Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма готовий до переговорів?
Якщо про це проситимуть комуністи

Четвер, 15 березня 2001, 16:54
Президент Кучма заявляє, що він і виконавча влада "завжди готові до діалогу" в рамках правового поля України, в рамках конституції України. Про це він заявив після переговорів з президентом Польщі в містечку Казімеж Дольний. Як відомо, польский президент мав переконати Кучму сісти за стіл переговорів. Журналісти, судячи з інформаційних та телевізійних повідомлень, так і не зрозуміли, до якого рішення прийшов Кучма.

"Я ніколи ні за яких умов не піду на застосування сили при вирішенні внутрішніх проблем. Той, хто мене знає, розуміє, що я завжди готовий до діалогу із всіма політичними силами, але силами, які відстоюють інтереси української держави".

Він нагадав, що не раз закликав своїх опонентів повернутися до світового досвіду, в тому числі до польського, щодо розв'язання проблем за "круглим столом".

"Сьогодні опозиція пропонує президенту піти у відставку, хоча за президента проголосувало близько 16 мільйонів. Коли опозиція пропонує змінити конституційний лад, скажіть, будь ласка, я з такими силами можу сідати за стіл?", - задає риторичне питання Кучма.

Відповідаючи на запитання, чи буде він вести діалог з представниками Форуму національного порятунку, президент України підкреслив: "Я би їм порадив спочатку піти до Мін'юсту і зареєструватися". У складі ФНП, говорить він, багато політичних партій, політичних сил, з якими він "готовий розмовляти, сідати за стіл переговорів".

На питання, коли він почне розмову з цими силами, президент нагадав, що зустрічався з співкоординаторами акції "Україна без Кучми" Юрієм Луценком і Володимиром Чемерісом. "Але ми повинні розуміти, що має бути діалог", - сказав гарант.

Таким чином, президент дає зрозуміти, що готовий вести переговори з формальною опозицією, або як він розуміє "зареєстрованою у Мін'юсті". По-друге, знову повторює, що не піде на силовий варіант розв'язання кризи. І, по-третє, що буде діяти відповідності до законодавства. До речі, ніде у законодавстві не визначений механізм не тільки діяльності опозиції, але, тим більше, механізму урахування вимог меншості.

Але головне, що, не дивлячись на всі ці слова, Кучма так і не сяде за стіл переговорів. Хоч би тому, що, як і раніше, називає їх спроби змінити систему "конституційним переворотом". Більш того, як сам гарант зізнався, він вже зустрічався з представниками УБК. Це знаєте, як в тому анекдоті - навіщо йому друга книга?

Кучма спробував бути дипломатом. З одного боку він як би погоджується на переговори. З іншого, так само як і опозиція ставить нездійсненні умови.

Перше - він готовий розмовляти з "будь-якою опозицією", якщо ця опозиція стоїть на принципах української державності. Друге - опозиція не повинна "закликати до зміни стратегічного курсу України", направленого на інтеграцію в Європу. Третє, діалог можливий, якщо "опозиція елементарно дотримується законів і Конституції України".

Відзначимо, що нинішня опозиція, згідно з її заявами, відстоює державність, прагне в Європу і діє в рамках чинного законодавства.

"Якщо ця опозиція буде закликати до головної зброї пролетаріату - булижнику, я з такою опозицією не буду сідати за стіл переговорів", - заявив Кучма. Ніхто з нинішньої опозиції, до речі, до булижника не закликає.

"Було б помилкою, якби я сказав, що в Україні немає опозиції". Ось це вже зміна позиції. Але, щоб згладити свій колишній опозиційний нігілізм, президент сказав, що дуже вже "вона різна", і все це саме тому, що немає закону про політичні партії і про опозицію.

Єдина опозиція, яку Кучма визнає, - "дуже впливова" комуністична опозиція, яка має стійкий електорат - 25-30%, "і я з цим повинен вважатися".

"Чого хочуть комуністи, я розумію. А ці, серед яких є соціалісти, які об'єдналися з профашистською УНА-УНСО, про існування якої забули в Україні кілька років тому? Як це можна розцінювати, коли ультраліві і ультраправі об'єднуються?", - говорить Кучма.

В Україні ж, жахнувся Кучма, "є опозиція САМОМУ президенту" (виділене УП). "Це ті сили, які програли вибори, і жадають реваншу, не чекаючи наступних виборів".

"Коли ці сили з пляшками із запалювальною сумішшю йдуть на резиденцію президента, скажіть, будь ласка, це - опозиція?".

В Україні зустріч двох президентів негайно подали, як "свідчення підтримки з боку Олександра Кваснєвського і Польщі того курсу, який здійснює Леонід Кучма".

Заступник глави адміністрації президента України Анатолій Орел, розповідаючи про подробиці зустрічі агентству Інтерфакс-Україна, повідомив, що президент Польщі на переговорах просив Кучму викласти свою точку зору на ситуацію в Україні. Судячи зі слів Орла, Кучма запевняв Кваснєвського, що тільки він зможе вести Україну в Європу.

"Розвиток ситуації в Україні все з більшою виразністю показує, що люди, які багато років знаходилися у влади і показали, які вони "демократи", люди, які виступали категорично проти розв'язання всіх питань демократичним шляхом, не можуть бути тими, хто поведе Україну в європейському напрямку. Ці люди можуть завести нас тільки у безвихідь", - такий вирок близької до президента людини.

P.S. Навіть під час відпуски "гаранта" антикучмісти нагадали йому про своє існування. На центральній площі Казімеша Дольного, де проходили переговори Кучми і Квасьневського, було виставлено пікет Конфедерації незалежної Польщі "Патріотичний табір".

Польща стала другою країною далекого зарубіжжя, яку відвідав Кучма після початку касетного скандалу. У Німеччині канцлер Шредер приділив українському "гаранту" 35 хвилин. Польський колега і друг Кучми Олександр Квасьневський провів в компанії українця дві годинні зустрічі – в широкому форматі і тет-а-тет.

Квасьневський поїхав зустрічати Кучму прямо в аеропорт, після чого переговорщики перебралися в Будинок архітектора. На центральній площі Казімеша Дольного в акції протесту брали участь близько півсотні осіб, що тримав в руках гасло: "Путін, Лукашенко, Квасьневський – друзі Кучми, звільніть політичних в'язнів в Україні!".

Польські антикучмісти заявили про необхідність створення в сусідніх з Польщею країнах демократичних стандартів і підкреслювали неприпустимість активізації співпраці українського президента з Росією.

Як заявив, виступаючи на імпровізованому мітингу, депутат польського сейму Адам Сломка, який є керівником Конфедерації незалежної Польщі "Патріотичний табір", "неможливо, щоб демократичною країною керував деспотичний режим".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування