Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кругозір ПАРЄ: до свободи слова додалася Тимошенко

Середа, 14 березня 2001, 18:00
Жорстка реакція Ради Європи стала для влади чи не акомпанементом правління. У черговий раз про порушення взятих зобов'язань говорить Парламентська асамблея Ради Європи. Крім того, уперше ПАРЄ згадує про упереджене розслідування справи Тимошенко.

У вівторок Рада Європи оприлюднила доповідь про погіршення ситуації зі свободою слова в окремих країнах, серед яких згадується й Україна. Ухвалюватися документ буде на квітневій сесії ПАРЄ, де також буде розглядатися "українське питання", повідомив українській службі "Німецької хвилі" депутат асамблеї від німецького бундестагу, член правлячої Соціал-демократичної партії Вольфганг Берендт.

ПАРЄ вважає, що Україна порушує взяті на себе зобов'язання щодо гарантій свободи слова і висловлює занепокоєння загостренням політичного протистояння. "Ми абсолютно не задоволені тим, як досі працювали українські установи. По-перше, складається враження, що вбивство Георгія Гонгадзе розслідується не достатньо об'єктивно. Нас непокоїть те, що справою займаються люди з оточення президента Кучми. Це повинна була б бути незалежна комісія. По-друге, ми також занепокоєні переслідуванням колишнього віце-прем'єра України Юлії Тимошенко. На нашу думку, українська юстиція веде розслідування її справи дуже однобічно", - вважає німецький політик, чия держава є рушійною силою Євросоюзу.

Вольфганг Берендт попередив, що претензії Ради Європи "матимуть для Києва серйозні наслідки". Скоріше, вважає німецький політик, ПАРЄ знову надішле до Києва спостерігачів і спробує переконати Україну дотримуватися демократичних засад.

Події 9 березня "Німецькій хвилі" коментував голова комісії бундестагу з питань зовнішньої політики Ганс-Ульріх Клозе. "Це не правильно. Застосування сили ніколи не може бути легітимним засобом політичної боротьби. Ми з занепокоєнням стежили за розвитком подій у Києві, тому що, як мені видається, це перша демонстрація позапарламентської опозиції, яка завершилася насильством. Силу застосували демонстранти, але, за західними стандартами, дії міліції були також небезсумнівними".

Клозе вважає, що "всі політичні актори в Україні повинні домовитися про дотримання певних правил", а "легітимним органом для опозиції" має стати Верховна Рада. "Саме парламент повинен відігравати роль трибуни для політичних суперечок. А переносити їх на вулицю не можна".

Також "німецький Осташ" вважає, що парламент, уряд та адміністрація президента мають "досягти якогось мінімального консенсусу політичного співіснування". "З західної перспективи необхідно, щоб нинішній прем'єр-міністр, який має хорошу репутацію на Заході, мав можливість і далі здійснювати свою програму реформ. Як інакше зможе Україна успішно завершити процес реформування економіки?"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування