Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенка захищатимуть всім народом

Четвер, 15 березня 2001, 14:12
На підтримку Ющенка збирати підписи в школах, гастрономах і просто на вулиці з 16 березня починають чотири правих партії – Рух Удовенка, "Реформи і порядок" і КУН, а також Рух Костенка, що примкнув до перерахованих. "Батьківщину" проігнорували.

Самі ініціатори кажуть, що юридичної сил автографи мати не будуть, зате вчинять психологічний тиск на Кучму і парламент, щоб ті не піддалися олігархам і комуністам, зажадавших відставки Ющенка. При нинішньому прем'єрові, вважають проющенківці, обидві сили несуть втрати – перші через ліквідацію тіньових схем в економіці, другі – через звуження протестного електорату.

"Найбільша загроза уряду – на фоні масовки комуністів показати, що, з одного боку, над країною висить червона загроза, а з іншого – Ющенко не справляється з функціями і його треба звільнити. Це політичний антураж. А режисерами виступають олігархи, у яких вже руки сверблять взяти владу в Україні", - вважає Костенко.

Першими підписалися у довірі прем'єру на прес-конференції самі лідери партій – Віктор Пинзеник, Юрій Костенко, Геннадій Удовенко і Ярослава Стецько.

До 10 квітня – дня звіту Ющенка – Пинзеник сподівається на кілька сотень тисяч автографів, Костенко – на декілька мільйонів. Коли підписи зберуть, їх, говорить лідер ПРП, "мішками урочисто внесуть в сесійний зал і, можливо, в адміністрацію президента".

До збору підписів не залучили "Батьківщину", яка також горою за уряд Ющенка і навіть є партнером Руху Костенка за "Українською правицею". Удовенко заявив УП, що вважає партію "олігархічною" і у Костенка "є проблеми, бо він з нею співпрацює". Сам же Костенко послався на роль запрошеного до акції трьох партій – ПРП, КУНа і Руху Удовенка, хоча і сподівається створити великий спільний блок на виборах в рамках "правиці", отже, включаючи й "Батьківщину".

Можливість паралельного збору підписів в підтримку Ющенка і, наприклад, "за" дострокові президентські вибори ініціатори відкидають. "Ми ще не обговорювали", - говорить Пінзеник, який на пряме питання чи "підтримуєте ви Кучму" відповідає: "Ми підтримуємо Ющенка". У Костенко все більш заплутано: "Після повалення Ющенка гостро може встати питання про посаду президента. На мій погляд, сценарій після відставки уряду – виконуючий обов'язку прем'єра, тому що за затвердження на посаді можуть не проголосувати в Верховній Раді, або навіть прем'єр-міністр, який буде в.о. президента – якщо Ющенко піде, то Кучма залишиться без підтримки і без захисту".

Після спілкування з правими є чітка уява - від відкритої опозиції Кучмі партії (а не особистості з їх активу) відділяє Ющенко. З його відставкою Банкова може отримати не "бомжацьких", а ідеологічно оформлених опонентів. У яких вже є свій Коштуніца.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: