліція вирішила охороняти будівлю адміністрації президента після того, як отримала інформацію про "намір захопити (!) і підпалити (!) будівлю адміністрації". Не звертаючи уваги на сміх депутатів, Джига продовжував згущувати фарби, розповідаючи про "безчинства, що творяться".


За фотографіями, терміново зробленими за матеріалами відео, були затримані 217 чоловік, 12 відпустили відразу, по 205 - склали адміністративні протоколи, 85 призначили штрафи, 88 арештували. Зараз продовжують знаходитися під адміністративним арештом 50 чоловік, до яких міліція не застосовувала "незаконні методи", тобто нікого не били.

У сутичках постраждали 63 міліціонери, 36 госпіталізовані, у 18 з них - травми голови. Одному з міліціонерів, можливо, зроблять операцію.

Самому міністру внутрішніх справ України Юрію Кравченку, не дозволила виступити перед депутатами якась невідома хвороба - Джига повідомив, що його шеф "знаходиться на лікуванні". "Знаємо ми ваше лікування! У Криму, поруч з президентом хворіє!", - не повірили депутати.

Виглядав Джига вкрай розгублено, руки тряслися, на жодне з питань так і не відповів.

На відміну від нього головний СБУ-шник країни Радченко улестив всіх. Тримався впевнено, вільно, шанобливо говорив про радикалів, закликав до діалогу з СБУ, сказав, що всі винні понесуть відповідальність, а комуністам сподобався тим, що пообіцяв розібратися з "іноземцями", які втручаються у внутрішні справи країни. Він мав на увазі Сороса, яка збирається фінансувати юристів для затриманих студентів.

Радченко, зокрема, розказав, що за їх оперативним даними учасників маніфестації напередодні проінструктували, як себе вести на допиті, заплатили їм гроші. "Як встановлено попереднім слідством, учасникам безчинств напередодні платили гроші, їх інструктували як нападати на міліцію, як поводитися на допитах і у разі затримання".

Тепер центральний апарат СБУ займається розслідуванням карної справи проти організаторів безладдя.

Радченку чомусь не показалося, що пам'ятник Шевченко разом з Кучмою охороняло надто багато міліціонерів - їх було в 2,5 рази менше, ніж під час виступу Клінтона перед червоним корпусом університету, говорить він.

Тоді президента США охороняли 408 працівників державної служби охорони, 275 працівників СБУ і більше 5 тис. працівників МВС. А 9 березня правоохорону громадського порядку забезпечували "всього" 97 працівників служби держохорони і 2 тис. працівників МВС. Однак, щоб продемонструвати демократичність, Радченко поскаржився, що і йому не вдалося пройти до пам'ятника Шевченку з першого разу через "певні обмежувальні заходи".

Сергій Винокуров спробував захистити Потебенька, який не прийшов до парламенту, і чомусь відразу став говорити про його здоров'я. "Потебенько не хворий, він абсолютно здоровий. Прокурор практично дуже часто їздить по регіонах. Учора, я точно знаю, він був у Черкаській області - зустрічався в обласній прокуратурі, з громадськістю. Сьогодні я його на роботі не бачив, і знаю, що він у відрядженні. Потебенько - абсолютно здорова людина!", - завіряв Винокуров, мабуть, підозрюючи, що йому ніхто не вірить.

Депутати після всього спробували обговорити почуте, а у четвер опозиційні депутати спробують продемонструвати другу серію "Події 9 березня", зняту зарубіжними операторами.

Говорили більше про своє, про наболіле. Депутат Марченко, наприклад, попросив зробити йому декілька копій "кіна", щоб він із задоволенням подивився все це ще раз, перед сном. Так і сказав. "Знаємо ми, чим це пахне! США хочуть швиденько поставити тут свого президента Ющенка, а наші "політичні прокладки" тільки допомагають їм в цьому!". На цій оптимістичній ноті і закінчилося гаряче обговорення бурхливого дня, 9 березня.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголосили ракетну небезпеку, є загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...