На Заході вже втрачають терпіння

Середа, 14 березня 2001, 21:26
Дипломати і аналітики кажуть про те, що західні держави все більше втрачають терпіння поки український президент Леонід Кучма занурюється у скандал з вбивством журналіста, що зрештою призвело до зіткнень на вулицях Києва.

США і ЄС вже висловили свою зростаючу стурбованість з приводу ситуації і піддали критиці Кучму, повідомляє Reuters. Тому саме зараз Вашингтон поставив в якості умови надання фінансової допомоги цій стратегічній колишній радянській республіці в майбутньому розв'язання цієї кризи.

Але нарівні із зростанням тиску для політичного очищення у Києві, офіційні особи на Заході уникають підштовхування України в руки президента Росії Путіна, який під час візиту в Україну на вищому рівні в лютому цього року продемонстрував підтримку Кучмі.

Розташована біля Чорного моря, ця 50 мільйонна країна, розміром з Францію, отримала незалежність після розвалу Радянського союзу десять років тому, і стане сусідкою ЄС, після того як в найближчі декілька років Польща вступить до блоку 15 країн.

Стабілізація ситуації в Україні вважається життєво важливою для того, щоб поставити заслін нелегальної міграції, наркотикам, зброї і організованої злочинності.

"Кучма вже досить давно не є чимсь позитивним. А зараз йому нанесено непоправної шкоди в очах багатьох західних оглядачів", - говорить Майкл Емерсон, колишній європейський дипломат високого рангу і експерт з України Центра Європейської політики у Брюсселі.

"Моя особиста точка зору - було б краще, якби він пішов. Прем'єр-міністр Ющенко - реформатор і стане дуже хорошим наступником", - говорить він.

Західні держави так і не дошли до закликів до Кучми піти у відставку, але вони ясно дали зрозуміти, що внутрішня проблема стала перешкодою для співпраці бізнесменів з Києвом.

"Все це затягує економічні реформи. Це відкладає на потім важливі справи прем'єра, і саме це є джерелом нашої турботи", - сказав минулого тижня Держсекретар Колін Пауел.


Міністр закордонних справ Швеції Ганна Лінд, чия країна зараз головує у ЄС, говорить, що вона і її європейські колеги "не отримали точної і чіткої відповіді" на питання про справу Гонгадзе під час відвідування України минулого місяця.

ЄС поки не поставив умови надання своєї допомоги, але Лінд сказала: "Ми дуже стурбовані розвитком подій відносно політичних прав і свобод, свободи преси і в конкретному випадку із зникненням журналіста".

Зі слів джерел у ЄС, була надія на те, що Кучма скоро піде у відставку, враховуючи постійні повідомлення про те, що в нього рак простати, але цього не трапилося.

Термін перебування на посту 62-літнього колишнього директора ракетного заводу закінчується не раніше ніж у 2004 році. Протести у Києві все ще не такі великі і населення за межами столиці через низький матеріальний рівень апатично ставиться до його відставки.

Перший віце-прем'єр Юрій Ехануров повідомляє, що адміністрація Буша відклала рішення про надання фінансової допомоги Києву.

Приватні західні інвестори частіше за все уникають цю країну через корупцію, непрозорі правові умови і організовану злочинність, залишаючи вільний простір для російських компаній, які звикли до такої похмурої атмосфери.

"Вони хочуть отримати інвестиції, не створивши довіри. Це хибне коло", - говорить джерело в уряді.

Спроби Заходу сприяти демократії і ефективному керівництву в Україні обмежено з одного боку небажанням вкладати більше грошей в те, що багато для кого схоже на бездонну яму, а з іншого боку небажанням зустрітися сам на сам з інтеграцією цієї країни до західних інституцій.

Небагато хто з посадових осіб в ЄС або НАТО розглядають ортодоксальну Україну навіть в якояті далекого кандидата на членство. Вона дуже бідна, дуже віддалена і дуже близько пов'язана з Росією, аргументують вони.

Дійсно, багато хто з експертів бачать ризик в тому, що розширення ЄС за рахунок Польщі заподіє економічних збитків Україні, через припинення активної неофіційної економіки у прикордонному районі після того, як наберуть чинності суворі вимоги ЄС ввести візи і суворий прикордонний контроль.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування