Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Львів повстає проти Кучми

Четвер, 15 березня 2001, 19:42
Студенти західноукраїнського регіону протестують вже протягом кількох днів проти президента.

Ще півтора року тому Леонід Кучма отримав на президентських виборах 70% голосів виборців у Львові. Його вважали "гарантом" українського суверенітету проти "москалів", як тут називають росіян. Однак зараз студенти, які також значною кількістю голосів підтримали Кучму, вийшли на вулицю. У вівторок це було 5 000, в середу число ще зросло. Викладачі вузів і місцеві політики, які також підтримали Кучму, висловлюють розуміння студентських протестів.

Те, що протести перекинуться зі столиці до західноукраїнської метрополії, можна було сміливо очікувати. Наприкінці минулого тижня київська міліція затримала на мітингу протесту проти кучми більш ніж 200 протестантів, переважна більшість яких є студентами Львова. Більшість із них походить зі Львова, причому, як повідомляє опозиційне об’єднання "Україна без Кучми", більшість затриманих були ще й до того добряче побиті.

Опозиція вимагає відставки Кучми. Вона звинувачує його у тому, що він віддав команду замордувати інтернет-журналиста Георгія Гонгадзе і, крім того, є замішаним в корупційних скандалах. Також його звинувачують у тому, що під тиском Кремля два тижні тому він зустрівся з Президентом Росії Путіним і підписав угоду про економічне і військове співробітництво, яка серйозно загрожує державному суверенітету України.

Львів і регіон сторіччями належав до Австро-Угорщини, а потім деякий час до Польщі, перед тим як в 40-му його анексувала радянська влада. Населення Західної України переважно належить до греко-католицького обряду і настроєне здебільшого недружньо до Росії. Львів вважався фортецею недавно розваленого Руху – демократично орієнтованого масового народного об’єднання за незалежність. Сьогодні в опозиційному русі серед керівників також можна бачити багатьох вихідців зі Львова.

Сім’я Гонгадзе також проживає у цьому регіоні. Знайдене у листопаді обезголовлене тіло журналіста знаходиться десь у судових медиків у Києві. Рідня не наважується поховати його без голови.

Опозиція каже, що зараз значну частину співробітників служби безпеки України відряджено до Львова. Завдання стоїть: залякати опозиційних студентів і викладачів. Крім того, повідомляється про загрозу висилки з України іноземних викладачів – тих, хто не має українського паспорта. Це передусім стосується канадців і американців - вихідців з України, які намагаються зробити свій внесок в демократизацію країни.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...