Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати проситимуть ФБР та Генпрокуратуру знайти спільну мову

Четвер, 15 березня 2001, 15:45
Тимчасова слідча комісія ВР з розслідування справи Гонгадзе ухвалила в четвер рішення звернутися до ФБР з проханням сприяти проведенню експертизи плівок Мельниченка та нової експертизи "таращанського тіла". Паралельно комісія звернеться до Генеральної прокуратури з проханням звернутись до ФБР щодо проведення експертизи, а також надати всі необхідні для її проведення матеріали.

Таку редакцію звернення слідчої комісії запропонував її голова Олександр Лавринович. До цього секретар комісії Сергій Головатий наполягав на іншій пропозиції. Він хотів, щоб комісія через посольство США звернулась до ФБР з проханням провести експертизу. Для цього Генпрокуратура мала б надати депутатам частини "таращанського тіла". Члени комісії звичайно ж засумнівались у тому, що прокуратура піде на такий крок. Сергій Головатий заявив на це: "Ми повідомляємо Генпрокуратуру і просимо сльозно, а може і безсльозно передати нам матеріали для експертизи".

Саме за наполяганням Лавриновича така пропозиція Головатого не пройшла. Він мотивує свою позицію тим, що слідча комісія не має повноважень проводити слідчі дії та експертизи.

Без змін залишились позиції експертизи тіла, які запропонував Головатий. Він наполягає на тому, щоб ФБР попросили виявити час смерті, причини смерті та провести нову експертизу ДНК. Народний депутат запевняє своїх колег у тому, що американські фахівці мають відповідне обладнання для цього. Хоча, як відомо, раніше представники прокуратури заявляли, що тіло пролежало під Таращей надто довгий час і тепер встановити час та причини смерті неможливо.

З тим же проханням в черговий раз до Генпрокуратури звернулась мати Георгія Гонгадзе. Деякий час тому представники ФБР повідомили її, що можуть встановити на своїй апаратурі час та причину смерті. Однак ФБР необхідно мати офіційне звернення української прокуратури для початку експертизи. Нагадаємо, що представники прокуратури вже заявили про готовність почати співпрацю з ФБР, однак наполягають на тому, що експертиза має бути проведена за українськими правилами. А ФБР, за словами заступників Потебенька, не погоджується на всі вимоги української сторони.

Ще одна проблема може виникнути, якщо прокуратура таки звернеться до ФБР за допомогою. Щоб провести експертизу записів Мельниченка, носії, на яких зафіксовано розмови, необхідно мати в своєму розпорядженні. Однак Генпрокуратура досі офіційно не отримала цифрові диски, які є в розпорядженні слідчої комісії.

Більша частина засідання комісії була присвячена питанню передавати чи ні до Генеральної прокуратури СD-диски, які передав до комісії 7 лютого Головатий. Олександр Лавринович наполягав на тому, що для сприяння роботі слідчих органів необхідно передати до Генеральної прокуратури один комплект дисків. У свою чергу Сергій Головатий наполягає та тому, що це можна зробити тільки після того, як зміст дисків буде розшифровано. Саме він займається розшифровкою і запевняє, що закінчить роботу найближчий тиждень-два.

"Ми слідча комісія, а не передаточний механізм. Ми маємо знати зміст того, що передаємо", - сказав Головатий. Потім Сергій Головатий та Віктор Шишкін висунули ще один аргумент – вони не мають впевненості, що всі диски, які є у розпорядженні комісії, ідентичні. "Треба пересвідчитись, що за диски ми маємо", - передає слова Шишкіна кореспондент УП.

Олександр Лавринович ухопився за ці слова депутатів і змусив Головатого зробити сенсаційне зізнання. Сергій Головатий визнав – він не знає зміст дисків, які досліджував Міжнародний інститут преси у Відні, він не знає ідентичні чи ні ці диски тим, що є в розпорядженні комісії.

Присутні на засіданні журналісти не могли не помітити протистояння та неприязні між Лавриновичем і Головатим. Як повідомляє кореспондент УП, Олександр Лавринович сказав, що відтепер абсолютно всі засідання комісії будуть відкритими для преси, щоб ніхто не міг дезінформувати ЗМІ про її роботу.

Читай також:

Справа Гонгадзе і будні генпрокуратури
Заступник генпрокурора Баганець, головний відповідальний за справу Гонгадзе, заявив, що не можна встановити причину смерті людини, яка на 99,6 відсотка є Георгієм Гонгадзе.

Імітація пошуків правди
Генпрокуратура призначила нову експертизу ДНК таращанського тіла, задовольнивши тим самим одне з клопотань Лесі Гонгадзе. Однак це не дозволить дізнатися ані про причину, ані про час убивства Георгія.

Генпрокуратура реанімує "бандитську версію" вбивства Гонгадзе
Генеральна прокуратура розробляє нову версію вбивства Георгія Гонгадзе. За словами заступника генерального прокурора України Олексія Баганця, його відомство отримало інформацію про те, що саме в той період, коли зник Гонгадзе, два члени одного з київських організованих злочинних угруповань "вивозили в ліс журналіста, грузина за національністю, де вибивали якісь борги".

ВИСЛОВИ ДУМКУ НА ФОРУМІ УП



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...